Φινόκιο σοτέ


... μια μοναδική νοστιμιά από τη "Μάνα του Λόχου"
Καλημέρα γειτονάκια μου!
Σήμερα έχω τη χαρά να κάνω το πρώτο Guest Post και μαντέψτε ποιά αγαπημένη σας είναι εκείνη που κάνει ποδαρικό...
Είναι η Έφη από το ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο blog "Μάνα του Λόχου". Η Έφη είναι από τις πρώτες μπλογκοφίλες που γνώρισα και εκτίμησα. Με συνταγές πολύ ιδιαίτερες, τόσο νόστιμες και αρωματικές όσο και απλές (και ξέρετε ότι λατρεύω αυτόν τον συνδυασμό), με έναν χαρακτήρα που εκτιμώ, μου αρέσει πολύ και μου ταιριάζει, αυθόρμητη, πηγαία, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει και να λύσει απορίες, η υπέροχη και ακούραστη Έφη μου έκανε την τιμή να δεχθεί την πρότασή μου γι' αυτό το πρώτο κάλεσμα.
Η συγκεκριμένη συνταγή για αρωματική, νοστιμότατη μαραθόριζα με ούζο θα μας συντροφέψει αυτό το Σαββατοκύριακο.
Έφη μου σ' ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες στο μπλογκοσπιτάκι μου...
-Καλημέρα μπλογκογειτονιά, καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο! Να περάσετε πανέμορφα!
Σήμερα σας έχουμε νόστιμη και εύκολη συνταγή (τη λες και μεζέ) που θα τη δείτε στο αγαπημένο μπλογκ της γλυκιάς Κικής! Σας την έσκασα, έτσι? Η Κικίτσα μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσει τη συνταγούλα μου στο πρώτο της guest post και την ευχαριστώ πολύ για αυτό!
Είναι ένας άνθρωπος που έχω εκτιμήσει στο χώρο του blogging εδώ και καιρό, με μεγάλη ευγένεια και αγάπη για αυτό που κάνει!
Γενικά νιώθω τυχερή που μέχρι τώρα έχω συναναστραφεί με όμορφους ανθρώπους και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι!
Λίγα λογάκια για το σημερινό μας φαγάκι :

Την μαραθόριζα την έχω λατρέψει και έχω να δηλώσω ότι κατάφερα να κάνω τον άνδρα μου που άκουγε μάραθος παλιά και έτρεχε να την δοκιμάσει μέχρι τώρα δεύτερη φορά και να σχολιάσει και πολύ θετικά, κάτι που δεν περίμενα! Αυτό για μένα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή!
Για να δείτε τη συνταγούλα και όχι μόνο αυτή, μπείτε ΕΔΩ και καλή πλοήγηση!
Καλό μήνα σε όλη την παρέα!
ΥΛΙΚΑ
2-3 μεγαλούτσικες μαραθόριζες κομμένες στα 8
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλατάκι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ. σ. ούζο ή σαμπούκα (δεν είχα, έβαλα ένα αστεροειδή γλυκάνισο)
1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1/2 φλ. νερό
2 κ. σ. τουφίτσες μάραθου
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμός 1 λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το φαγάκι γίνεται στο τηγάνι και χωρίς πολύ ανακάτεμα για να μη χαλάσει το φινόκιο. Απαλές και μετρημένες κινήσεις θέλει. Ταιριάζει υπέροχα σαν συνοδευτικό για αρνάκι ή ψάρι ή κοτόπουλο.
Εγώ έβρασα και μερικές πατάτες, το γύρισα μαζί με τις πατάτες σε ένα πυρεξάκι για 15 λεπτά στο φούρνο για να γίνει πιο πλούσιο και πασπάλισα λίγο πεκορίνο από πάνω αλλά νομίζω ότι είναι περιττό όλο αυτό, φτιάξτε το και απολαύστε το σκέτο.
Κόβουμε το φινόκιο (μόνο τη ρίζα) στα δύο και μετά στα τέσσερα και στα οκτώ σε μακρόστενη μορφή.
Το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζουμε αλατάκι από πάνω και τη ζάχαρη. Το γυρίζουμε προσεκτικά για να μη μας διαλυθεί να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά. Μόλις γίνει αυτό σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό και το νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά για να πάρει βράση και αφήνουμε 15 λεπτά να βράσει καλά, να μαλακώσει, να σωθεί το νεράκι και να μελώσει η σαλτσούλα του.
Στο τελείωμα πασπαλίζουμε τις φουντίτσες του μάραθου, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αν τα πάτε καλά με το φινόκιο πρέπει να το φτιάξετε, θα σας αρέσει!
Καλή όρεξη!
Καλό σας Σαββατοκύριακο κι επειδή θέλω να τιμήσω ιδιαίτερα (όπως της αξίζει) την αγαπημένη "Μάνα του Λόχου" (κατά κόσμον Έφη -:))) και την υπέροχη συνταγή της θα είμαστε πάλι μαζί με συνταγούλα τη Δευτέρα.
Tante Kiki
28 Comments
No