Μπιφτεκάκια αφράτα με κιμά και φακές... ποσέ!!!


Μικρά κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια ή όπως αλλιώς θέλουμε να τα πούμε... ανάλογα σε ποιόν θα τα σερβίρουμε και ποιόν θέλουμε να ευχαριστήσουμε. Νόστιμα, αφράτα αλλά και υγιεινά που δεν ζητούν πολύ ώρα για να καταφέρουν να στολίσουν το τραπέζι μας... της τελευταίας στιγμής θα έλεγα. Παρόλα αυτά, είναι γεμάτα πορτοκαλοκόκκινες γευστικές αλλά και αρωματικές εκπλήξεις.
Τα έφτιαξα...σαν πείραμα γιατί την προηγούμενη μέρα είχα κάνει φακές σαλάτα! Μου περίσσεψαν λίγες φακές και ...λυπήθηκα να τις πετάξω! Έτσι τις ανακύκλωσα! Τις έβαλα μέσα στα κεφτεδάκια και τους χάρισαν μια ιδιαίτερη νοστιμιά... αξίζει ο συνδυασμός... σας το εγγυώμαι! Αφήστε που κάποια πιτσιρίκια... που είναι αμετάπειστα να δοκιμάσουν φακές όχι μόνον θα φάνε αλλά θα τα ευχαριστηθούν κιόλας!!! -:))) 
Ένα άλλο καλό που έχουν είναι ότι αν  ετοιμάσουμε το μείγμα από το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ..."ψήνονται" ή μάλλον "βράζονται" πολύ πολύ γρήγορα την τελευταία στιγμή. Ζεστό και μοσχομυριστό πιάτο μεσημέρι καθημερινής μέρας και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερη κούραση για τη νοικοκυρά! Ωραίο δεν ακούγεται;;;
Γαρνιρισμένα με λίγο ρυζάκι ή πατατούλες τηγανιτές στο φούρνο αλλά και μια σαλάτα, αποτελούν μια πολύ ωραία λύση για το μεσημεριανό, οικογενειακό τραπέζι!
Ελάτε, ελάτε να σας πω τα μυστικά τους και σσσσσσ!!! μη μας ακούσουν τα μικρά γιατί τότε, δεν εγγυώμαι ότι θα τα δοκιμάσουν αφού περιέχουν όσπρια!!! Ξέρετε πώς είναι τα παιδιά!!!  -:)))
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος από τη μηχανή 2 φορές
6 φέτες ψωμιού τόστ (μόνο ψίχα), μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1/2 φλ. τσ. βρασμένες, αποφλοιωμένες φακές* 
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μικρή ντομάτα, πολτοποιημένη στο multi
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.σ. μουστάρδα (όχι πικάντικη)
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις φακές και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά.
Καλό είναι να ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού επάνω στη σόδα φαγητού έτσι ώστε αυτή να αφρίζει.
Ζυμώνουμε καλά τα κεφτεδάκια και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για να "σφίξει" το μείγμα.
Μετά από 40-50 λεπτά, βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά (ή μεγαλύτερα, αν θέλουμε) μπιφτεκάκια.
Ύστερα, σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε νερό και λίγο ελαιόλαδο.
Σε κάθε φλιτζάνι τσαγιού με νερό αναλογούν 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Μόλις το νερό (με το ελαιόλαδο) ζεσταθεί, προσεκτικά βάζουμε τα μπιφτεκάκια μέσα και τα αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά, να "βράσουν" καλά από την μία πλευρά πριν τα γυρίσουμε και από την άλλη.
Εάν το τηγάνι μας είναι αρκετά βαθύ ώστε να καλύπτονται τα μπιφτεκάκια μας με το νερό, γίνονται ακόμα πιο εύκολα.
Φροντίζουμε όμως να έχει συνεχώς νερό δηλαδή το ελέγχουμε κάθε λίγο.
Εάν θέλουμε τα μπιφτεκάκια μας λίγο πιο ξεροψημένα, μόλις δούμε ότι είναι έτοιμα αφήνουμε να τελειώσει το νερό και να "τηγανισθούν" λίγο στο λάδι που απέμεινε.
Μ' αυτό τον τρόπο, έχουμε νοστιμότατα και αφράτα μπιφτεκάκια, που είναι έτοιμα σε χρόνο ρεκόρ!
* Τις αποφλοιωμένες φακές δεν χρειάζεται να τις πολτοποιήσουμε στο multi γιατί είναι πολύ τρυφερές και διαλύονται εύκολα. Εάν πάλι, θέλουμε να μην φαίνονται καθόλου τότε μπορούμε να τις περάσουμε από το multi και μετά να τις σοτάρουμε.
Tante Kiki
26 Comments
No