Ριζότο με πράσινο μήλο και μπλε τυρί


Καλή σας μέρα μπλογκογείτονες... τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά! Νάμαστε και στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη και μαζί με τα κίτρινα φύλλα που εγκαταλείπουν τα δέντρα, άρχισε  και η εποχή των μήλων . Τα μήλα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, φιρίκια είναι άφθονα στην χώρα μας αλλά και λατρεμένα από τους περισσότερους. Για μένα τα μήλα είναι ένα σκαλί αναμνήσεων γιατί, όταν ήμουν μαθήτρια, ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν ένα χωράφι με μηλιές και, περίπου, τέτοια εποχή μαζευόμασταν όλοι, παιδιά κι εγγόνια και τα Σαββατοκύριακα ήταν γιορτή το μάζεμα και η συσκευασία των μήλων. Ήταν κάτι υπέροχα πικ νικ, στο χωράφι, όπου συνδυάζαμε δουλειά, παιχνίδι, νόστιμα καλούδια και απόλαυση της ευρύτερης οικογένειας, μαζεμένης με κοινό σκοπό να μαζευτούν τα μήλα του παππού και της γιαγιάς και να πουληθούν. Από τις πιο γλυκές αναμνήσεις! Έτσι, πάντα τα μήλα ήταν από τα αγαπημένα μου φρούτα και ιδιαίτερα αφότου μεγάλωσα και όλα αυτά έγιναν... αναμνήσεις.
Τώρα, λοιπόν, που έφτασε η εποχή τους, εγκαινιάζω τα μηλομαγειρέματα μ' ένα ριζότο (που μόλις χθες ανακάλυψα πόσο καιρό έχω να μαγειρέψω ριζότο) με πράσινο μήλο και μπλε τυρί. Ένα ριζότο με υπέροχη χυλωμένη υφή και καταπληκτική φρουτοτυρένια γεύση. Απολαυστικό για τον ουρανίσκο, χορταστικό για το στομάχι αλλά ταυτόχρονα τόσο ελαφρύ που θέλεις να φας κι άλλο ακόμα κι όταν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει. 
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από μια συνταγή που βρήκα στην ιστοσελίδα του "chef on air" και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Προσωπικά, το συμπλήρωσα και με λίγα άσπρα σταφύλια (η φωτό είναι από το σκέτο)και του πήγαιναν εκπληκτικά... έγινε απόλυτα τέλειο. 
Βέβαια, δεν βρήκα γκοργκοντζόλα στο μάρκετ κι έτσι χρησιμοποίησα μπλε τυρί Δανίας παρά το γεγονός ότι θεωρώ την γκοργκοντζόλα το πιο κατάλληλο από τα μπλε τυριά για τη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή είναι πιο ήπια σαν γεύση.
Θέλετε να δοκιμάσετε το πιάτο;;; Αν ναι, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη συνταγή, να συγκεντρώσετε τα υλικά και να ...σπεύσετε στην κουζίνα. Μόλις το ετοιμάσετε ...η απόλαυση αρχίζει!-:)
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
130 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι
100 γρ. μπλε τυρί, σε κύβους
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
60 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου)
2-3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη, (ή πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
Αλάτι και λευκό πιπέρι
350 ml ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και βάζουμε το κρεμμύδι και το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστούν, έως ότου το ρύζι γίνει διάφανο και γυαλίσει.
Προσθέτουμε το αλάτι για να το απορροφήσει καλύτερα το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το ριζότο να πάρει μια βράση έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να καλύπτει το ριζότο και μόλις το νερό εξατμιστεί προσθέτουμε κι άλλο έως ότου το νερό τελειώσει και το ριζότο είναι έτοιμο.
Λίγο πριν να τελειώσει η τελευταία παρτίδα νερού, προσθέτουμε το μισό μπλε τυρί  και ανακατεύουμε έως ότου αυτό λιώσει.
Προσθέτουμε και τα κυβάκια μήλου και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στη φάση αυτή προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και ρώγες άσπρου σταφυλιού (αν θέλουμε), το υπόλοιπο βούτυρο και τη μισή τριμμένη παρμεζάνα.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά και το ριζότο μας είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με μερικές φέτες μήλου, λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το ριζότο μας είναι έτοιμο να ικανοποιήσει σχεδόν όλες τις αισθήσεις μας... όραση, όσφρηση, γεύση!
Καλή σας συνέχεια και καλή όρεξη!
Tante Kiki
29 Comments
No