Σιρόπι και λικέρ πραουστιού από το ...πουθενά !!!


Καλημέρα και πάλι!!! Πριν μερικές μέρες προβληματίστηκα πολύ...να γράψω τη σημερινή ανάρτηση ή όχι;;; Αλλά μετά σκέφτηκα ...γιατί όχι;;; Κυριολεκτικά από το τίποτε... μου προέκυψε ένα σιρόπι με υπέροχο άρωμα πράουστου και, σχεδόν αμέσως μετά, ένα λικέρ που όταν το δοκίμασα, μόνον 10 μέρες, αφότου το "σκαρφίστηκα" ήταν απλά υπέροχο, σε άρωμα αλλά και σε γεύση
Ακούστε, λοιπόν, τί συνέβη... Εχθές σας είπα πώς βρέθηκαν στην κουζίνα μου τα πραούστια ή πράουστα!!! Μ' έναν μαγικό τρόπο ...σαν να τα οδήγησαν ...νεράιδες (εντάξει είμαι επηρεασμένη από τις ιστορίες που διαβάζουμε με τις μικρούλες ανιψιές μου χαχαχα) στην πόρτα μου κι εκεί ...θυσιάστηκαν στο βωμό της γλυκιάς γεύσης που θα τέρπει για καιρό τον ουρανίσκο μας αλλά και θα ταλαιπωρεί γλυκά τους γευστικούς μας κάλυκες! -:)) Εκείνο που δεν σας ανέφερα, εχθές, είναι ότι τα φρούτα, τα ξεφλούδισα νωρίς το βράδυ και, επειδή όπως πάντα, αν και ήμουν σίγουρη ότι θα αντέξω να τα φτιάξω την ίδια μέρα ...φυσικά και δεν άντεξα... τα έβαλα μέσα σε μια λεκανίτσα με 1 1/2 λίτρο νερό και το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, για να μην "μαυρίσουν" και τα άφησα μέχρι το επόμενο πρωί πού έφτασε η ώρα της ...θυσίας. (χεχεχεχε)
Την άλλη μέρα, λοιπόν, τα μεν πράουστα πήραν τον δρόμο για την κατσαρόλα με το σιρόπι (στο οποίο το 1 ποτήρι ήταν από το νερό που έμειναν και έκαναν "ολονυκτία") και το υπόλοιπο νερό, γύρω στα 900 γρ.  κατευθυνόταν προς τον νεροχύτη όταν ξαφνικά... μια ιδέα σταμάτησε το χέρι μου που σήκωνε την λεκανίτσα για να την αδειάσει!!!! Κι αν το έκανα σιρόπι;;;;; Μα είχε τέτοια μοσχοβολιά αυτό το νερό! Τόσο άρωμα από τα πράουστα που φοβήθηκα μήπως θα έχω ένα άνοστο γλυκό του κουταλιού (ευτυχώς αυτά τα φρούτα είναι ...υπερκορεσμένα σε άρωμα και γεύση)! 
Το πείραμα, λοιπόν, άρχισε και το αποτέλεσμα ήταν ένα εκπληκτικό σιρόπι με άρωμα και νοστιμιά πράουστου αλλά και ένα λικέρ που προέκυψε όπως αυτό που σας έδειξα με τη βυσσινάδα, από σιρόπι και κονιάκ αυτή τη φορά και όχι βότκα!!
Εεεεεε, λοιπόν, και τα δύο έγιναν απίστευτα ωραία και ήταν κάτι που δεν το περίμενα γιατί έγιναν από ένα προϊόν που θα το πετούσα... 
Όποιος το δοκίμασε... έμεινε ενθουσιασμένος, τόσο που το μεν σιρόπι κοντεύει να τελειώσει μιας και συνόδευσε κρέμες, γιαούρτια αλλά και ρυζόγαλο, το δε λικέρ συνόδευσε  μικρά σοκολατάκια, που τα ανέδειξε όσο τίποτε άλλο!!!Το αστείο είναι ότι κανείς δεν με πίστευε όταν του έλεγα από τί έγινε...
'Ενα σας λέω, και απευθύνομαι κυρίως στις νέες νοικοκυρές, γιατί είμαι σίγουρη ότι οι παλιές έχουν κάνει τέτοια επιτυχημένα πειράματα αρκετές φορές... μην πετάτε εύκολα τίποτε από την κουζίνα σας... βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, πειραματιστείτε, δοκιμάστε και τολμήστε γιατί ...όπου δεν υπάρχει τόλμη, πείραμα ακόμη και αποτυχία, δεν υπάρχει ούτε επιτυχία, δημιουργικότητα, χαρά! Και, πιστέψτε με, δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που ζούμε... αυτή είναι μια διαχρονική ικανοποίηση!
Δοκιμάστε να φτιάξετε κάτι ανάλογο με το ίδιο φρούτο αλλά και με ένα φρούτο που αγαπάτε και είμαι σίγουρη ότι κάτι καλό θα προκύψει!!!! 
Ας δούμε όμως τη συνέχεια...
ΣΙΡΟΠΙ  ΠΡΑΟΥΣΤΟΥ
ΥΛΙΚΑ
900 γρ. νερό με γεύση πράουστου (γίνεται όταν αφήνουμε τα πράουστα κομμένα στη μέση για μια νυχτα στο νερό)
500 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10-12 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Γεμίζουμε με το σιρόπι ένα ή περισσότερα αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια.
ΛΙΚΕΡ ΠΡΑΟΥΣΤΟΥ
600 ml σιρόπι πράουστου
750-800 ml κονιάκ
1 ξυλάκι κανέλας μικρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε 2 γυάλινα μπουκάλια, το σιρόπι, το κονιάκ, το ξυλάκι κανέλας και, αφού τα ανακινήσουμε καλά, τα αφήνουμε για 15 μέρες να "μεστώσει" η γεύση τους. 
Μετά, το σουρώνουμε σε άλλο μπουκάλι, χρησιμοποιώντας 2-3 φίλτρα καφέ για να γίνει λίγο πιο διαφανές αν και γενικά είναι ημιδιαφανές.
Tante Kiki
17 Comments
No