Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς


Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς
Μεθυσμένα σκαλτσούνια, για να καλωσορίσουμε τη νέα αυτή εβδομάδα, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Δεν μπορώ να πω... εύκολα πέρασε ο μήνας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και χωρίς ιδιαίτερες χαρές. Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, ξαναζώ τις γιορτινές μέρες... παραμονές Χριστουγέννων που η γιαγιά μου έφτιαχνε αυτά τα μικρά χιονισμένα γλυκάκια που δεν χορταίναμε να απολαμβάνουμε. Θυμάμαι κάποια γιορτή που είχαμε μαζευτεί τα εγγόνια όλα και, σκεφτόμασταν πόσα πρέπει να φάμε για να μεθύσουμε!!! χαχαχα  Το μόνο που καταφέραμε στο τέλος της βραδιάς ήταν να μας πονάει το στομάχι και να έχουν μείνει μόνον 4 γλυκά σκαλτσουνάκια. Η γιαγιά, φυσικά, γέλασε με την ψυχή της αλλά οι γονείς μας είχαν θυμώσει τόσο πολύ που μας είχαν απαγορεύσει να ξαναπλησιάσουμε τον μπουφέ της γιαγιάς και πολύ περισσότερο να τον ανοίξουμε!!! 

Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς

Μετά από πολλά χρόνια, ξαναβρήκα μια συνταγή και τα έφτιαξα... λίγο αναζητώντας τη νοστιμάδα τους και λίγο αναζητώντας την ξένοιαστη εκείνη εποχή!
Έγιναν σκανδαλιστικά νόστιμα, προκλητικά χιονισμένα και απίστευτα ισορροπημένα ως προς το σιρόπι τους, αυθάδικα γεμάτα με χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα και ψιλοσπασμένο καρύδι! 
Αν ξεκινήσετε να γευθείτε ένα... θα θέλετε να παρελάσουν όλα, το καθένα με τη σειρά του και να καταλήξουν στον ουρανίσκο σας για να ευφράνουν την καρδιά σας. Δοκιμάστε τα και δεν θα απογοητευθείτε!!!

Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ
για 15-25 σκαλτσούνια, ανάλογα με το μέγεθος

Για τη ζύμη
  • 230 ml μπύρα
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
  • 650 -700 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
  • 120 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα 
Για το σιρόπι
  • 220 ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
Για την επικάλυψη
  • 1/2 φλ.τσ. ινδοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κάνουμε τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε την μπύρα, το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά έως ότου λιώσει.
  2. Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια ζύμη μέτρια (ούτε πολύ μαλακή ούτε σφιχτή) που δεν κολλάει στα χέρια.
Κάνουμε τη γέμιση
  1. Αναμιγνύουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας με την θρυμματισμένη καρυδόψιχα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
  2. Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Τελική φάση του γλυκού - σιρόπιασμα - γαρνίρισμα
  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με κάθε μπαλάκι ανοίγουμε ένα μικρό, στρογγυλό πιτάκι.
  2. Με ένα μικρό κουταλάκι, βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα με καρύδια και κλείνουμε το σκαλτσούνι με ένα πηρούνι όπως κάνουμε στα τυροπιτάκια.
  3. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί δύο λαμαρίνες φούρνου και τοποθετούμε επάνω τα σκαλτσούνια μας.
  4. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
  5. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, παίρνουμε ένα ένα και τα βουτάμε στο σιρόπι γρήγορα για να μην ρουφήξουν πολύ σιρόπι.
  6. Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και τα βάζουμε σε πιατέλα.

Tante Kiki
34 Comments
No