Χοιρινή τηγανιά με θυμάρι, μπέικον και σάλτσα μουστάρδας


 

Ένα εκπληκτικό φαγάκι απολαύσαμε την προηγούμενη Κυριακή... πραγματικά εύκολο, απλό, οικονομικό αλλά και πολύ νόστιμο... θεσπέσια γεύση θα έλεγα!!! Δεν υπήρξε ούτε ένας που να το... βαθμολογήσει αρνητικά ή να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του!!!! Έγινε εύκολα στην κατσαρόλα, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν ήθελε τον χρόνο του. Εγώ προτίμησα να το φτιάξω στη χύτρα ταχύτητας κι έτσι έβρασα το κρέας 40 λεπτά μετά το σφύριγμα της βαλβίδας και μετά με ανοιχτή τη χύτρα για να δέσει ωραία η σάλτσα.
Παρεπιπτόντως, ήθελα να πω ότι παλιότερα, κάποιες νοικοκυρές, θεωρούσαν ότι τα φαγητά που μαγειρεύονται στη χύτρα ταχύτητας δεν είναι νόστιμα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η χύτρα ταχύτητος είναι απλά το μέσον για να μειώνεις τον χρόνο αρχικού μαγειρέματος του φαγητού. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση επειδή το κρέας που είχα ήταν αρκετά σκληρό, εάν το έβραζα σε απλή κατσαρόλα, νομίζω ότι θα έπρεπε να το βράζω κανένα δίωρο!!!!! Με τη χύτρα ταχύτητος το έβρασα 40 λεπτά και αφού μαλάκωσε ύστερα τελείωσα το μαγείρεμα με ανοιχτό το καπάκι δηλαδή σαν να μαγείρευα σε απλή κατσαρόλα. 

Χοιρινή τηγανιά με θυμάρι, μπέικον και σάλτσα μουστάρδας

Με άλλα λόγια, εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό... στο τελείωμα του φαγητού... μιας και τότε δένει η σάλτσα, ενώνονται τα αρώματα των μπαχαρικών και αρωματικών χόρτων αλλά και οι γεύσεις τους. Είναι σ' αυτή τη φάση που η σάλτσα χρειάζεται την εκχύλισή της και θέλει τον χρόνο της για να έχει μια μεστή γεύση.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό "OLIVE" του Οκτωβρίου 2012, αλλά νομίζω ότι της άλλαξα τόσο τα δεδομένα που μόνον κάποια υλικά έμειναν ίδια. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ψαρονέφρι αλλά εγώ, ήδη, είχα στον καταψύκτη τηγανιά οπότε την χρησιμοποίησα. Πάντως, έγινε ένα έξοχο πιάτο και γαρνιρισμένο με ρύζι και πουρέ πατάτας - κολοκύθας - καρότου, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις... με τη νοστιμιά του!!

Χοιρινή τηγανιά με θυμάρι, μπέικον και σάλτσα μουστάρδας

ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
  • 1.450 γρ. χοιρινή τηγανιά 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 8 φέτες καπνιστό μπέικον
  • 2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε τα κομμάτια της τηγανιάς και βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
  2. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια του κρέατος.
  3. Αφήνουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν γυρνώντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Ύστερα, τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση έως ότου εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τις 5 φέτες από το μπέικον, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι, το μπαχάρι, την πάπρικα και πιπέρι και 3 ποτήρια νερό και αφήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά να βράσει για 50-60 λεπτά (ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος) ή έως ότου μαλακώσει.
  6. Σ' αυτή τη φάση, εάν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό για να μην καεί το φαγητό μας.
  7. Μόλις δούμε ότι το κρέας είναι πια μαλακό, αφήνουμε το ζουμάκι του να λιγοστέψει.
  8. Σ' ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
  9. Ύστερα, την προσθέτουμε στο φαγητό μας που βράζει, ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα μας να πάρει 1-2 καλές βράσεις για να "δέσει" ελαφρώς και να μεστώσει.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά έτσι ώστε να αναδυθούν όλα του τα αρώματα.
  11. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι, βάζουμε το υπόλοιπο μπέικον και το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
  12. Σερβίρουμε το κρέας, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μπέικον και γαρνιρισμένο με ρύζι ή πουρέ πατάτας, κολοκύθας και καρότου.
Χοιρινή τηγανιά με θυμάρι, μπέικον και σάλτσα μουστάρδας

Tante Kiki
21 Comments
No