Μηλότουρτα


Μια μηλόπιτα για σήμερα αλλά μια μηλόπιτα λίγο διαφορετική! Περισσότερο τούρτα παρά μηλόπιτα... που όμως αξίζει!!! Τέτοιο νόστιμο συνδυασμό δεν έχω ξαναδοκιμάσει!!! Πριν μερικές μέρες... όταν ακόμη είχα το γαστρεντερολογικό πρόβλημα, είχα τα γενέθλιά μου αλλά πού όρεξη για τέτοια όταν πονάς! Έτσι, τώρα, την Κυριακή που μας πέρασε είπα να κεράσω κι εγώ με μια τούρτα λίγο διαφορετική, μια τούρτα εποχής... με μήλα που τα λατρεύω!
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι σοκολατομανείς στο τριώροφο... αντέδρασαν αρνητικά (ονόματα δεν λέω ...υπολήψεις δεν θίγω!!!! χαχαχαχα) όταν την δοκίμασαν εντυπωσιάστηκαν. Δεν αναφέρω τους υπόλοιπους γιατί ήξερα ότι θα τους αρέσει και είχα δίκιο!!
Μοναδική τούρτα σας λέω και βέβαια, η συνταγή είναι παραλλαγή κάποιας συνταγής που είχα βρει σε κάποιο Gourmet και την είχα σε φωτοτυπία!!!! Είναι από 'κείνες τις συνταγές που μου έκαναν "κλικ" από την πρώτη στιγμή και την πραγματοποίησα 2-3 χρόνια μετά!!!!!!!!!!! Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο λαός μας και δεν έχει άδικο γιατί δεν το μετάνιωσα ή μάλλον όχι  μόνον δεν το μετάνιωσα αλλά έγινε και μια από τις αγαπημένες μου τούρτες!
Θέλετε να μάθετε πώς γίνεται;;; Ακολουθήστε με!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
300 γρ. μπισκότα κανέλας speculoo, κονιορτοποιημένα στο multi
110 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
Για τη γέμιση
1.100 γρ. κόκκινα μήλα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
190 γρ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κανέλα 
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 πρέζα γαρίφαλο 
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για την κρέμα γιαουρτιού
2 γιαούρτια - επιδόρπιο με μήλο και κανέλα (2 x 200 γρ)*
300 ml κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη
120 γρ. αμύγδαλο φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε μια φόρμα με φόρμα με ελατήριο με αντικολλητικό χαρτί.
Για τη βάση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση, ζυμώνοντας τα τριμμένα μπισκότα με την μαργαρίνη.
Ύστερα, τα στρώνουμε στη φόρμα και τα πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα, καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Για να μην αλλάξει το χρώμα τους τα περιχύνουμε με χυμό από 1 πορτοκάλι.

Για την κρέμα γιαουρτιού
Αναμιγνύουμε τα γιαούρτια με την κρέμα γάλακτος και την άχνη με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα έτσι ώστε να έχουμε μια κρέμα με την υφή της σαντιγύ.
Σύνθεση της τούρτας
Επάνω στη βάση που ήδη έχουμε στρώσει στη φόρμα, στρώνουμε μια σειρά με φέτες μήλου.
Πασπαλίζουμε τα μήλα με το μείγμα της ζάχαρης (άλευρου - μπαχαρικών).
Στρώνουμε άλλη μια σειρά μήλα και πασπαλίζουμε πάλι με το ίδιο μείγμα.
Συνολικά στρώνουμε 4 ή 5 σειρές με μήλα και ανάμεσα το μείγμα της ζάχαρης.
Μετά την τελευταία στρώση μήλων και μείγμα ζάχαρης, καλύπτουμε με την κρέμα   γιαουρτιού και τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα αμυγδαλάκια φιλέ.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή έως ότου τα αμυγδαλάκια χρυσίσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά, περίπου, να κρυώσει έτσι ώστε να στερεοποιηθεί και να μπορέσει να σερβιριστεί σε ωραία κομμάτια.
Χλιαρή ή κρύα από το ψυγείο... είναι καταπληκτική!
TIPS
* Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλό στραγγιστό γιαούρτι στο οποίο θα προσθέσουμε 1 κ.γλ. κανέλα και λίγο τζίντζερ.
Καλή σας συνέχεια!!! -:)))
Tante Kiki
49 Comments
No