4 dressings για μια πράσινη σαλάτα


Καλημέρα σας! Σκέφτομαι σήμερα να κάνω μια νοερή βόλτα, κάπου στην εξοχή, μακριά από το πολύβουο κέντρο της πόλης. Θέλετε να μου κάνετε παρέα;;;  Ας κλείσουμε για λίγο τα μάτια κι ας φανταστούμε... ένα σπίτι, ένα πέτρινο αγροτόσπιτο.
Από κείνα τα όμορφα σπίτια με έναν ή δύο ορόφους, χωρίς πολυτέλεια κι όμως τόσο όμορφο και ζεστό, με πολύχρωμα λουλούδια στο περβάζι του κάθε παράθυρου, που σε καλεί να το επισκεφθείς. Πλησιάζουμε αργά, χωρίς να βιαζόμαστε και  βλέπουμε να περνάει λίγο πιο κει ένα ασημένιο, ήσυχο ποταμάκι που κυλάει φιδωτά. Ανοίγουμε την πόρτα του χαμηλού ξύλινου κάτασπρου φράχτη και προτού χτυπήσουμε για να μας ανοίξει κάποιος, κατευθυνόμαστε στην πίσω αυλή του... Ωωωωω! 'Εχει έναν τεράστιο λαχανόκηπο! Ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, λάχανα, μαρούλια, μελιτζάνες, κρεμμυδάκια, καρότα και κολοκυθάκια κάθε λογής και σε κάθε χρώμα. Βασιλικός, δυόσμος, μαϊντανός, λουίζα, ρόκα... όλα τα αρωματικά μαζί! Στέκονται τόσο αρμονικά και συντροφεύουν το ένα το άλλο, πέρα από τους περιορισμούς των εποχών, σαν μια... ατελείωτη άνοιξη! Φρέσκα, ζωηρά, περιποιημένα μας χαρίζουν την ομορφιά, το άρωμα και τη νοστιμιά τους. Επιστρέφουμε, σηκώνουμε το χέρι και χτυπάμε διστακτικά την εξώπορτα... περιμένουμε λίγο και ...μια καλοσυνάτη γιαγιά ανοίγει την πόρτα και μας λέει πρόσχαρα να περάσουμε μέσα. Μπαίνουμε και ...μια μοσχοβολιά μοναδική γαργαλάει τη μύτη μας... ένα άρωμα ή πολλά μπλεγμένα μεταξύ τους σ' έναν ατέλειωτο χορό; Μάλλον το δεύτερο μιας και το μάτι μας πέφτει πάνω στο τραπέζι της κουζίνας όπου κυριαρχεί ένα φρεσκοψημένο καρβέλι και μια τεράστια γαβάθα με όλα τα λαχανικά του κόσμου ή σχεδόν. Φρεσκοκομμένα και ζωηρόχρωμα! Ένα μπουκάλι λάδι κάπου εκεί δίπλα κι εμείς νιώθουμε τις αντιστάσεις μας να εξαφανίζονται... τί καλύτερο από μια σαλάτα μετά από μια τέτοια βόλτα!!!
Και κάπου εκεί... σκεφτόμενη όλα αυτά το μόνο που ήθελα ήταν μια ωραιότατη σαλάτα με το χάδι του κατάξανθου ελληνικού ελαιόλαδου και μια φέτα ψωμί για να ρουφάει άπληστα το λάδι, τα αρωματικά και το ζουμί των λαχανικών. Άνοιξα το ψυγείο και ...ελάτε να δείτε τη σαλάτα που έφτιαξα και 4 dressings που θα σας αρέσουν, το δίχως άλλο...
ΥΛΙΚΑ για 1 σαλάτα
Μια οποιαδήποτε σαλάτα με οποιονδήποτε συνδυασμό λαχανικών, ωμή ή βραστή 
Με ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι από κρασί
1/2 κ.σ. βασιλικό ξερό (ή θυμάρι ή εστραγκόν)
1 πρέζα κρεμμύδι σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
Με ντομάτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 ντομάτα ώριμη, ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στο multi
1 κ.σ. λευκό ξίδι (απλό ή βαλσαμικό)
1/2 κ.γλ. δυόσμο ξερό
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
Με κρεμμυδάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μηλόξιδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γλ. ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι και πιπέρι
Με γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ξίδι (όποιο μας αρέσει)
1 κ.σ. δυόσμο ξερό (ή άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο)
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε την σαλάτα σε μπολ, διαλέγουμε το dressing που θέλουμε και αναμιγνύουμε τα υλικά του κατά προτίμηση σε ένα βαζάκι από αυτά με βιδωτό καπάκι.
Ανακινούμε και το αφήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου, για να ενωθούν αρώματα και γεύσεις.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας και την απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Δοκιμάστε τα, κάνουν τις σαλάτες ζουμερές, νόστιμες και πολύ λαχταριστές τα συγκεκριμένα dressings. Αφήστε που έχουν και ακόμη ένα πλεονέκτημα... λίγες θερμίδες! Συνδυάζονται με ωμές αλλά και βραστές σαλάτες.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!!!!
:-)))
Tante Kiki
27 Comments
No