Σούπα με πατάτες και πράσα, η γαλλική parmentier


Σούπα με πατάτες και πράσα

Κρύοοοοο! Πολύ κρύο και βέβαια δεν διαμαρτύρομαι... καιρός είναι να κάνει κρύο!!! Όταν βγαίνω έξω πρωί πρωί για να πάω την Ιωάννα μας στο σχολείο, σκέφτομαι "εντάξει, το κρύο είναι αναζωογονητικό" αλλά όταν επιστρέφω και πάλι στη ζεστασιά του σπιτιού το μόνο που αποζητώ είναι κάτι ζεστό.
Πρωί είναι και το ζεστό τσάι με γάλα είναι ό,τι καλύτερο!! Το μεσημεράκι που πηγαίνω για να πάρω και πάλι τη μικρή από το σχολείο όμως και επιστρέφουμε κι οι δύο πάλι παγωμένες τότε υπάρχει κάτι καλύτερο... μια ζεστή σούπα που θα μας ζεστάνει και ταυτόχρονα θα μας γεμίσει ενέργεια και βιταμίνες! 
Η σημερινή σούπα μετά το τόσο κρύο ήταν ...βάλσαμο!!! Ζεστή, γευστική απόλαυση που μιλούσε στην ψυχή μας!! Το απόλυτο αντίδοτο στην παγωνιά! :-))
Τη συνταγή τη βρήκα σε κάποιο πολύ παλιό περιοδικό και είναι της Β.Αλεξιάδου. Εγώ, απλώς την προσάρμοσα στα μέτρα μας και τις σημερινές μας γευστικές επιθυμίες. 
Η αρχική συνταγή είχε σαφράν και σκόρδο... εγώ απέρριψα (για ευνόητους λόγους) το δεύτερο και αντικατέστησα το πρώτο με κάρυ. Επίσης στην αρχή συνταγή για γαρνίρισμα έμπαινε και γιαούρτι ή ξινόκρεμα αλλά εγώ δεν έβαλα μιας και υπήρχε ήδη η κρέμα γάλακτος.
Εάν θέλουμε συνοδεύουμε τη σούπα με φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Σούπα με πατάτες και πράσα

ΥΛΙΚΑ
για 4 άτομα
  • 3 πράσα (το άσπρο μέρος και λίγο από το πράσινο), ψιλοκομμένα
  • 4 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
  • 1 πρέζα κάρυ
  • 1 πρέζα κόλιανδρο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τετράχρωμο πιπέρι (άσπρο, ροζ, πράσινο, μαύρο)
Για το γαρνίρισμα
  • Καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια
Σούπα με πατάτες και πράσα

Σούπα με πατάτες και πράσα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα μπολ, κρατούμε λίγα πράσα και λίγες φέτες κρεμμύδι για να τα καραμελώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για το γαρνίρισμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πράσα και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
  3. Προσθέτουμε τους κύβους πατάτας, το νερό (ή το ζωμό), το κάρυ το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες), σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
  5. Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας..
  6. Ύστερα, βγάζουμε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα ή περνάμε τη σούπα από ένα σουρωτήρι.
  7. Παίρνουμε τα λαχανικά και ένα μέρος από το ζωμό της σούπας, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα πολτοποιούμε στο multi.
  8. Βάζουμε και πάλι τον πολτό στην κατσαρόλα και την κατσαρόλα στην εστία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει η σούπα ακόμη μια ή δύο βράσεις σε σιγανή φωτιά.
  9. Καραμελώνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγη μαργαρίνη ή λίγο ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει, πασπαλίζοντάς τα με λίγη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι.
  10. Ύστερα, σερβίρουμε ζεστή τη σούπα και τη γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα πράσα και ένα κλαδάκι δυόσμου.
Σούπα με πατάτες και πράσα
Καλή όρεξη και καλή ζεστασιά!! 

Tante Kiki
24 Comments
No