Κοτόπουλο κρασάτο φλαμπέ!


Κυριακάτικο φαγητό, νόστιμο με ωραία αρώματα... παρόμοιο με την περίφημη παστιτσάδα αλλά και το πολύ γνωστό coq au vin, μόνον που εγώ το έκανα με κοτούλα μιας και κόκορα και ιδιαίτερα "αλανιάρη" δεν βρήκα! -:)) Κι επειδή το κοτοπουλάκι που είχα ήταν μια χαρά τρυφερό, δεν το έβαλα ...ούτε σε μαρινάδα... το μαγείρεψα κανονική.
Δείτε, λοιπόν, τί περίεργα ταξίδια κάνει ο νους του ανθρώπου... Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από την Κερκυραϊκή παστιτσάδα, με τα χοντρά μακαρόνια, ξέρετε αυτά με την τρύπα που βάζουμε στο παραδοσιακό παστίτσιο (γιατί τα πιο σύγχρονα γίνονται με ό,τι μακαρόνια θέλουμε). Ύστερα, χωρίς να ξέρω πώς και γιατί... ταξίδεψα ως τη Γαλλία (γνωστόν κόλλημά μου) και γεύτηκα με το νου μου τον κρασάτο κόκκορα που φτιάχνουν κι από κει, επιστρέφοντας κατέληξα στα ορτυκάκια σαλμί που έφτιαχνα κάποτε και που έβραζαν μόνον σε κρασί κόκκινο, κατακόκκινο αλλά και το κοτόπουλο φλαμπέ που δεν έχω φτιάξει εδώ και 3-4 χρόνια!!! Δεν ξέρω γιατί το μυαλό μου έκανε έναν τέτοιο ταξίδι αλλά πάντως οι συνειρμοί είναι εκπληκτικοί μερικές φορές!
Έτσι, χωμένη στα άδυτα της αγαπημένης μου κουζίνας κατέληξα σε  έναν συνδυασμό όλων των γευστικών μου αναμνήσεων και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα.
Πεντανόστιμο κοτόπουλο, με ολόκληρα μανιταράκια και χοντρά μακαρόνια με τρύπα που σκεπάζονται από ένα λεπτό στρώμα κεφαλοτυριού. Κόκκινο και άσπρο, λοιπόν! Κανέλα, μπαχάρι, κονιάκ και δάφνη, άρωμα χειμώνα! Αλλά και βασιλικό, που μας φέρνει λίγο από ...άνοιξη και ήλιο μέσα στη μουντάδα της σημερινής, σχεδόν χειμωνιάτικης μέρας. Αρώματα και χρώματα που αναγγέλουν και τα Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι;;;
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το φαγάκι... με μια μικρή καμπανούλα να χτυπάει για να μας ειδοποιήσει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν ρίξουμε το κονιάκ και ανάψουμε το κοτοπουλάκι για να το φλαμπάρουμε!  Το πρώτο που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε ό,τι εύφλεκτο υπάρχει κοντά και το δεύτερο να περιμένουμε προσεκτικά να σβήσει η φλόγα... κι αυτό γίνεται μόλις εξατμιστεί το κονιάκ.
Εγώ "φλαμπάρισα" το κοτόπουλο στο τηγάνι για να το βγάλω φωτογραφία (μάταιος κόπος) και σοτάρισα τα λαχανικά στην κατσαρόλα, σας προτείνω όμως να κάνετε το αντίθετο, δηλαδή να σοτάρετε τα λαχανικά στο τηγάνι και να "φλαμπάρετε" το κοτόπουλο στην κατσαρόλα που είναι και πιο ασφαλές. -:))
Όμορφο θέαμα με γευστικότατο αποτέλεσμα, που όμως... δεν μου αποτυπώθηκε στη φωτογραφία και πολύ με τσάτισε που δεν ήξερα πώς να το κάνω να φανεί... πάντως εντός των ημερών σκοπεύω να μάθω πώς να το βγάζω φωτογραφία και να το ξανακάνω. 
Πάντως διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε την... σας εγγυώμαι είναι εύκολη και νόστιμη και οι αγαπημένοι σας θα την καταευχαριστηθούν, παρέα μ' ένα ωραίο κρασάκι!
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο γύρω στα 1.500 γραμμάρια
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά, με τρύπα
Για τη σάλτσα
350 γρ. μανιτάρια, ολόκληρα μικρά
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε στικς 
300-400 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1-2 φύλλα δάφνης
1 σφηνάκι κονιάκ
2 φλ.τσ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. βασιλικό
1-2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
Τρίχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 ποτήρια νερό
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα πλυμμένα κομμάτια του κοτόπουλου για να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές.
Μόλις σοταριστούν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη.
Ρίχνουμε το κονιάκ και με ένα μακρύ σπίρτο (απ' αυτά για το τζάκι) ανάβουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να "φλαμπαριστεί" δηλαδή να καεί για λίγο από την φλόγα που έχει ανάψει.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, τη πιπεριά, το σκόρδο και τα κρεμμύδια να σωταριστούν.
Μόλις σβήσει η φλόγα από το κοτόπουλο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα λαχανικά που έχουν ήδη σοταριστεί.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά, να πάρουν 2-3 βράσεις μέχρι να εξατμιστεί το μισό περίπου κρασί.
Προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι, το βασιλικό, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει έως ότου το κοτόπουλο μαλακώσει (περίπου για 50 λεπτά).*
Ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να "εκχυλιστεί" και να "δέσουν" αρώματα και γεύσεις.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και μόλις το φαγητό μας μαγειρευτεί, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
Αφήνουμε για 5-6 λεπτά και σερβίρουμε.
TIPS
* Eάν μαγειρέψουμε το φαγητό μας στη χύτρα ταχύτητας, χρειαζόμαστε 30-35 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα. Αφού ανοίξουμε τη χύτρα, αφήνουμε και πάλι, σε σιγανή φωτιά, να "εκχυλιστεί" η σάλτσα μας και να "δέσουν" αρώματα και γεύση του φαγητού.
Προσοχή, μην ξεχάσετε το σπίρτο μέσα στο κοτόπουλο εγώ το άφησα εκεί για την φωτογραφία μιας και δεν μπόρεσα να φωτογραφήσω την φλόγα! -:(((
Tante Kiki
36 Comments
No