Σαλάτα ρόκα με φρούτα και τυρί και γλυκόξινο dressing


Καλημέρα σας! Πώς μου αρέσουν οι Κυριακές... δεν περιγράφεται με λόγια! Ξυπνάω το πρωί, ήρεμα και ωραία κι όχι τρέχοντας, φτιάχνω ένα φλυτζάνι γάλα με καφέ
(όχι ...καφέ με γάλα γιατί το πρωί είμαι σαν τα μωρά ...το θέλω το γάλα στον καφέ και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από τον καφέ... ναι, ναι, είναι κι αυτό ένα κολληματάκι να θέλω αναλογία 2 μέρη γάλακτος σε 1 μέρος καφέ!!!!!!!!!!!!), όταν ο καιρός είναι ζεστός κρύο αλλά αργότερα που θα έχει ψύχρα το θέλω ζεστό και κάθομαι για λίγο στην βεράντα ή στο γραφείο μου χαζεύοντας περιοδικά (εφημερίδα αγοράζω αργότερα, ποτέ δεν πάω χωρίς να πιω τον καφέ μου) ή κάνοντας πρωινές επισκέψεις στην μπλογκογειτονίτσα μας. Η απόλυτη ηρεμία!!!! Απόλαυση που δεν την αλλάζω εύκολα!!! 
Ελάτε... ας καθίσουμε μαζί για λίγη κουβεντούλα μπροστά σ' ένα φλιτζάνι καφέ...
Ωραίες και απαραίτητες στη ζωή μας οι απολαύσεις... έτσι δεν είναι;;; Και μάλιστα όσο πιο απλές απολαύσεις τόσο καλύτερα γιατί είναι πιο εύκολες να τις αποκτήσεις. Ας πούμε, το φαγητό είναι μια απόλαυση... αξίζει να φάω κάτι πραγματικά νόστιμο έστω και σε μικρότερη ποσότητα... πάντα πίστευα σ' αυτό αν και, από τότε που άρχισα να ετοιμάζω διάφορα καλούδια στο σπίτι πάντα ...παρεκτρέπομαι!!!! Και μετά το πληρώνω, κάνοντας διατροφή!!! Ένα γνωστό σενάριο για μένα αλλά ...εδώ που τα λέμε μερικές φορές η "πληρωμή" μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη. Αυτό το έμαθα, όταν εδώ και αρκετά χρόνια, ακολούθησα το πρόγραμμα της Weigth Watchers, όταν ακόμη υπήρχε στην Ελλάδα. Τότε, είχα προμηθευτεί διάφορα βιβλία με συνταγές διαίτης που, πιστέψτε με, δεν είχαν τίποτε (ή σχεδόν τίποτε, για να ακριβολογώ) να ζηλέψουν από τις κανονικές συνταγές. Μέχρι τώρα, αν και πέρασαν αρκετά χρόνια, μαγειρεύω αυτές τις συνταγές όταν θέλω να "συμμαζευτώ" διατροφικά. Τότε, έμαθα να εκτιμώ και τις μη συμβατικές σαλάτες που μας χαρίζουν την απόλυτη νοστιμιά με ασυνήθιστους συνδυασμούς.
Έχετε δει ένα έργο με τον τίτλο " Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα", του 1996, με την Μπ. Στρέιζαντ (λατρεμένη) και τον Τζ. Μπρίτζες; 
Αν ναι, θα θυμόσαστε την εμμονή της Στρέιζαντ με τα διαιτητικά φαγητά και την "τέλεια μπουκιά" όπως έλεγε. Λοιπόν, αυτό το έργο το λάτρεψα (άσχετο με το όλο θέμα) και ήταν η αιτία που άρχισα να τρώω μπρόκολο (!!!!!! μέχρι τότε δεν το έτρωγα!!!!!... ο απόλυτως χαζός λόγος για να φας ένα λαχανικό!!!!!! χαχαχαχα). Πώς μου κόλλησε έτσι, δεν γνωρίζω και δεν το ψάχνω... στο κάτω κάτω γι αυτό τα λέμε ..."κολλήματα"!!!!!! χαχαχαχα
'Ομως, από τότε, κάθε φορά που τρώω κάποιους περίεργους και ταυτόχρονα πολύ νόστιμους συνδυασμούς σε σαλάτα έρχεται έντονα στο νου μου η ηθοποιός και η σκηνή που έδειχνε την "τέλεια μπουκιά" λίγο πριν την ...καταβροχθίσει!!!
Το ίδιο μου συνέβη με τη σαλάτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα... μια αληθινή, γευστική αποπλάνηση!!! Μόνον έτσι θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω... ένας συνδυασμός γλυκός και αλμυρός με την διακριτικότατη υπόξινη νοστιμιά του πράσινου μήλου και του γιαουρτιού και την γλύκα του σταφυλιού να τονίζεται από το ελάχιστο μέλι και το ακόμα πιο απειροελάχιστο πετιμέζι (αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το μέλι)! Μαζί με την πικάντικη τσαχπινιά της ρόκας ...δημιουργούν μια πανδαισία γεύσης που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
150 γρ. ρόκα
300 γρ. σταφύλι μοσχάτο (μαύρο)
1 ξινόμηλο σε φέτες λεπτές 
300 γρ. γραβιέρα γλυκιά (εγώ χρησιμοποίησα Βαλμά)
Για το dressing
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος 
2 κ.γλ. μέλι ανθέων (κατά προτίμηση πορτοκαλιάς)*
ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε καλά τη ρόκα και τη βάζουμε σε σαλατιέρα ή πιάτο βαθύ.
Ξεχωρίζουμε τις ρόγες από το μοσχάτο σταφύλι και τις ρίχνουμε στη σαλατιέρα με τη ρόκα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το πράσινο μήλο, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε κι αυτό στη σαλάτα.
Τέλος, κόβουμε σε κυβάκια τη γραβιέρα και την βάζουμε να κάνει παρέα στη ρόκα, το μήλο και το σταφύλι.
Ετοιμάζουμε το dressing, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας και την απολαμβάνουμε χωρίς καμία ενοχή για τις ελάχιστες θερμίδες που παίρνουμε μιας κι επειδή είναι ...πεντανόστιμη μπορούμε να την φάμε χωρίς καθόλου ψωμί!
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με πετιμέζι για ένα λίγο διαφορετικό αλλά εξίσου υπέροχο αποτέλεσμα.
* Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσουμε μέλι θυμαρίσιο ή πευκόμελο γιατί το έντονο άρωμα και η έντονη γεύση τους επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα ...μάλλον αρνητικά.
Προσαρμοσμένη από το βιβλίο "Λαχανικά" της Βιβλιοθήκης Γεύσης της Καθημερινής
Tante Kiki
23 Comments
No