Γεμιστά κολοκυθάκια της μαμάς


Καλημέρα, καλημέρα! Πόσο καιρό τώρα θέλω να γράψω αυτό το διαχρονικό και κλασσικότατο φαγάκι της μαμάς μου! Ούτε κι εγώ ξέρω πόσα χρόνια απολαμβάνουμε αυτή την  πεντανόστιμη, μαμαδίστικη νοστιμιά! Μεγάλωσαν 3 γενιές μ' αυτό το φαγητό ...μιας και η συνταγή ανήκε στη γιαγιά μας και ποιός ξέρει σε πόσες άλλες νοικοκυρές πιο μπροστά! Ε! λοιπόν, είναι απίστευτο, αλλά τόσα χρόνια, αδέρφια, ξαδέρφια, λοιποί συγγενείς και φίλοι που το έχουν γευθεί ποτέ, μα ποτέ, σας λέω, δεν έχουν εκφραστεί αρνητικά, δεν έχουν διαμαρτυρηθεί, δεν έχουν ζητήσει κάτι άλλο όταν πέσει στο τραπέζι η πιατέλα με τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο (απλό, "δεμένο" ή "πλούσιο" που πάντα είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα (τα τελευταία χρόνια στη χύτρα ταχύτητος).
Κολοκυθάκια με "απλό" αυγολέμονο
Για να ακριβολογούμε, βέβαια, είναι ένα πιάτο με μιαν άλφα διαδικασία όσον αφορά στην προετοιμασία του. Γιατί, εδώ που τα λέμε, χωρίς διαδικασία και λίγο κόπο, ένα τόσο πλούσιο και νόστιμο πιάτο, δεν γίνεται!!!! Αλλά, αξίζει τον κόπο και, είμαι σίγουρη, ότι κατανοείτε απολύτως τί ακριβώς εννοώ γιατί τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι ένα κλασσικό πιάτο που κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό τραπέζι!!!! Ανεπανάληπτη νοστιμιά, είτε μαγειρεύεται στον φούρνο είτε μαγειρεύεται στην κατσαρόλα... στη δεύτερη περίπτωση, έχει τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας (ειδικά αν μαγειρευτεί στη χύτρα ταχύτητας), της εξοικονόμησης της ενέργειας αλλά κι εκείνης της ιδιαίτερης νοστιμιάς της "εντράδας" όπως έλεγαν παλιά (όρος που χρησιμοποιούσε συχνά πυκνά η γιαγιά μου) τα φαγητά της κατσαρόλας, τότε που η κατσαρόλα ήταν ο πρωταγωνιστής της κουζίνας και όχι ο φούρνος. 
Προσωπικά, το συγκεκριμένο πιάτο το προτιμώ μαγειρεμένο στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.
Θέλετε να δείτε την μαμαδίστικη αυτή εκδοχή;;; Εάν ναι, ελάτε... τρυπώστε στην κουζίνα μαζί μου και πάμε να το φτιάξουμε για να υποδεχθούμε τους αγαπημένους μας με ένα σπίτι γεμάτο άρωμα και γεύση Ελλάδας!!! Κι αν δεν έχετε όλα τα υλικά... μην στενοχωριέστε... νωρίς είναι ακόμα...προλαβαίνετε να τρέξετε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς...
Κολοκυθάκια με "δεμένο" αυγολέμονο-κρέμα
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
10-12 κολοκυθάκια μέτρια (κομμένα στη μέση ή ολόκληρα)
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
8-10 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2-3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο ψιλοτριμμένο
2/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 μέτριες ντομάτες ώριμες (μαλακές)
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
1/2 φλ.τσ ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
Τρίχρωμο πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το "απλό" αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Για το "δεμένο" αυγολέμονο - κρέμα
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Για το "πλούσιο" αυγολέμονο - κρέμα
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
150 ml κρέμα γάλακτος
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Άδειασμα - Γέμισμα και Τοποθέτηση των κολοκυθιών στην κατσαρόλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια μας στη μέση.
Παίρνουμε ένα κουταλάκι και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από τη σάρκα τους, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Μόλις, αδειάσουμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε στο multi, μαζί και τις ντομάτες και τα ψιλοκόβουμε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά (ωμό όπως είναι), το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πιπεριά και το καρότο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τη σάρκα από τα κολοκυθάκια που αδειάσαμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης και μετά παίρνουμε ένα-ένα τα κολοκυθάκια και τα γεμίζουμε μ' αυτή, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία).
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο μιας κατσαρόλας.
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, σφηνωμένα για να μην μπορούν να "αδειάσουν".
Μετά βάζουμε και δεύτερη στρώση και τρίτη, έως ότου τελειώσουν τα κολοκύθια.
Εάν μας περισσέψει γέμιση, την τοποθετούμε ανάμεσα  στις στρώσεις με τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζονται και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά, όχι περισσότερο για να μην λιώσουν.
Ύστερα αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
** Εάν τα μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζονται μόνον 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Για το απλό αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το δεμένο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το πλούσιο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ανακατεύουμε καλά και αργά προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας έως ότου ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονο.
Προαιρετικά, γαρνίρουμε με θρυμματισμένη φέτα ή με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tante Kiki
40 Comments
No