Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο


Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονίτσα! Ελπίζω όλοι εκεί έξω να είστε καλά, αλλά επειδή κάτι "πήρε το αυτί μου" για νέα μέτρα (τί πρωτότυπο!!!) είπα να σας γλυκάνω λίγο, πριν "δούμε και πάλι τον κόσμο αλλιώς".
Πρωί είναι, στο γραφείο ή στο σπίτι... όλο κι έχουμε λίγο χρόνο για   κουβεντούλα... 
Που λέτε, το σημερινό γλυκό του κουταλιού είχα να το φτιάξω χρόνια... πάνω από δέκα χρόνια κι αυτό γιατί δεν έβρισκα το συγκεκριμένο δαμάσκηνο, το πραούστι όπως το ονομάζουν στη Σαμοθράκη (πανέμορφο νησί, πληροφορία άσχετη με το γλυκό, αλλά έτσι είναι).-:)) Το πραούστι είναι διασταύρωση δαμάσκηνου και κορόμηλου. Λέγεται ότι την ονομασία του την πήρε γιατί ωριμάζει πριν από τον Αύγουστο και είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαμοθράκης. Θα μου πείτε ...γιατί ήθελες το κίτρινο αυτό φρούτο; 
Καλά, με ξέρετε τώρα... αν και δεν γέρασα ακόμη, οι αναμνήσεις από τα "μικράτα" μου είναι πολύ έντονες και όμορφες κι από ΄κει ξεκινάει η "σχέση" μου με το πραούστι.
Στην αυλή της γιαγιάς μου, στο χωριό είχαμε μια "πραουστιά" δηλαδή μια δαμασκηνιά με ολοστρόγγυλα, κίτρινα δαμάσκηνοκορόμηλα (Μιραράκεια λέξη χαχαχα)! Είναι πραγματικά μοναδικά σε γεύση και άρωμα... αφού ακόμα και τώρα θυμάμαι τη νοστιμιά και τη μοσχοβολιά τους. Όταν, ήταν ώριμα, κατακίτρινες μπαλίτσες που κρέμονταν από τα κλαδιά δεν ...ξεκολλούσα από το δέντρο. Έχω την εντύπωση ότι έχω φάει τόσα πραούστια που ... η γεύση τους χαράχθηκε ανεξίτηλα στο νου μου.


Κι επειδή η γευστική μνήμη είναι πολύ δυνατή, τόσα χρόνια είχα ένα μικρό "κολληματάκι" και δεν έκανα γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο με καμμιά άλλη ποικιλία δαμάσκηνου... αφού δεν έβρισκα πραούστια, αν και ήξερα ότι η Σαμοθράκη είναι γεμάτη μ' αυτά. Είναι περίεργο, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν έβρισκα πουθενά (ή τουλάχιστον όπου έψαξα!!) αλλά και στην Πέραμο (το χωριό μου) το ίδιο!
Εφέτος το καλοκαίρι όμως, κάποια μέρα, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο είχα την ευτυχία να δω έναν παραγωγό που πουλούσε πραούστια. Επειδή ήμουν με το αυτοκίνητο και δεν μπορούσα να σταματήσω για να αγοράσω όμως, έχασα την ευκαιρία... μιας και την άλλη μέρα που πήγα ξανά τα πραούστια ...είχαν τελειώσει!!!!! Για πρώτη φορά στη ζωή μου ...στενοχωρήθηκα για ένα τέτοιο γεγονός!!!!!!!!!! Όμως, έτσι κι αλλιώς η ...μοίρα μας είχε φέρει κοντά!!!!!!! χεχεχεχε 
Όταν, λοιπόν, επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη κι ενώ είχα ξεχάσει τα αγαπημένα μου πραούστια, κάποια μέρα κατέφθασε στο σπίτι μια σακούλα γεμάτη με τον ...πολύτιμο αυτόν καρπό!!!!!!!!!
Η πεθερά της αδερφής μου τα είχε βρει στη λαϊκή και τα είχε αγοράσει!!!!!!!!!!
Τα χάρηκα όσο δεν φαντάζεστε και μετά σκέφτηκα... είδες, κάποιες φορές, μπορούμε να χαρούμε με τόσο απλά και καθημερινά πράγματα!!!!!!!!!! Αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής!!!!!!!!!!
Μετά, βέβαια, από τις αμπελοφιλοσοφίες που σκέφτηκα, "έπεσα με τα μούτρα" στα πραούστια για να φτιάξω το γλυκό αλλά κι ένα σιρόπι που μου προέκυψε λόγω συγκυρίας!!!!
Σιγά, σιγά, μην βιάζεστε θα σας τα πω όλα... πρώτα όμως να σας δώσω τη συνταγή...

