Ψωμί ή κουλούρια με γιαούρτι


Καλημέρα και πάλι! Εδώ, πιστή στο καθημερινό μας ραντεβού, μπροστά στον υπολογιστάκο μου (κάνουμε τόση παρέα να μην του μιλάω γλυκά;;;;; χαχαχα) για να σας δείξω τί έφτιαξα σήμερα το πρωί. Βέβαια, το "σήμερα το πρωί" είναι σχετικό γιατί εσείς θα δείτε τη συνταγούλα μερικές μέρες μετά, μιας και για να καταφέρω να τα προλάβω όλα τώρα που άρχισαν και τα σχολεία, απλά προγραμματίζω τις αναρτήσεις και ο καλός μου blogger (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!!!-:))) τις εμφανίζει κάθε πρωί. Έτσι, συνήθως, βλέπετε συνταγούλες που έφτιαξα  κάποια άλλη μέρα κι όχι τη μέρα της ανάρτησης... αλλά δεν σας πειράζει (φαντάζομαι) γιατί διατηρούνται μια χαρά τα πιάτα (προσπάθεια χιούμορ στις 10 το βράδυ, μετά από ολοήμερο τρέξιμο!!!).
Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί οι περισσότερες από τις συνταγές που σας δίνω είναι εύκολες, γρήγορες και νόστιμες! Γιατί εδώ που τα λέμε, είτε θα έπρεπε να τρώω σπάνια μαγειρεμένο φαγητό αν οι συνταγές ήταν δύσκολες και χρονοβόρες είτε θα έπρεπε να τρώω ανοστιές είτε να "κατεβάσω ρολά" στο Tante Kiki γιατί ...δυστυχώς η κάθε μέρα έχει μόνον 24 ώρες!!!!!!!
Σήμερα, σας βρήκα μια καταπληκτική συνταγή για ψωμάκι από το γαλλικό AZ Cuisine και μάλιστα με λίγες θερμίδες. Βέβαια, έβαλα το "χεράκι" μου πάλι γιατί έβαλα μείγμα αλεύρου και όχι απλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά μείωσα και το αλάτι γιατί εμένα μου φάνηκε αλμυρό το ψωμάκι κι αν το θέλω αλμυρό είναι προτιμότερο να βάλω κεφαλοτύρι τριμμένο, σκέφτηκα, και όχι τόσο αλάτι!!! Δεν συμφωνείτε;;;; Πάντως, όλα τα υπόλοιπα τα ...ακολούθησα κατά γράμμα ή... σχεδόν... γιατί το ψωμί στην κανονική συνταγή δεν είχε χρόνο αναμονής για φούσκωμα ενώ εγώ, κάνοντας το πείραμα, το άφησα για μισή ώρα αλλά τίποτε... δεν αντέδρασε καθόλου... άρα δεν χρειάζεται φούσκωμα γιατί, έτσι κι αλλιώς, έγινε πολύ ωραίο! Αφράτο, νοστιμότατο και πολύ μαλακό. 
Αααααααααα!!! Παραλίγο να το ξεχάσω... εγώ δεν το έκανα ψωμί αλλά 4 κουλουράκια (2 μακρόστενα και 2 στεφανάκια) κι έτσι μείωσα τον χρόνο ψησίματος από 35 λεπτά σε 20 λεπτά! 
Είναι ένα πολύ καλό σνακ για τα παιδάκια στο σχολείο και μπορούν να γίνουν και γεμιστά, αν τα κόψουμε στη μέση ή να τα γεμίσουμε με ό,τι τυρί θέλουμε και μετά να τα ψήσουμε.
ΥΛΙΚΑ
60 γρ. καλαμποκάλευρο
60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. αλεύρι δυνατό (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
20 γρ. σουσάμι (10 γρ. για μέσα + 10 γρ. για επικάλυψη)
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/3 κ.γλ. αλάτι
200 γρ. γιαούρτι με 0% λιπαρά
Για την επάλειψη
1 κρόκο + 2 κ.σ. νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανακατώνουμε τα 3 είδη αλεύρου, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε για 15 λεπτά, περίπου ή και παραπάνω μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
Ύστερα, σχηματίζουμε 4 μπαλάκια ζύμης που τα κάνουμε σαν μπαστουνάκια.
Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση και τυλίγουμε τις δύο πλευρές.
Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε τα κουλουροψωμάκια μας.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μετά τα επικαλύπτουμε με σουσάμι.
Καλή συνέχεια!!!


Tante Kiki
19 Comments
No