Ποικιλία λαχανικών τυλιγμένα σε ζύμη κουρού


Καλημέρα σας! Η μέρα του αγιασμού πέρασε και τα μικρούλια φορτωμένα πια με τις τσαντούλες τους και τη διάθεσή τους για μάθηση αλλά και για παιχνίδι αφήνουν κάθε πρωί τη "φωλιά" τους για να βγουν στην κοινωνία, έστω την μικρή αυτή κοινωνία του σχολείου.
Για μένα, αυτές οι πρώτες μέρες είναι πολύ σημαντικές. Σημαντικές για να μάθουν ακόμα μια χρονιά να τα "φέρνουν βόλτα", να συνδυάζουν ένα σωρό δραστηριότητες, να αντιμετωπίζουν την κούραση, να χαίρονται τις ώρες που είναι στο σχολείο με τους συμμαθητές, φίλους και δασκάλους αλλά και να μπουν οι βάσεις όχι μόνον για τις νέες γνώσεις που θα αποκτήσουν αλλά και τις αξίες που θα αποκτήσουν. Αυτές οι δεύτερες, είναι εξ ίσου σημαντικές (αν όχι και πιο σημαντικές) από τις γνώσεις με τη στενή έννοια της λέξης γιατί μ' αυτές τις αξίες θα "πορευτούν" στην κοινωνία και θα φτιάξουν το δικό τους καλύτερο κόσμο.
Φυσικά, ανάμεσα σε τόσα "πρέπει" καλό είναι να μάθουν και τη σωστή διατροφή. Πιστεύω ότι τα σύγχρονα παιδιά παίρνουν τα απαραίτητα ερεθίσματα και από την οικογένεια αλλά και από το σχολείο. Είναι δύσκολο να πείσεις ένα παιδάκι 6-7 χρονών να καταναλώσει λαχανικά ή όσπρια και να μην δελεαστεί από τις έντονες γεύσεις του έτοιμου φαγητού. Είναι δύσκολο να πείσεις ένα παιδάκι αυτής της ηλικίας και ίσως και λίγο μεγαλύτερης ότι πρέπει να έχει ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνει junk food αλλά πολύ περιορισμένα. Στα ματάκια τους το junk food φαντάζει λαχταριστό, πεντανόστιμο και, κυρίως, μοντέρνο. 
Η μόνη λύση είναι η συντονισμένη προσπάθεια οικογένειας και σχολείου, κάθε βαθμίδος μιας και είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε υψηλό ποσοστό παχύσαρκων παιδιών. Ας προσπαθήσουμε, στο σπίτι, να φτιάχνουμε όμορφα φαγητά, εμφανίσιμα και πολύχρωμα πιάτα που κρύβουν μέσα τους γευστικές εκπλήξεις... πολύτιμες για τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και νόστιμα που να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν την αληθινή γεύση κι ας μην απαγορεύουμε τροφές γιατί το απαγορευμένο γίνεται αυτόματα και δελεαστικό. Όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο κι εκεί κρύβεται το... μυστικό της ισορροπημένης διατροφής!
Με δύο μικρές ανιψούλες ...μη νομίσετε ότι δεν ανήκουμε κι εμείς σ' αυτούς που δίνουν τον αγώνα τους για την σωστή και πλήρη διατροφή τους! Η μικρή, στα "terrible twos" έχει τρέλλα με το κρέας και δεν βάζει στο στόμα της λαχανικά (όπως παλιότερα) ενώ η μεγάλη, στην δευτέρα τάξη πια, έχει μανία με τα λαχανικά και τα όσπρια και με το ζόρι τρώει ένα μπιφτέκι την εβδομάδα!!! Η μικρή δεν τρώει ζυμαρικά ενώ η μεγάλη δεν τρώει πατάτες!!!!-:(((( 
Στην κουζίνα πάντα κάτι "μαγειρεύεται" και από κει και πέρα, μόλις θα εμφανιστεί στο πιάτο ...εμφανίζονται οι δύο μικρές και αφού στρογγυλοκαθίσουν, αρχίζουν να παίζουν τους κριτές ...βαθμολογώντας τα πιάτα που καταλήγουν πάντα μισογεμάτα και σχεδόν ποτέ άδεια!!!
Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ετοίμασα σήμερα ένα πιτάκι που μπορεί να γίνει ατομικό ή όχι. Ένα πιτάκι που τα έχει όλα... χρώματα, αρώματα, γεύση, βιταμίνες... ένα σωρό και που οι κριτές μας (!!!!!!) βαθμολόγησαν θετικά μιας και το τίμησαν δεόντως!!! χαχαχαχα
Πάμε να δούμε τη συνταγή;;;; Ίσως και τα δικά σας βλαστάρια θελήσουν να το δοκιμάσουν...
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη κουρού
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
250 γρ. μαργαρίνη (1 ΒΙΤΑΜ ή άλλη μαργαρίνη)
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
1 συσκευασία κατεψυγμένης σαλάτας καλαμποκιού*
100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
130 γρ. κασέρι, τριμμένο
130 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
2-3 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι
Για επάλειψη
1 αβγό χτυπημένο με 2 κ.σ. γάλα και ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την ζύμη κουρού
1ος τρόπος: Βάζουμε  σε μια λεκάνη, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Κόβουμε το βιτάμ, όπως είναι κρύο από το ψυγείο σε κομματάκια και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε το μίγμα με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά και να γίνουν σαν "τρίμματα" (ζύμη τριφτή).
Προσθέτουμε και το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μαλακή μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια.
2ος τρόπος: Βάζουμε το βιτάμ στον φούρνο μικροκυμμάτων στην χαμηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσει.
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γιαούρτι και το μαλακό βιτάμ ή όποια άλλη μαργαρίνη χρησιμοποιούμε.
Ζυμώνουμε με το εξάρτημα για ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει σαν μαλακή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε το μίγμα της γέμισης.
Για τη γέμιση
Βράζουμε τη σαλάτα καλαμποκιού, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Την αφήνουμε να κρυώσει και μετά ανακατεύουμε τα λαχανικά με τα τριμμένα τυριά και τα αβγά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμασία της πίτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη, ανάλογα με τα πιτάκια που θέλουμε να φτιάξουμε.
Με κάθε ένα ανοίγουμε, με τον πλάστη, ένα φύλλο παραλληλόγραμμο.
Βάζουμε μέσα ανάλογη γέμιση και τυλίγουμε τα πιτάκια σαν φλογέρες.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού και γάλακτος και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30-50 λεπτά, πάντα ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα πιτάκια μας (αν είναι μικρά τα ψήνουμε λιγότερο, τα μεγαλύτερα θέλουν περισσότερο ψήσιμο).
Όταν θα σβήσουμε το φούρνο, θα φροντίσουμε τα πιτάκια μας να έχουν ροδοκοκκινήσει για να γίνει και λίγο τραγανή η ζύμη τους.
TIPS
Η κατεψυγμένη αυτή σαλάτα περιέχει καλαμπόκι, αρακά, κόκκινη πιπεριά και αρακά.
Μπορούμε αντί για κατεψυγμένη ποικιλία λαχανικών να βάλουμε φρέσκα λαχανικά βρασμένα, όπως αρακά, καλαμπόκι, κόκκινη πιπεριά, καρότα και ό,τι άλλο λαχανικό θέλουμε.
Φυσικά, πάντα μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα συγκεκριμένα πιτάκια με κοτόπουλο, ζαμπόν, μανιτάρια ή κιμά.
Ζεστά ή κρύα, για μεσημεριανό ή για σνακ στο ταπεράκι του σχολείου, αυτά τα πιτάκια, είναι πραγματικά πεντανόστιμα!!! 
Tante Kiki
39 Comments
No