Κέικ μαρμπρέ με πράσινο κολοκύθι


Καλημέρα σας! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου σήμερα! Πώς περνά ο καιρός!!! Πότε ήταν καλοκαίρι και κάναμε μπάνιο στη θάλασσα και πότε φτάσαμε στη μέση του φθινοπώρου...ούτε που το κατάλαβα!!!! 

Βέβαια, εχθές που πήγα μια βολτίτσα στην Πέραμο, ήταν τόσο ζεστή μέρα που υπήρχαν αρκετοί που έκαναν ακόμα μπάνιο αλλά, όπως και να το κάνουμε, ακόμα και η παραλία είχε μια γεύση φθινοπώρου με τα ξερά φύλλα πεσμένα κάτω από τα δέντρα αλλά και η θάλασσα ...μύριζε φθινόπωρο!!!
Άρχισαν οι γεύσεις να αλλάζουν... να παίρνουν τη χειμωνιάτικη μορφή τους, να μπαίνουν αρώματα πιο βαριά, πιο Χριστουγεννιάτικα (δεν μπορώ να το κρύψω ότι ονειρεύομαι τα Χριστούγεννα!!!!) που με κάνουν να συνειδητοποιώ την ταχύτητα του χρόνου αλλά και το ότι ...ψιλοβαρέθηκα το καλοκαίρι και ...μια αλλαγή εποχής την θέλω!!!!!-:)))
Το κέικ με καρότο μου πήρε αρκετό καιρό να αποφασίσω να το δοκιμάσω και όταν το δοκίμασα, το λάτρεψα κυριολεκτικά!!! Ήταν μάλιστα και η πρώτη συνταγή που έβαλα στο Tante Kiki αλλά και το κεκάκι που στόλισα με έναν πύργο, σαν γλυκάκι στη βάφτιση της μικρής μας Βασιλικούλας.
Όταν, λοιπόν, διάβασα, διάφορες συνταγές για κέικ με πράσινο κολοκύθι... δεν δίστασα καθόλου... εξ άλλου είχε προηγηθεί και το κέικ με τα παντζάρια ...οπότε έχω συνηθίσει στον συνδυασμό λαχανικού με ζάχαρη. Η πρώτη συνταγή που διάβασα για το κέικ με πράσινο κολοκύθι ήταν από το blog "Smitten Kitchen"...ύστερα ακολούθησαν κι άλλες που έμοιαζαν ή όχι. Κάποιες είχαν κακάο, κάποιες άλλες πολλά μπαχαρικά αλλά, έτσι κι αλλιώς, όλες μου φαίνονταν νόστιμες. Κι επειδή δεν μπορούσα να αποφασίσω αν θέλω ένα κέικ με πράσινο κολοκύθι, σοκολατένιο ή μοσχοβολιστό και, ίσως λίγο πιο χειμωνιάτικο, αλλά γεμάτο αρώματα και γεύση μπαχαρικών, κατέληξα να φτιάξω έναν δικό μου συνδυασμό.
Το κέικ που θα σας δώσω σήμερα, ευφραίνει ουρανίσκο, καρδιά και πνεύμα!! Τα έχει όλα... όλα όμως! Έχει λατρεμένα μπαχαρικά που σε ταξιδεύουν στην πολίτικη (και όχι μόνον) κουζίνα, έχει κακάο που σε ταξιδεύει σε χώρες μακρινές, έχει σταφίδες ...της δικής μας ελληνικής, ευλογημένης γης αλλά και καρύδια...ααααααα ξέχασα!!!! Έχει και αλεύρι ολικής άλεσης ...έτσι για να είναι λίγο πιο υγιεινό και να μπορούν, μικροί και μεγάλοι, να το απολαύσουν για πρωινό ή για απογευματινό σνακ, χωρίς ιδιαίτερες ενοχές ή μάλλον με την ...δικαιολογία της υγιεινής διατροφής!! -:))
Θα μου πείτε... χρειάζεται κάποια δικαιολογία για να χαρίσεις στον εαυτό σου μια τέτοια απόλαυση;;; Φυσικά και όχι αλλά και με τα υλικά που έχει μέσα ...νομίζω ότι και οι πιο αυστηροί διαιτολόγοι θα το ενέκριναν, για οποιαδήποτε στιγμή της μέρας αλλά και για σνακ των μικρών στο σχολείο ή στο σπίτι.
Εγώ το έκανα σκέτο... εσείς αν θέλετε, συνδυάστε το με μια κρέμα τυριού  αρωματισμένη με κανέλα και απολαύστε το ακόμα πιο πλούσιο. Όπως και να είναι, πιστέψτε με ...θα γευθείτε έναν εκπληκτικά αρμονικότατο συνδυασμό τόσων υλικών και θα απολαύσετε νοστιμιά και άρωμα... 
Μμμμμμ! απόλαυση χωρίς όρια... θα έλεγα!!!!! -:)))
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
2 φλ. τσ. κολοκύθι πράσινο τριμμένο, στραγγισμένο και στυμμένο 
3 αβγά
Χυμό από 1/2 πορτοκάλι + 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού για το μείγμα με το κακάο
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο ελαφρύ (ή μισό μισό με αραβοσιτέλαιο)
1 φλ.τσ. άσπρη ζάχαρη
3/4 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 1/2 φλ. τσ. φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνη της
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη)
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο (σκόνη)
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
1/3 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 φλ. τσ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
5 κ.γλ. κακάο
Για την κρέμα τυριού
150 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου (ή βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γλ. κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη φαρίνα ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, την πάπρικα και τις σταφίδες.
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο, την άσπρη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τη ζαχαροβανίλια και αρχίζουμε να "χτυπάμε" το μείγμα με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο αβγό.
Ύστερα, προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι, το χυμό πορτοκαλιού και τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα χτυπάμε, σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα άλευρου με τα μπαχαρικά και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ακόμα, με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα.
Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε 7-8 κ.σ. από το μείγμα του κέικ και προσθέτουμε 5 κ.γλ. κακάο και  2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε τα 2/3 από το άσπρο μείγμα του κέικ σε φόρμα με σούστα, διαμέτρου 26 εκατοστών, που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Μετά, ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο και ανακατεύουμε φτιάχνοντας σχέδια.
Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο άσπρο μείγμα του κέικ.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφού έχουμε δοκιμάσει το κέικ για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ψημένο, βάζοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκι (ή τη λάμα ενός μαχαιριού) για να δούμε εάν είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε από το κέικ (οπότε και καταλαβαίνουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο).
Αφήνουμε για 7-8 λεπτά να κρυώσει στη φόρμα, ανοίγουμε τη σούστα και βγάζουμε το κέικ.
Το τοποθετούμε προσεκτικά επάνω σε σχάρα και το κόβουμε μόνον όταν έχει κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα τυριού
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τη μαργαρίνη έως ότου αφρατέψει και ασπρίσει.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την άχνη και την κανέλα και χτυπάμε έως ότου το μείγμα μας ομογενοποιηθεί.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
Tante Kiki
26 Comments
No