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά πραούστια (κίτρινα δαμάσκηνα)
  • 1700 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 4 ποτήρια νερό
Για το ασβεστόνερο (Σημ. Νο 2)
  • 2 κ.σ. "σβησμένο" ασβέστη 
  • 2 λίτρα νερό
Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα πραούστια.
  2. Βγάζουμε το κουκούτσι με ένα μαχαιράκι ή τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι στρίβοντας το κάθε μισό κομμάτι σε αντίθετη κατεύθυνση.
  3. Γεμίζουμε μια λεκανίτσα κουζίνας με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού.
  4. Βάζουμε μέσα τα πραούστια μέχρι να τα βράσουμε έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ένα σκούρο χρώμα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον ασβέστη και συμπληρώνουμε με το νερό.
  6. Αφού σουρώσουμε με λεπτή σίτα το ασβεστόνερο βάζουμε τα φρούτα που πρέπει να σκεπάζονται.
  7. Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο για 30-50 λεπτά και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
  8. Τα πλένουμε πολύ καλά και αρκετά νερά, κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  9. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 4 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  10. Ύστερα, βυθίζουμε προσεκτικά τα φρούτα μας και τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν για 15 λεπτά.
  11. Εάν χρειάζεται αφαιρούμε προσεκτικά και με φειδώ τον αφρό που σχηματίζεται.
  12. Λίγο πριν αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 2 φακελάκια με την αρωματισμένη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού.
  13. Αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση το γλυκό μας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  14. Το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα, κατά προτίμηση χωρίς να κλείσουμε το καπάκι αλλά με μια σίτα από πάνω (εκείνη που βάζουμε επάνω στο τηγάνι για να μην καιγόμαστε είναι ό,τι πρέπει)για 24 ώρες έτσι ώστε να "βγάλει" τα υγρά του.
  15. Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι μας. 
  16. Συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά.
  17. Εάν, όταν στάξουμε λίγο σιρόπι σ' ένα κρύο πιατάκι, η σταγόνα δεν χάσει το σχήμα της τότε το σιρόπι μας είναι πολύ καλά "δεμένο" κι έτσι το γλυκό δεν θα ζαχαρώσει αλλά ούτε και θα μουχλιάσει.
  18. Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα βάζουμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν.
  19. Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
  20. Ελέγχουμε εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα και εάν δεν πιέζεται τα βάζα έχουν κλείσει αεροστεγώς.
  21. Εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα τότε ή διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο ή αποστειρώνουμε και πάλι το βάζο για να το κλείσουμε αεροστεγώς.

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 

1- Τις φλούδες από τα πράουστα ΔΕΝ τις πετάμε. Τις πολτοποιούμε στο multi, προσθέτουμε το χυμό από 1 πορτοκάλι και τις κάνουμε μαρμελάδα με την αναλογία ζάχαρης που βάζουμε συνήθως στις μαρμελάδες μας. Προσωπικά, βάζω στα 500 γρ. φλούδες - 300 γρ. ζάχαρη, το χυμό από 1 πορτοκάλι και τα αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. ΄Υστερα, προσθέτω το χυμό από 1/2 λεμόνι και 1 φακελάκι βανίλιας (ή 1 κ.γλ. βανίλια υγρή) και τα βράζω άλλα 5-6 λεπτά.

2- Το ασβεστόνερο χρησιμοποιείται στα γλυκά που γίνονται από "μαλακά" κι ευαίσθητα φρούτα που δεν αντέχουν το βράσιμο. Με την παραμονή στο ασβεστόνερο τα φρούτα "σφίγγουν". 
Τον ασβέστη τον αγοράζουμε κανονικά από καταστήματα οικοδομικών υλικών ΑΛΛΑ ζητάμε "σβησμένο" ασβέστη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η διαδικασία για τα γλυκά του κουταλιού έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή ένωση. Αντί για ασβεστόνερο, μπορούμε να βάλουμε τα φρούτα μας σε νερό με στυμμένα λεμόνια ή με χυμό λεμονιού, να τα σκεπάσουμε με μια σίτα και να τα αφήσουμε στον ήλιο για 2-2,5 ώρες. Με αυτή τη διαδικασία τα φρούτα "σφίγγουν".

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο
Tante Kiki
26 Comments
No