Μια γιορτή για να...σκεφτούμε ...


Αγίου Βαλεντίνου σήμερα!! Μια μέρα κατακόκκινη και ολόγλυκια που άλλοι τιμούν άλλοι όχι. Κάθε ένας έχει το σκεπτικό και τα επιχειρήματά του.
Καρδούλες, κουκλίτσες, αρκουδάκια λούτρινα, λουλούδια αλλά και γλυκάκια, κυρίως σοκολατένια έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και μερικές μέρες στα καταστήματα. Άλλες χρονιές τέτοια μέρα ήταν πολλοί αυτοί που αγόραζαν διάφορα "αγαπησιάρικα" αναμνηστικά. Εφέτος, στην Ελλάδα της κρίσης, με τους Έλληνες να γνωρίζουν την φτώχεια, κάτι που είχαν πολλά χρόνια να ζήσουν, ο τζίρος προβλέπεται να είναι πεσμένος κατά 40%, όπως διάβασα κάπου.
Θα μου πείτε... τί τελικά είναι αυτό που μετράει;;; Το συναίσθημα ή το δωράκι που θα χαρίσει κάποιος σε κάποιον άλλο για να του δείξει αυτό το συναίσθημα.
Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι αυτό που μετράει είναι το συναίσθημα και μάλιστα το συναίσθημα της αγάπης με την πιο ευρεία έννοια και θα σας εξηγήσω τί εννοώ λίγο παρακάτω.
Προσωπικά, πιστεύω ότι οι νεαρότεροι σε ηλικία καλά κάνουν και την γιορτάζουν αυτή τη γιορτή...με όλα τα αρκουδάκια, τα λουλούδια, τις λούτρινες καρδούλες και τα ζαχαρωτά-γλυκάκια. Εξ άλλου, θεωρώ ότι οι μικρότερες ηλικίες έχουν σίγουρα μεγαλύτερο δικαίωμα στην ξενοιασιά, έστω κι εν μέσω κρίσης, φυσικά, με μέτρο.
Όσο για τους μεγαλύτερους και ωριμότερους στην ηλικία, έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να γιορτάζουν (όχι μόνον σήμερα αλλά την κάθε μέρα με τους αγαπημένους τους) γιατί, εδώ που τα λέμε, η οικονομική κρίση φέρνει... κρίση αξιών, κρίση στην οικογένεια και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις κι αυτό είναι το χειρότερο. Όμως, καλό είναι να θυμούνται, ιδιαίτερα λόγω των εμπειριών τους, ότι η αγάπη είναι για όλο τον χρόνο, για κάθε μέρα και ώρα και ότι αυτή η αγάπη καλό είναι να απλώνεται έξω (με διαφορετική, φυσικά, μορφή) από τα στενά πλαίσια της οικογένειας, των γνωστών και των φίλων και να μετατρέπεται σε αλληλεγγύη και κατανόηση για τους άλλους. Βέβαια, κι εδώ ακόμα καλό είναι να υπάρχουν όρια γιατί πολλές φορές (και ειδικότερα στην εποχή μας) κάποιοι εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη και την κατανόηση με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στους άλλους που δεν έχουν φταίξει σε τίποτε, χωρίς κανένα λόγο και κανένα ουσιαστικό όφελος!!! 
Μετά από αυτές τις σκέψεις, που ίσως δεν βαρεθήκατε και διαβάσατε θα σας παραπέμψω στον Λεό Μπουσκάλια, έναν Ιταλικής καταγωγής παιδαγωγό και ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ν.Καλιφόρνιας αλλά και συγγραφέα των περίφημων και πολυδιαβασμένων βιβλίων "Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις" και "Η αγάπη", ο οποίος διακηρύσσει ότι η αγάπη είναι η απαραίτητη δημιουργική δύναμη για οποιαδήποτε αλλαγή γιατί προσφέρει πανίσχυρη δύναμη στον άνθρωπο της σύγχρονης κοινωνίας και τον βοηθά να σταματήσει να είναι έρμαιο της δύσκολης καθημερινότητας.
Επιμένει ότι η αγάπη δεν είναι απλά ένας δρόμος ή μια φιλοσοφία ζωής αλλά η ίδια η συμμετοχή στην καθημερινή ροή της ζωής κι αυτό γιατί η πραγματική αγάπη είναι κινητήριος μοχλός δημιουργικότητας που ποτέ δεν καταστρέφει αλλά βοηθάει τον άνθρωπο να ωριμάσει και να αποδεχθεί τον εαυτό του και τους άλλους. Μήπως όλοι μας κάποια στιγμή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι όταν η καρδιά μας είναι γεμάτη αγάπη είναι και γεμάτη με κατανόηση για τους άλλους και τις πράξεις τους;
Ίσως, λοιπόν, η σημερινή γιορτή έχει και μια άλλη διάσταση εκτός από την εμπορική αλλά και την αφορμή να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του.
Ίσως είναι ευκαιρία για μας τους μεγαλύτερους, που αποτελούμε (ως οφείλουμε) παράδειγμα για τα νέα παιδιά να σκεφτούμε πώς θα οικοδομήσουμε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, χωρίς δυστυχία, πείνα, εξαθλίωση. Τον κόσμο που θα χαρίσουμε στα παιδιά αυτά που τώρα ακόμα είναι στην κατάλληλη ηλικιακή φάση για να γιορτάσουν λίγο πιο ξένοιαστα κάποιες τέτοιες γιορτές, συνειδητοποιώντας όμως το πραγματικό νόημα της μέρας αυτής, τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά τους σε σχέση με το συναίσθημα της αγάπης.
Τελειώνοντας θα πω ότι δεν είναι κακό κάποιος να φτιάξει ένα ωραίο γεύμα (αυτό δεν σημαίνει πολυτελές ή πανάκριβο) και να υποδεχθεί τον άνθρωπο που είναι δίπλα του ή την οικογένειά του για να περάσουν λίγες ευχάριστες στιγμές όπου θα ξεφύγουν από τον βραχνά των καθημερινών προβλημάτων. Ίσα ίσα είναι απολύτως αναγκαίο για να ανανεώνονται οι δυνάμεις του καθενός μας!!! Μια αγκαλιά, ένα ζεστό βλέμμα, μια γλυκιά κουβέντα, ένα νόστιμο πιάτο κι ένα σοκολατένιο γλυκό είναι αρκετά για να εκφράσουν όσα νιώθουμε, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα.
Καλά να περάσετε, είτε γιορτάζετε είτε όχι!
Καλή σας μέρα κι αύριο πάλι μαζί με ...συνταγούλα!
Tante Kiki
9 Comments
No