Ταρτάρ ντομάτας και κίτρινης πιπεριάς


Καλημέρα, καλημέρα!!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω όλοι να είστε καλά εκεί έξω... Εγώ αποφάσισα να είμαι μια χαρά παρά τα όσα ακούγονται από τις τηλεοράσεις για τα νέα μέτρα. Προσπαθώ  να τα αγνοώ και να επικεντρώνομαι σε όσα αγαπώ να κάνω και στον μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μου. Είναι ένα είδος άμυνας κι αυτό. Μια καθημερινότητα, λοιπόν, γεμάτη για τους περισσότερους με τρέξιμο, δουλειά, άγχος αλλά και μικροχαρές που μας βοηθούν να ...συνεχίζουμε και να αντέχουμε.
Ευτυχώς όμως ο καιρός, σχεδόν καλοκαιρινός και ο ήλιος, πιστοί σύντροφοι της πατρίδας μας, μας κάνουν να θέλουμε να τιμούμε τούτη τη γη και τα προϊόντα της. Συνειδητοποιήσατε ποτέ, πόσο όμορφα νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι κι ας μην είναι πολυτελές ή πόσο μας ικανοποιεί ένα πιάτο γεμάτο πολύχρωμα, φρέσκα λαχανικά που ο νους μας γνωρίζει εκ των προτέρων, λες κι από ένστικτο, ότι είναι ζουμερά και γεμάτα με μεσογειακή νοστιμιά;;; Εντάξει, έτσι δεν αλλάζει ριζικά η ζωή μας, ούτε πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας ...είναι όμως μια ικανοποίηση του νου, της όρασης, της όσφρησης αλλά και της γεύσης μας.
Ευτυχώς, έχουμε την τύχη να μην χρειαζόμαστε τις τεράστιες μερίδες κάποιων άλλων... "προηγμένων" χωρών γιατί η ποιότητα αντικαθιστά την ποσότητα, αν όχι όλες, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές... και η ποιότητα των ελληνικών λαχανικών και φρούτων είναι πάρα πολύ υψηλή κι αυτό έχει αποτυπωθεί στα βραβεία που κερδίζουν τα ελληνικά προϊόντα απανταχού στον κόσμο.
Οι ντομάτες μας είναι ακόμα νόστιμες... ίσως όχι όπως ένα μήνα πριν αλλά εξακολουθούν να μας ανταμείβουν... έτσι κι εγώ σήμερα σας παρουσιάζω ένα ταρτάρ ντομάτας που έφτιαξα πριν μερικές μέρες για να "φρεσκάρω" μια ωραία μπριζολίτσα λαιμού που θα δείτε μεθαύριο.
Τί εννοώ να φρεσκάρω;;; Μα να την κάνω πιο λαχταριστή με μερικά φρέσκα κυβάκια λαχανικών και να της δώσω ένα λίγο πιο μεσογειακό και υγιεινό ταμπεραμέντο... 
Ναι, ναι... γιατί, τί νομίζατε ότι είναι το ταρτάρ;;; Όχι δεν είναι ο ωμός κιμάς με το ωμό αυγό και τα αρωματικά-μυρωδικά-μπαχαρικά που καταναλώνουν οι Γάλλοι και που, εγώ προσωπικά κι αυτό πηγαίνουμε προς ...αντίθετες κατευθύνσεις διατηρώντας ο ένας για τον άλλο μια έντονη απέχθεια!!!
Ταρτάρ στη μαγειρική τέχνη ονομάζεται η τεχνική των ψιλοκομμένων κρεάτων αλλά επικράτησε και στα ψιλοκομμένα λαχανικά. Ένα τέτοιο ταρτάρ ντομάτας ταιριάζει σε πάρα πολλά πιάτα, από ορεκτικά έως κυρίως πιάτα.
Θέλετε να δείτε τί έκανα;;; Αν ναι ...ελάτε μαζί μου κι αν πάλι όχι... τότε ελάτε αύριο να σας φιλέψω  από την μπριζολίτσα και ...είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου για τη νοστιμιά της. Πάντως, το ταρτάρ είναι η πιο εύκολη γαρνιτούρα στον κόσμο!!!!!!!!! 
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
2 μεγάλες ντομάτες
2 κίτρινες πιπεριές
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λεμόνι
1/2 κ.σ. μουστάρδα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χαράζουμε ένα σταυρό στη βάση κάθε ντομάτας και τις βουτάμε σε ζεστό νερό για 15 δευτερόλεπτα.
Μετά, τις βουτάμε αμέσως σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
Τις κόβουμε οριζόντια και αφαιρούμε τα σπόρια τους με ένα κουταλάκι.
Ύστερα τις κόβουμε σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε και τις κίτρινες πιπεριές σε καρεδάκια και τις βάζουμε μαζί με τις ντομάτες.
Τέλος, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα και προσθέτουμε αλάτι.
Περιχύνουμε το ταρτάρ με τη βινεγκρέτ λεμονιού και το αφήνουμε, πριν το χρησιμοποιήσουμε, για 10 λεπτά για να "δέσουν" οι γεύσεις του.
Tante Kiki
22 Comments
No