Τηγανιτά τοστ με μοτσαρέλα ή επί το ιταλικότερον... "Mozzarella in carrozza"


Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Ούφφφφ! έφτασε ξανά το Σαββατοκύριακο!!!! Τί ωραία... έτσι για να χαλαρώσουμε λιγάκι μαζί με τους αγαπημένους μας, να χαρούμε λίγο το οικογενειακό τραπέζι, τους φίλους μας, το ... blogging -:) και, τέλος πάντων, όλα όσα μας κάνουν να ξεφεύγουμε από την αγχώδη καθημερινότητα.
Τί θα λέγατε σήμερα για ένα γρήγορο ταξιδάκι στη Βενετία;;; Πώς είπατε;;; Κοστίζει;;;; Δεν είναι εποχή για τέτοια;;;; Κι αν σας υποσχόμουν ότι δεν θα σας κοστίσει;;; Ότι θα σας ταξιδέψω δωρεάν;;; Θα το θέλατε;;;;
Η Ιταλία (μετά τη Γαλλία) είναι από τις χώρες που αγαπώ πολύ. Αγαπώ την ομορφιά της, τον ανοιχτό χαρακτήρα των ανθρώπων της και λατρεύω το φαγητό της. Όταν ταξίδεψα εκεί, είχα σπάσει ρεκόρ τρώγοντας 15 ολάκερες μέρες ...μακαρόνια και πίτσα!!!!!!!! χαχαχαχα
Η πρώτη πόλη που επισκεφθήκαμε ήταν η Βενετία, όπου γοητεύτηκα από τις γόνδολες και τα ταξί-βάρκες της, τα μισοβυθισμένα, στο νερό, σπίτια της (αν και η εξαδέρφη μου που έμενε τότε εκεί ...υπέφερε από  την υγρασία και ενίοτε και τη μυρωδιά που αναδυόταν από τα κανάλια), τη  μυστηριώδη ατμόσφαιρα όταν κάναμε τις νυχτερινές μας βόλτες στα στενά της πόλης, το νησάκι της με τα υπέροχα μουράνο.
Σήμερα όμως σας υποσχέθηκα ταξιδάκι στην Βενετία και μάλιστα δωρεάν μιας και είναι μια γευστική περιπλάνηση και ...αποπλάνηση μέσα από ένα βιβλίο που αγαπώ πολύ, όχι μόνον για τις συνταγές του αλλά και για τις φωτογραφίες του. Αναφέρομαι στο βιβλίο "ΒΕΝΕΤΙΑ, συνταγές & όνειρα" της Τ. Κύρου. Ένα βιβλίο, εκπληκτικής ποιότητας, που ταξιδεύει τον αναγνώστη του γαστρονομικά αλλά και νοερά... θαυμάζοντας τόσο τα κείμενα όσο και τις φωτογραφίες του. Ένα βιβλίο που αποπνέει πολυτέλεια και είναι πολύ, μα πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα βιβλία συνταγών.
Το ταξίδι μας στη Βενετία έχει βάση μια συνταγή απλή αλλά εντυπωσιακή... πρόκειται για τηγανιτά τοστ μοτσαρέλας, σκέτης ή με ζαμπόν, κρυμμένης ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού, αλειμμένες με μπεσαμέλ, βυθισμένα σε ένα κατάλευκο κουρκούτι. Υπέροχο για το Σαββατιάτικο ή Κυριακάτικο πρωινό! Αφράτο, ζουμερό με... τη μοτσαρέλα να λιώνει στο στόμα και να μη θέλει να αποχωριστεί το υπόλοιπο σάντουιτς! Μια γεύση μοναδική, μια νοστιμιά που σε δεν σε αφήνει να το αποχωριστείς (κι ας παίρνεις μερικές θερμιδούλες παραπάνω από ένα απλό τοστ με μοτσαρέλα)! Θέλοντας να δοκιμάσω όλες τις εκδοχές του, εγώ έφτιαξα το ένα με μοτσαρέλα και παρίζα και το άλλο με σκέτη μοτσαρέλα αλλά σε σας... θα σας δώσω και μιαν άλλη εκδοχή, πολύ πιο Βενετσιάνικη (κατά την άποψή μου), με μοτσαρέλα και αντσούγια (αν και η τελευταία αυτή εκδοχή δεν είναι για μένα -:))!!! Καιιιι, μη φοβηθείτε τη διαδικασία ...δεν είναι τίποτε!!!
