Falafel ή ελληνικότερα ρεβιθοκεφτέδες


Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Παρασκευή βράδυ, μετά το "μάθημα"-σεμινάριο... ένα "πάρτυ", αυτό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Τί πάρτυ!!! Καιρό είχα να απολαύσω τόσο μια εκδήλωση, μια δική μας εκδήλωση!
Διδάσκοντες και διδασκόμενοι καθώς και μαθητές της σχολής απολαύσαμε χίλια δυο καλούδια άλλα φτιαγμένα από τα χέρια μας άλλα προσφορά της σχολής. Επιφωνήματα θαυμασμού γέμιζαν τον χώρο και τα μπράβο ακολουθούσαν το ένα το άλλο!! Γέλια, αστεία, ανέκδοτα και φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες. Μπράβο για τα προϊόντα που ο καθένας φτιάχνει με τον κόπο του, τα χεράκια του, το κέφι και το μεράκι του.
Εκεί, πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους τα φαλάφελ που ποζάρουν καμαρωτά καμαρωτά στις φωτογραφίες. Εκεί εμφανίστηκαν κι εκεί ...εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ... δίνοντας τη θέση τους σε ...υποσχέσεις για την εμφάνιση των επόμενων λίαν συντόμως...
Επιτυχημένη συνταγή με περισσή νοστιμιά και μικρές προσαρμογές που πηγή της ήταν το ΑΒ magazine της άνοιξης 2011. Αξίζει να την δοκιμάσετε, ειδικά αν σας αρέσει το κύμινο και το κόλιανδρο.

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα, βρασμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά 
Αλάτι και λευκό πιπέρι
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4-5 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το πρωί της ημέρας που θα τα φτιάξουμε, βάζουμε τα ρεβίθια σε πολύ ζεστό νερό με λίγο αλάτι για 2-3 ώρες.
Ύστερα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν για 1 ώρα ή έως ότου μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε από το νερό τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μετά, τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε καλά (έως ότου γίνουν έναν πολτός).
Βάζουμε τον πολτό των ρεβιθιών σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε στο multi το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πολτοποιούμε κι αυτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα αυτό, στον πολτό των ρεβιθιών και ανακατεύοντας προσθέτουμε το κύμινο, το κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι.
Το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό.
Το αφήνουμε να σταθεί, εκτός ψυγείου, για 20 λεπτά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ύστερα, αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τα φαλάφελ, πιέζοντάς τα λίγο μέχρι να γίνουν σαν κεφτεδάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Είναι έτοιμα, μόλις ροδοκοκκινήσουν οπότε τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πιάτο που το έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν και να αφήσουν το περίσσειο λάδι τους.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ επάνω σε φύλλο μαρουλιού γαρνιρισμένα με λίγο γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.
Καλή Κυριακή εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους!
Tante Kiki
33 Comments
No