Ξεροτήγανα ή δίπλες



Καλή σας μέρα!!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά!
Κρύο πολύ σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη!! Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα... τι έπεσε δηλαδή που ...γκρεμοτσακίστηκε!!! Μόλις άρχισαν τα μαθήματα... τσουπ, κατέφθασε και το κρύο!! Αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε χιόνι κι έτσι πηγαίνουμε παντού, παγωμένοι, βέβαια, αλλά τουλάχιστον χωρίς δυσκολία!!
Τέλος πάντων, γκρινιάρα δεν είμαι και δεν θέλω να είμαι, οπότε θα δω και τα πλεονεκτήματά του... καίμε πολλές θερμίδες για να ζεσταθούμε, κάτι είναι κι αυτό!!! χαχαχα
Χρυσόξανθες, τραγανές, νοστιμότατες, μελένιες αλλά και παραδοσιακές... οι δίπλες των Φώτων που μοιάζουν με τα ξεροτήγανα τα Κρητικά και τα κατιμέρια! Έτσι κι αλλιώς σε γεμίζουν γλύκα και αν και ...τηγανιτές δεν μπορείς να τους αντισταθείς... παραδίνεσαι άνευ όρων!!!
Ποιός άραγε δεν δοκίμασε δίπλες ή ξεροτήγανα;;; Ποιός άραγε δεν γεύθηκε αυτή τη παραδοσιακή και ταπεινή αλλά μοναδική τους γλύκα;;; Νομίζω κανείς ή σχεδόν κανείς! 
Στο σπίτι μας τις δίπλες τις φτιάχναμε τα Χριστούγεννα... πολύ αργότερα ανακάλυψα ότι ήταν το γλυκό των Φώτων και σκέφτηκα να αποκαταστήσω το ...λάθος, κάλλιο αργά παρά ποτέ!!! :-))) 
Ανήμερα, των Θεοφανείων, λοιπόν, σηκώθηκα αποφασισμένη, μετά από πολλά χρόνια, να ξανατηρήσω τη γλυκιά παράδοση ετοιμάζοντας δίπλες!!! Παλιά, η μαμά μου μας τις έκανε σαν φιογκάκια κι ύστερα σαν τριαντάφυλλα!!! Ποτέ δεν τις περιφρονήσαμε, πάντως... ήταν πάντα ένα γλύκισμα σταθερής αξίας!!!
Πειράζει που σήμερα δεν είναι Φώτα;;;; Εγώ σας δίνω τη συνταγή μιας και η παράδοση τις θέλει να είναι το γλύκισμα που κυριαρχεί στο Ελληνικό τραπέζι των Θεοφανείων αλλά δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν τις γευόμαστε και όποια άλλη μέρα θέλουμε!! -:))

ΥΛΙΚΑ
  • 450 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης, κοσκινισμένο + λίγο για το άνοιγμα του φύλλου
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1/2 φλ.τσ. λικέρ πορτοκάλι, λιμοντσέλο ή κονιάκ
  • 1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • Αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) για το τηγάνισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη, το λικέρ και το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε για λίγο με το σύρμα.
  2. Ύστερα, παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ρίξει και το baking powder, και το προσθέτουμε στο μείγμα.
  3. Μόλις το μείγμα μας αρχίσει να σφίγγει, ζυμώνουμε καλά έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
  4. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  5. Ύστερα, ξαναζυμώνουμε και αφού αλευρώσουμε μια επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
  6. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες με τη βοήθεια της ροδέλας και τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο.
  7. Περιχύνουμε με μέλι έτσι όπως είναι ή ελαφρώς αραιωμένο με λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με καρύδια ή τις αχνίζουμε με άχνη.
Να έχετε μια γλυκιά μέρα!!
Tante Kiki
34 Comments
No