Πάμε να το φτιάξουμε μαζί... για να το φτιάξετε κι εσείς με τη σειρά σας για τους αγαπημένους σας που, σίγουρα, θα ...γλύφουν τα δάχτυλά τους!!! ('Ενα σας λέω... οι φωτογραφίες μου το αδικούν μιας και η μηχανούλα μου για κάποιο λόγο βάλθηκε να ...με απογοητεύσει και να μην απαθανατίσει καλά τη συγκεκριμένη λιχουδιά).
ΥΛΙΚΑ για 2 τοστ
4 φέτες ψωμί για τοστ μόνον ψίχα
2 φέτες μοτσαρέλα
2 φέτες ζαμπόν (προαιρετικά, ή 1 φέτα για το ένα από τα δύο τοστ)
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
1 κοφτή κ.σ. βούτυρο (χρησιμοποίησα Flora που έχει και βούτυρο)
3 κοφτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 ml χλιαρό γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για το κουρκούτι (χυλό)
3 φουσκωτές κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γλ. μπέικιν
7-8 κ.σ. γάλα (για να γίνει παχύρρευστο το κουρκούτι μας)
Ελάχιστο αλάτι
Για το τηγάνισμα
Ελαφρύ ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
1 κ.σ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη μπεσαμέλ για να μπορέσει να κρυώσει έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε τις φέτες του ψωμιού.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και το μοσχοκάρυδο (εάν θέλουμε).
Μόλις η μπεσαμέλ σφίξει (σφίγγει σχεδόν αμέσως) αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει η μπεσαμέλ αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού από τη μέσα πλευρά δηλαδή από την πλευρά που θα βάλουμε τη μοτσαρέλα και το ζαμπόν (ή την παρίζα).

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι (χυλό)
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα έως ότου έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
Ετοιμασία του τοστ
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με μπεσαμέλ από την πλευρά που θα βάλουμε τη μοτσαρέλα και το ζαμπόν (το ίδιο κάνουμε ακόμη κι αν δεν βάλουμε ζαμπόν).
Αφού βάλουμε τη μοτσαρέλα και το ζαμπόν, κλείνουμε με τις άλλες δύο φέτες και πιέζουμε με την παλάμη μας για να "ενωθούν" καλά τα τοστ.
Ύστερα, τα βάζουμε μέσα στο πιάτο με το κουρκούτι (χυλό) και τα γυρνάμε ώστε να καλυφθούν καλά απ' όλες τις πλευρές.
Βάζουμε λίγο λάδι και το βούτυρο στο τηγάνι, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε τα 2 τοστ.
Αφήνουμε για μερικά λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσουν απ' όλες τις πλευρές και μετά τα μεταφέρουμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν το επιπλέον λάδι τους.
Τρώγονται ζεστά αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ στη γέμιση γιατί καίει!!!
TIPS & ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
* Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τα τοστ πιο τραγανά (γιατί με τον χυλό γίνονται αφράτα και φουσκωτά αλλά όχι τραγανά) μπορούμε αντί για κουρκούτι να χρησιμοποιήσουμε ένα πανάρισμα που θα φτιάξουμε με 2 αβγά,1 κ.σ. γάλα, 1 πρέζα αλάτι, αλεύρι και φρυγανιά για το πανάρισμα.
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το αλάτι.
Αλευρώνουμε το τοστ, το βουτάμε να καλυφθεί καλά με το μείγμα αβγού - γάλακτος και μετά το τυλίγουμε στη φρυγανιά.
Ύστερα, τα τηγανίζουμε και ακολουθούμε την κανονική διαδικασία.
Για μια "σκληροπυρηνική" (-:)) βενετσιάνικη εκδοχή αυτού του τοστ προσθέτουμε πάνω από τη μπεσαμέλ λίγη πάστα αντσούγιας και μερικά κομματάκια από φιλέτο αντσούγιας στραγγισμένα.
Καλή όρεξη και ...όχι δεν είναι ακόμη ένα τοστ, είναι ΤΟ ΤΟΣΤ (!!!!!) κι αν επισκεφθείτε τη Βενετία μην παραλείψετε να τα απολαύσετε! -:))Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Sheena και το πανέμορφο μπλογκοσπιτάκι της http://eimaipaidi.blogspot.gr/ για το πολύ όμορφο βραβείο που χάρισε στο Tante Kiki  και σ' εμένα. Ευχαριστώ πολύ με τιμάτε με την αγάπη σας κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλες εσάς που με διαβάζετε αλλά και σε όλα τα μπλογκοσπιτάκια της γειτονιάς μας. Θα χαρώ να το δω στα σπιτάκια σας! 
Να έχετε ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Tante Kiki
21 Comments
No