Πουρές πατάτας... το κλασσικό συνοδευτικό


Καλή σας μέρα! Για σήμερα ένα πασίγνωστο συνοδευτικό κρέατος αλλά και ψαριού. Ένα συνοδευτικό που για τα μικρούλικα πιτσιρίκια μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρες πιάτο, πολύ απολαυστικό που μπορεί να κρύψει πολλές εκπλήξεις και να αλλάξει πολλά πολλά πρόσωπα! Ο αγνός, αγνότατος πουρές πατάτας που μας κάνει παρέα από τα μικράτα μας και που, νομίζω τουλάχιστον, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν τον τιμούν όπως του αξίζει λόγω της διαχρονικής του αξίας. 
Στη ζωή μου έφαγα άπειρες φορές πουρέ κι άλλες τόσες έχω φτιάξει πουρέ, κι όχι μόνον πουρέ πατάτας αλλά αυτός ο τελευταίος είναι πάντα η σταθερή μου αξία... όταν είμαι καλά αλλά κι όταν δεν είμαι καλά. Είναι από τις πρώτες ατζαμίδικες προσπάθειες μαγειρικής, πριν ακόμη μπω στο πανεπιστήμιο και είναι το πιάτο που μίσησα στην Γαλλία, όταν μου τον έφεραν σαν συνοδευτικό σε ένα κάτασπρο, χωριάτικο λουκάνικο και ήταν σαν ...ηφαίστειο που στον κρατήρα του κρατούσε κοντά ένα σφηνάκι βούτυρου και άπειρο σκόρδο!!! Τότε ακόμη αυτά τα γευστικά μονοπάτια όχι μόνον μου ήταν άγνωστα και αφιλόξενα αλλά και άκρως ανεπιθύμητα... ειδικά το σκόρδο στον πουρέ!
Ο άνθρωπος όμως αλλάζει, εξελίσσεται και μαζί εξελίσσεται και η γεύση του αλλά και η ικανότητά του να βαδίζει σε άγνωστα γευστικά μονοπάτια χωρίς να δυσκολεύεται και κάνοντας πια τις επιλογές του με περισσή πείρα και πλήρη συνείδηση. 
Έτσι σήμερα, μπορώ να σας προτείνω έναν πουρέ με μεστή γεύση κι εσείς μπορείτε και πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τα δικά σας γευστικά δεδομένα...
Πάμε να δούμε τον πουρέ της ενηλικίωσής μου; -:)))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες βρασμένες
200 ml γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
60-70 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου)
3 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πατάτες έως ότου μαλακώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Όσο ακόμη είναι πολύ ζεστές τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια,
Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και διορθώνουμε τη γεύση του πουρέ μας όσον αφορά στο αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
TIPS
* Για μια διαφορετική επίγευση αλλά και χρώμα μπορούμε να προσθέσουμε στον πουρέ λίγο κουρκουμά που τον κάνει πιο πικάντικο αλλά και λίγο πιο κίτρινο.
** Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουρτσίσουμε τις πατάτες πολύ καλά με το ειδικό βουρτσάκι, να τις βράσουμε με τη φλούδα και μετά να αφαιρέσουμε την περισσότερη φλούδα, αφήνοντας όμως μερικά κομμάτια που θα κάνουν τον πουρέ ακόμη πιο εύγεστο.
Καλή σας μέρα!
Tante Kiki
31 Comments
No