Πουρές σελινόριζας... ένα νόστιμο συνοδευτικό


Καλή σας μέρα! Τί θα λέγατε για ένα συνοδευτικό πιάτο... νοστιμότατο; Με μια ιδιαιτερότητα στη γεύση που ταιριάζει απίστευτα με τα κρεατικά που θα παρελάσουν τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν από το τραπέζι μας;; Αλλά, πρώτα μια ερώτηση... σας αρέσει το σέλινο; Λατρεύετε ή μισείτε το "σελινάτο και το πρασοσέλινο"; 
Το σέλινο έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που, παλιότερα, δεν μπορούσα ούτε να την ανεχτώ... σιγά σιγά όμως την εκτίμησα κι ας μη θυμάμαι ούτε πότε άρχισα να την εκτιμώ, ούτε μετά από ποια γευστική πανδαισία!! Τώρα μάλιστα, το σέλινο είναι από τα αγαπημένα μου... εκείνη που τρελλαίνεται όμως είναι η αδερφούλα μου (αφού μεταξύ μας σκέφτηκα στη γιορτή της να της κάνω δώρο ένα ...γιγάντιο σέλινο!!! χαχαχαχα). Κατόπιν, λοιπόν, των εξελίξεων αυτών το σέλινο ...μετακόμισε και στον κήπο μας!! Και καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια του αλλά εκείνες οι σελινόριζες που κάθε μία είναι σαν ένα μεσαίο λάχανο, με τις ρίζες τους από την κάτω πλευρά... μου θυμίζουν έργα επιστημονικής φαντασίας που έβλεπα όταν ήμουν στα μικράτα μου και κάποιες φορές... δεν μπορούσα να κοιμηθώ (π.χ. "Διάστημα 1999", που ήταν και από τις αγαπημένες μου)!!!! χαχαχα
Σαν μικρούλικα τερατάκια μοιάζουν αλλά είναι τόσο νόστιμες που το παραβλέπω.
Μια τέτοια σελινόριζα, πριν μερικές μέρες, έπεσε στα χέρια της αγαπημένης μου αδερφής και ...μεταμορφώθηκε, θέλοντας και μη, σε πουρέ που συνόδευε μικρές χοιρινές μπουκιές.
Βασίστηκε στη συνταγή που βρήκε ΕΔΩ και βέβαια το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό. 
Ένας πουρές ιδιαίτερος, πολύ αρωματικός αλλά και νόστιμος,  που δεν ταιριάζει μόνον με χοιρινό αλλά θα είναι υπέροχος και με ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα και που θα σταθεί επάξια, εκπλήσσοντας τους καλεσμένους μας στα γιορτινά τραπέζια που θα ακολουθήσουν.
Ένας πουρές που μπορεί και με σκέτο σέλινο ή μαζί με πατατούλες, ώστε να είναι πιο οικείος και σ' αυτούς που δεν αγαπούν τις γευστικές εκπλήξεις. Αφήστε τον πάντως μακριά απ' όσους δεν αγαπούν το σέλινο!
ΥΛΙΚΑ
4-5 πατάτες μετρίου μεγέθους
500 γρ. σελινόριζες
300 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κεφαλοτύρι
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα να βράσουν με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι, έως ότου μαλακώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ψιλοκομμένο πράσο με το μισό από το βούτυρο και το αφήνουμε να σοταριστεί έως ότου μαραθεί.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το περνάμε από το multi.
Βάζουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα σε ένα μπολ, όσο ακόμη είναι ζεστά και με το εργαλείο που πολτοποιούμε τα λαχανικά.
Προσθέτουμε στο μπολ, το πολτοποιημένο πράσο, την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το τυρί, αλάτι και πιπέρι και μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί είναι έτοιμο να χαρίσει τη νοστιμιά του σε κάθε είδους ψητό κρεατικό.
Tante Kiki
10 Comments
No