Πατάτες ογκρατέν με μανούρι


Πατατούλες ογκρατέν σήμερα και μια ελληνογαλλική συμφωνία. Στο γνωστό και πεντανόστιμο πιάτο, προσθέτουμε μια ελληνική πινελιά... το μανούρι. Γίνονται ελαφρές, πολύ πολύ ωραίες και καθόλου ευκαταφρόνητες σαν συνοδευτικό πιάτο ή και σαν κύριο πιάτο με μια ωραία και απλή χωριάτικη σαλάτα! 
Μετά τον χθεσινό χαμό... που δεν τελείωσε ακόμα κι ένα ραντεβού με γιατρό που τελείωσε μάλλον αισιόδοξα, ας μαγειρέψουμε σήμερα πατάτες ογκρατέν. 
Είναι γνωστή η αδυναμία μου για τα εύκολα και νόστιμα πιάτα και το συγκεκριμένο τα έχει και τα δύο!!! Είναι κι ένα πιάτο γαλλικής προέλευσης!! Σκεπτόμενη όλα αυτά και τα πόσα έχω μαγειρέψει, πριν μερικές μέρες, συνειδητοποίησα ότι, εδώ και καιρό, δεν έχω φτιάξει πατάτες ογκρατέν!!!! 
Την ώρα που καθάριζα τις πατάτες, θυμήθηκα και το μανούρι που καθόταν ήσυχο στο ψυγείο και σε μερικές εβδομάδες θα ...έληγε!!! Γι αυτό σκέφτηκα ότι δεν θα τους κακοέπεφτε ένας ... "γάμος"... και τελικά δεν τους κακοέπεσε!!! 
Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που έχει μια διαφορετική χροιά από το κλασσικό ογκρατέν, πιο ελληνική και πιο ελαφριά! 
Δοκιμάστε το, εάν σας αρέσει το μανούρι ή εάν πάλι όχι, χρησιμοποιήστε ένα άλλο τυρί της αρεσκείας σας και "παίξτε" με τη γεύση, δημιουργώντας ανέλπιστα νόστιμα πιάτα!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
500 ml γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. μανούρι
80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
20 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι - Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τις πατάτες, καθαρισμένες και ολόκληρες, σε μια κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από την στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.*
Ρίχνουμε το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ύστερα, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Αλείφουμε ένα ταψάκι πυρίμαχο με λίγη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και τοποθετούμε τις μισές πατάτες σε μια στρώση έτσι ώστε να μισοκαλύπτει η μία την άλλη.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Ρίχνουμε από πάνω το μισό μανούρι θρυμματισμένο.
Ύστερα "στρώνουμε" τις υπόλοιπες πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την υπόλειπη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και προσθέτουμε το υπόλοιπο θρυμματισμένο μανούρι.
Σε ένα μπολ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τις πατάτες, προσεκτικά για να μην μετακινηθεί το θρυμματισμένο μανούρι.
Βάζουμε στο φούρνο για  25-30 λεπτά.
Σερβίρουμε σαν συνοδευτικό πιάτο αλλά και σαν κύριο πιάτο με μια ωραία πολύχρωμη σαλάτα.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια! 
Tante Kiki
32 Comments
No