Γλυκό κόκκινο ντοματάκι


Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να σας βρίσκει με καλή διάθεση η Δευτέρα. Θα μου πείτε Δευτέρα είναι... ειδικά το πρωί της Δευτέρας η καλή διάθεση είναι λίγο δύσκολη υπόθεση! Ελάτε, ας προσπαθήσουμε να χαμογελάσουμε, να είμαστε καλόκεφοι (όσο μπορούμε) κι ας είναι όλα ενάντια στην καλή μας διάθεση. 
Είπαμε, τον τελευταίο καιρό, εκείνο που μας απέμεινε για να είμαστε καλοδιάθετοι είναι η υγεία και  κάποιες σκέψεις χαλαρωτικές... π.χ. τα Χριστούγεννα! -:)) Για μένα τα Χριστούγεννα λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά! Δεν πειράζει (ας το πιστέψουμε, πρέπει να το πιστέψουμε, γιατί αλλιώς χαθήκαμε) που δεν έχουμε όσα είχαμε άλλες φορές, που δεν μπορούμε να πάρουμε στα παιδιά ό,τι παίρναμε, που δεν μπορούμε να απολαύσουμε ταξιδάκια και ίσως και shopping ...ίσως είναι καιρός να γυρίσουμε λίγο το βλέμμα μας στις σχέσεις με τους γύρω μας, στην αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε, στη φύση που κάθε μέρα έχει και μια δική της όψη αλλά και στο ότι είμαστε όρθιοι και προσπαθούμε για το καλύτερο και το ότι ακόμα ελπίζουμε για ένα πιο εύκολο μέλλον. Ας ονειρευτούμε έστω και μέσα από εικόνες και όχι την πραγματικότητα δεν κοστίζει και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα ...ίσως βάζοντας νέους στόχους για το αύριο! Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον κι αυτό θα μας δώσει χαρά και θα διώξει τις πολύ αρνητικές σκέψεις και το φόβο! Όλα αυτά είναι όσα δεν μπορεί κανείς να μας πάρει... είναι δικά μας!
Σήμερα, λοιπόν, μαζί με την προσπάθεια να βελτιωθούμε ως άτομα και να ξαναβρούμε λίγο από το χαμένο μας κέφι, θα προσπαθήσω να σας γλυκάνω... απλά και υγιεινά... αν και όχι ιδιαίτερα οικονομικά μιας και τα ντοματάκια που αγόρασα το Σάββατο από το σούπερ μάρκετ κόστιζαν 3.5 ευρώ το κιλό!!! Ίσως είχαν χρυσάφι μέσα ή κάτι άλλο! Τέλος πάντων, τα βρήκα, τα χάρηκα θαρρείς και βρήκα ...θησαυρό και αγόρασα 2 κιλά για να κάνω γλυκό του κουταλιού που δεν είχα  κάνει ποτέ!!! Η κουζίνα μοσχοβόλησε χειμωνιάτικα αρώματα, μέλι, μοσχοκάρφια και κανέλα! Η διάθεσή μου ανέβηκε στα ύψη, τα ντοματάκια ξεφλουδίστηκαν και χώθηκαν βιαστικά μέσα στο ζεστό σιρόπι που τα σκέπασε σαν πουπουλένιο πάπλωμα! Ελάτε μαζί μου... μια βαθιά ανάσα για να φτάσει αυτό το άρωμα στα βάθη του νου μας και να ...ταράξει τις αισθήσεις μας είναι το καλύτερο γιατρικό για την κακοκεφιά! -:)))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καθαρισμένα μακρόστενα ντοματάκια (1.200 περίπου αξεφλούδιστα)
Για το σιρόπι
900 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
3-4 κ.σ. μέλι ανθέων
700 ml νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
7-8 μοσχοκάρφια
1 ξύλο κανέλας
1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα ντοματάκια μας και αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια.
Στο κάτω μέρος σε κάθε ντοματάκι χαράζουμε έναν μικρό σταυρό (το ίδιο κάνουμε όταν ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και υπάρχει αναλυτικά ΕΔΩ).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό από το ψυγείο.
Τα ντοματάκια μας ξεφλουδίζονται έτσι πανεύκολα.
Αν, παρόλα αυτά, κάποιο ντοματάκι δεν ξεφλουδίζεται, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, βουτώντας το σε ζεστό και μετά σε κρύο νερό.
Μόλις ξεφλουδίσουμε όλα τα ντοματάκια, παίρνουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή εάν τα ντοματάκια είναι μικρά ...μια οδοντογλυφίδα και τα τρυπάμε από τη μια άκρη ως την άλλη, όπως βλέπουμε στη φωτό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μοσχοκάρφια, το μέλι και το νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 10-12 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια του σιροπιού μας γεμίσει φουσκάλες.
Εάν έχει λίγο αφρό, δεν χρειάζεται να τον αφαιρέσουμε γιατί σιγά σιγά θα διαλυθεί.
Μετά ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-35 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν και "δέσει" το σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό για μια νύχτα, στην κατσαρόλα που το κάναμε και εάν την επομένη μέρα έχει "βγάλει" υγρά, το ξαναδένουμε βράζοντάς το για 5-6 λεπτά.
Tante Kiki
28 Comments
No