Σοκολατένια τριλογία


Καλή σας μέρα!!! Μια γλυκιά τριλογία θα σας φτιάξει τη μέρα;;; Κι αν αυτή η γλυκιά τριλογία είναι σοκολατένια με μια ελαφριά υπόξινη γεύση;;;; 
Για τους οπαδούς της σοκολάτας και του γιαουρτιού, το συγκεκριμένο γλυκό έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά αλλά και μια ιδιαίτερη αξία.
Η ιδιαίτερη νοστιμιά είναι εκείνη η σοκαλατένια γεύση πραλίνας φουντουκιού με την ελαφρώς υπόξινη επίγευση που την ακολουθεί... όσο για την αξία... μπορεί να είναι ένα σοκολατένιο γλυκό που, όμως, δεν χάνει την θρεπτική αξία του γιαουρτιού.
Ένα γλυκοπότηρο που μπορεί να μας κάνει παρέα από το γεύμα μέχρι το δείπνο και που είναι δροσερό, εύκολο και, χωρίς τυμπανοκρουσίες, μας χορταίνει σοκολάτα μ' έναν λίγο πιο υγιεινό τρόπο!
Αρκεί να αγαπάμε τον συνδυασμό σοκολάτας με γιαούρτι που, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν αντιφατικό συνδυασμό. 
Θυμάμαι ακόμα, την πρώτη φορά που γεύτηκα ένα σοκολατένιο γιαούρτι, απ' αυτά του εμπορίου... για μερικά λεπτά, δεν μπορούσα να αποφασίσω αν μου άρεσε ή όχι, αν θα το έτρωγα όλο για να δώσω την ευκαιρία και τον χρόνο στους γευστικούς μου κάλυκες να ανακαλύψουν ακόμα μια νοστιμιά ή για να πεισθούν και να απορρίψουν το συνδυασμό των δύο αυτών, κατά τα άλλα, αγαπημένων υλικών.
Τελικά, χρειάστηκα τον χρόνο μου... για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ο συνδυασμός σοκολάτας και γιαουρτιού με ζόρισε και, ίσως ίσως, με ζορίζει ακόμα. Κι αυτός είναι ο λόγος που προσπάθησα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο, προσθέτοντας όμως και την κρέμα γάλακτος, έτσι, για να το φέρω πιο ...κοντά μου
Οι δοκιμές μου ξεκίνησαν με ίση ποσότητα γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος αλλά έτσι, σκέφτηκα, δεν είναι σοκολατένιο γιαούρτι!!!
Ύστερα, υποχώρησα και μείωσα στο μισό την σαντιγύ... για να μην κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της!
Το επόμενο βήμα ήταν ότι δεν της πρόσθεσα ζάχαρη γιατί τότε άγγιζε τα όρια της mousse και τέλος έβαλα μπόλικη σοκολάτα πικρή αλλά και πραλίνα για να κάνει μεγαλόπρεπα την εμφάνισή της η φουντουκογεύση.
Αφού τα έκανα όλα, όπως καταλάβατε, στο τέλος της έβαλα κι ένα βυσσινάκι γλυκό με λίγο σιρόπι ...έτσι για να συμπληρωθεί το ...υποτιθέμενο γιαούρτι σοκολάτας... χαχαχα
Πάντως, έγινε νόστιμο... δεν έχω παράπονο και το ευχαριστήθηκαν οι οπαδοί του γιαουρτιού που κυκλοφορούν ευρέως στο τριώροφο εν αντιθέσει με έναν πολέμιό του που ...αρνήθηκε ακόμη και τη δοκιμή παρά τις ...βασανιστικές πιέσεις του κοινού!!!!!!!!!! χαχαχα
Αν και σε σας αρέσει ο συνδυασμός αυτό... βουτήξτε μέσα του με πάθος και θα ξετρελλαθείτε! Αν τον μισείτε... φτιάξτε άλλο γλυκό!!! Αν, πάλι, θέλετε περισσότερη γλύκα προσθέστε λίγη άχνη στη σαντιγύ (αν και η κουβερτούρα πραλίνας είναι αρκετά γλυκιά) κι αν πάλι είστε απ΄αυτούς που λατρεύουν το γιαούρτι με σοκολάτα, δοκιμάστε να προσθέσετε ελάχιστη σαντιγύ...αρκεί να φτιάξετε την παραλλαγή που σας αρέσει.
Εξ άλλου, η γεύση είναι κάτι πολύ πολύ προσωπικό πέρα από τα όρια της αντικειμενικότητας. 
Κάθε πείραμα και κάθε σχόλιο σχετικά με το αν και πώς σας αρέσει το σοκολατένιο γιαούρτι θα γίνει δεκτό με πολλή χαρά.
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
200 γρ. κουβερτούρα πικρή
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, με γεύση πραλίνα
3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού 
250 ml φυτική κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγύ*
500 γρ.  στραγγιστό γιαούρτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 της κρέμας γάλακτος, ρίχνουμε μέσα τις σοκολάτες και τις αφήνουμε μέχρι να λιώσουν.
Την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος την χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγύ.
Μετά από 4-5 λεπτά, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και εφόσον οι σοκολάτες έχουν λιώσει (αλλιώς τις περιμένουμε να λιώσουν) βάζουμε και την πραλίνα φουντουκιού.
Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και τη σαντιγύ.
Ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Το μείγμα μας είναι ελαφρώς αραιό*.
Το ισομοιράζουμε σε μπολ ή ποτήρια.
Τα καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη (για να μην πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα) και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Φυσικά, είμαστε τόσο ανυπόμονοι γευόμαστε αμέσως το γλυκό.
Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα, γλυκό βύσσινο ή απλά με λίγο ξύσμα σοκολάτας.
TIPS
* Eάν θέλουμε το γιαουρτογλυκό μας πιο γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε 3 κ.σ. άχνη κοσκινισμένη στη σαντιγύ.
Eάν θέλουμε να πήξει το γλυκό μας περισσότερο προσθέτουμε 1 φακελάκι ζελατίνης σε σκόνη, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Tante Kiki
32 Comments
No