Κίτρινη κολοκύθα ψητή στο φούρνο με γλυκό κρασί!


...γλυκιά απόλαυση με ελάχιστες θερμίδες και μοναδικά αρώματα
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Το καταλάβατε;;; Έφτασε ο Νοέμβριος ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου! Ο μήνας που μας οδηγεί κατ' ευθείαν στην πιο όμορφη γιορτή του χρόνου (ακόμη και στις δύσκολες παρούσες συνθήκες)!! Και η πιο όμορφη μέρα του χρόνου φέρνει αρώματα μελιού και κανέλας, κρασιού αλλά και καρυδιού! Φέρνει ένα σπίτι ζεστό και οικείο, φέρνει το ...σπιτικό,  με όλη τη σημασία της λέξης!!
Και σήμερα για να έχουμε μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας, της τελευταίας του Οκτώβρη, που, εδώ που τα λέμε, μας ικανοποίησε πολύ με την καλοκαιρία του, πάμε να φτιάξουμε ψητή κολοκύθα;; Γιατί, κάθε λαχανικό και φρούτο τη θέλει την εποχή του και τώρα είμαστε στην καρδιά της εποχής της κολοκύθας. Όσο πιο βαθύ το χρώμα της λαχταριστής σάρκας της, τόσο πιο γλυκιά και η γεύση της... θαρρείς και μας μιλάει από μόνη της... εκεί καθισμένη υπομονετικά στον πάγκο του μανάβη, μέχρι να την προτιμήσουμε και να την διαλέξουμε.
Λοιπόν, την αμαρτία μου θα σας την εξομολογηθώ... δεν το αντέχω!!! Δεν  μπορώ με τίποτε να αντισταθώ στο φλέρτ ...μιας κολοκύθας!!!! Αμ, το άλλο;;; Ούτε διάκριση μπορώ να κάνω!!! Κολοκύθα στρογγυλή, κολοκύθα μακρόστενη, κολοκύθα μεγάλη, κολοκύθα μικρή... εγώ εκεί!!!! Μην τη δω και ...με φλερτάρει... υποκύπτω αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη!!!!!!!!!!!! 
Έτσι, πάντα τέτοια εποχή, το τραπέζι στην αυλή είναι πάντα γεμάτο με λογής λογής κολοκύθες που περιμένουν, παράπονο δεν έχω, χωρίς να ...διαμαρτύρονται και να σαπίζουν από το κακό τους, τη σειρά τους να γλυκάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες!!! Είπα..."να γλυκάνουν";;; Εντάξει, όχι μόνον να γλυκάνουν αλλά να ικανοποιήσουν γενικότερα τον ουρανίσκο μας γιατί, η αλήθεια είναι ότι, η κολοκύθα γίνεται και πολύ ωραία σούπα, ριζότο,  πουρές, συνοδευτικό για κρέας και ειδικότερα κοτόπουλο ή χοιρινό αλλά και ψωμί και κέικ!!!!! Νομίζω ότι μπορεί να μπει σχεδόν παντού!!!! Αφού ο γαμπρός μου λέει ότι πρέπει να αγοράσω μερικά στρέμματα με καρότα και κολοκύθες και πιπεριές Φλωρίνης!!!! Όπου γλυκό λαχανικό κι εγώ κάπου εκεί κοντά!!!
Για σήμερα όμως γλυκιά κολοκύθα... ψητή στο φούρνο με μέλι, κρασί και μπαχαρικά!!! Λίγες θερμίδες και πολλή γεύση!!! Σκέτη, με γιαούρτι ή με παγωτό, αν και τη δοκίμασα και πάνω σε ρυζόγαλο και ήταν εξίσου υπέροχη!!! 
Κεράστε το αμέσως ή κλείστε το σε βάζο αποστειρωμένο και διατηρήστε το στο ντουλάπι για καιρό.
Ελάτε, ελάτε να δούμε τί θα κάνουμε...αξίζει σας λέω... με ξέρετε να λέω υπερβολές;;; (αστειεύομαι, εντάξει... είμαι γλυκατζού!!).
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. κίτρινη κολοκύθα
350 γρ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
1 ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί, Σάμος, vin de liqueur*
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα κόλιανδρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
2 κ.σ. μέλι
1 ποτήρι νερό ζεστό (όχι καυτό)
1/2 φλ.τσ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγάλους κύβους ή σε μικρές κυδωνάτες φέτες.
Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό.
Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε βαθύ ταψί και περιχύνουμε με το νερό, το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, το κόλιανδρο, τα γαριφαλάκια, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί έως ότου μαλακώσει η κολοκύθα και δέσει το σιρόπι.
Σερβίρουμε χλιαρή την κολοκύθα σκέτη ή επάνω σε γιαούρτι, πασπαλισμένη με επιπλέον κανέλα και καρυδόψιχα και απολαμβάνουμε ένα νοστιμότατο επιδόρπιο με λίγες θερμίδες.
* Εάν θέλουμε το γλυκό μας να έχει μια πιο ιδιαίτερη προσωπικότητα αντικαθιστούμε το γλυκό κρασί Σάμος (vin de liqueur) με το λιαστό κρασί Σάμος Nectar,  το οποίο είναι λίγο πιο ακριβό αλλά έχει ακόμα πιο εντυπωσιακό άρωμα και γλύκα.
Για τα λιαστά κρασιά θα σας "μιλήσω" σε επόμενη ανάρτηση, μιας και Χριστούγεννα έρχονται πολλές φορές αποζητούμε, έστω και για λίγο, μια μικρή πολυτέλεια με ελάχιστα αυξημένο κόστος.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχετε!
Tante Kiki
29 Comments
No