Ριζότο φούρνου με κρούστα γιαουρτιού, γρήγορα και εύκολα


Καλή σας μέρα! Θα ήταν ψέμματα αν έλεγα ότι δεν υπάρχουν φορές που ο χρόνος με κυνηγάει ανελέητα, που νιώθω άκεφη και δεν έχω διάθεση για μαγειρική και όχι μόνον! Εξ άλλου, όλα όσα συμβαίνουν στην ελληνική πραγματικότητα κάνουν την πεσμένη διάθεση πιο έντονη.
Άλλοτε πάλι (ευτυχώς τις περισσότερες φορές) η διάθεσή μου για εκτόνωση της όποιας έντασης (υπήρξε ή ξέρω καλά ότι θα υπάρξει) με συναντά μέσα στην κουζίνα μου, πάνω από τις κατσαρόλες μου, ανάμεσα σε μπαχάρια και αρωματικά. Τότε είναι και οι πραγματικές στιγμές γευστικής δημιουργίας!
Τί να γίνει όμως πάντα στη ζωή υπάρχει ο δυισμός και πρέπει να τον δεχθούμε για να είμαστε ρεαλιστές. 
Εκείνες, λοιπόν, τις φορές που νιώθω άκεφη και ανόρεχτη να "παίξω" με τις κατσαρόλες μου καταφεύγω, όχι σε junk food, αλλά σε προϊόντα που με βοηθούν να φτιάξω ένα νόστιμο γεύμα μέσα σε λίγο χρόνο!
Μη νομίζετε ότι είναι αδύνατον, όχι,  καθόλου αδύνατον! Με την προσθήκη των σωστών υλικών, μπαχαρικών και αρωματικών και μέσα σε  ελάχιστο χρόνο μπορούμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο γευστικότατο πιάτο στο τραπέζι μας!
Σ' αυτή την περίπτωση μας είναι χρησιμότατα τα κατεψυγμένα προϊόντα που, ας μην ξεχνάμε, έχει αποδειχθεί ότι, όταν είναι καλής ποιότητας, διατηρούν στο ακέραιο τις βιταμίνες τους.
Σήμερα, λοιπόν, ας ετοιμάσουμε ένα τέτοιο πιάτο που είναι χρησιμότατο σε όλους όσους θέλουν κάτι εύκολο, γρήγορα αλλά ταυτόχρονα υγιεινό και νόστιμο.
Πάμε να το γνωρίσουμε από κοντά;;
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο (600 γρ.) ριζότο Μπάρμπα Στάθη, με μανιτάρια, αρακά και μανιτάρια
2 πράσα, μόνον το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 γιαούρτια (400 γρ.) στραγγιστά με 2% λιπαρά
2 αυγά (προαιρετικά)*
4 κ.σ. ρεγκάτο καπνιστό τριμμένο (ή ρεγκάτο light)
2 κ.σ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου (μπορεί να είναι και light)
1 πρέζα κόλιανδρο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη μαργαρίνη και μόλις λιώσει και ζεσταθεί προσθέτουμε τα πράσα και το ριζότο.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι μαζί με 1 ποτήρι νερό.
Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σε σιγανή φωτιά, βράζουμε το ριζότο για 12 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και συμπληρώνοντας λίγο νερό, εάν και όποτε χρειαστεί.
Ύστερα, αποσύρουμε το ριζότο από την εστία και αφού το αφήσουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι που το έχουμε αλείψει με λίγη λιωμένη μαργαρίνη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, το τριμμένο ρεγκάτο (κρατάμε λίγο για από πάνω) και λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό το ριζότο μας.
Βάζουμε στο φούρνο και γκρατινάρουμε για 20 λεπτά, περίπου ή έως ότου δούμε την επιφάνειά του να γίνεται μπεζ και να αποκτά μια ωραία κρούστα.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.
* Προσωπικά αυτή την φορά δεν έβαλα αυγά κι όμως έγινε υπέροχη κρούστα. 
Tante Kiki
38 Comments
No