Αρωματικές χοιρινές σπαλομπριζόλες γάστρας


Οι σημερινές χοιρινές σπαλομπριζόλες  ...δεν υπάρχουν!!!  Ικανοποιούν απίστευτα τον ουρανίσκο αλλά και τα δόντια μας!! Είναι τόσο μαλακές, μα τόσο μαλακές!!! Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο ψησίματος που μου τον υπέδειξε ένας καταπληκτικός σεφ.
Αν κι εγώ τον εφάρμοσα ελαφρώς τροποποιημένο για να βολεύει περισσότερο σε σπιτική κουζίνα και όχι εστιατορίου το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, τόσο από γεύση όσο και από υφή του κρέατος. Για πρώτη φορά το κρέας διαχωριζόταν, σχεδόν με το άγγιγμα, από το κόκκαλο και ήταν απίστευτα ψημένο ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία του. Ο χειροποίητος πουρές πατάτας που δεν ήταν τέλεια πολτοποιημένος αλλά είχα αφήσει επίτηδες και μερικά κομματάκια πατάτας μέσα ήρθε και συμπλήρωσε το αποτέλεσμα. Η τελευταία πινελιά είναι το μείγμα των αρωματικών και μπαχαρικών αλλά και το κρασί μέσα στη γάστρα που δίνουν μια ...ελαφρώς μεθυστική επίγευση στο κρέας. Μοναδικές προϋποθέσεις για πετυχημένο αποτέλεσμα; Να μην υπερβούμε την ποσότητα των μπαχαρικών έτσι ώστε το κρέας να μην "φορτωθεί" υπερβολικά από την ποικιλία των αρωμάτων και των γεύσεων αλλά και το κρασί να είναι αρωματικό και καλής ποιότητας για να του χαρίσει λίγη από την προσωπικότητά του.
Πολύ ωραίο πιάτο όχι μόνον για Κυριακάτικες οικογενειακές μαζώξεις αλλά και για πιο γιορτινά τραπέζια. Συνδυάζει ευκολία, οικονομία (τέτοια εποχή όλα έχουν σημασία) αλλά και εντυπωσιακή νοστιμιά και υφή.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
6 σπαλομπριζόλες πάχους 2 εκ.
1 1/2 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου, χοντροσπασμένους
1  1/2 κ.σ. κόκκους ροζ πιπέρι, χοντροσπασμένους
1/2 κ.γλ. λεμονοπίπερο (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερο)
Αλάτι
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κοφτή κ.σ. μείγμα βοτάνων της Προβηγκίας για κρέατα (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός)
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
Χυμό από 1 λεμόνι
1 1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο ξηρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στη γάστρα μας 2-3 ποτήρια νερό και το 1 φλιτζάνι από το κόκκινο κρασί.
Βάζουμε μέσα τη σχάρα της γάστρας.
Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και τις τοποθετούμε επάνω στη σχάρα.
Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με τα πιπέρια, το αλάτι, το κόλιανδρο, τα ξερά βότανα Προβηγκίας, την καπνιστή πάπρικα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο,το 1/2 φλιτζάνι κρασί το χυμό λεμονιού και το ξίδι.
Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τις μπριζόλες με τη μισή ποσότητα του μείγματος.
Καλύπτουμε τη γάστρα με ένα αλουμινόχαρτο που το τυλίγουμε στις άκρες της και την κλείνουμε με το καπάκι.
Βάζουμε στον φούρνο, να ψηθούν για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα μας και γυρνάμε τις μπριζόλες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα και ξανακλείνουμε τη γάστρα με το αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ψηθούν χωρίς να κλείσουμε τη γάστρα.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες και τις συνοδεύουμε είτε με χειροποίητο πουρέ πατάτας, είτε με τηγανιτές ή ψητές πατάτες και σαλάτα.
Αφού σερβίρουμε την μπριζόλα και τις πατάτες ή τον πουρέ, μπορούμε για να δώσουμε χρώμα στο πιάτο, αλλά και επιπλέον νοστιμιά, να ετοιμάσουμε ένα ταρτάρ ντομάτας - πιπεριάς και να το σκορπίσουμε από πάνω.
Το ταρτάρ θα το βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Γίνονται εκπληκτικά μαλακές κι αυτό το βλέπουμε γιατί το κρέας ξεχωρίζει από το κόκκαλο κυριολεκτικά στο παραμικρό άγγιγμα!!!
Tante Kiki
28 Comments
No