Μοusse σοκολάτας - καραμέλας με crumble από μπισκότα δημητριακών


Καλησπέρα σας! Σήμερα είναι Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο έφτασε. Η ζέστη είναι στο φουλ κι αυτό σημαίνει παραλίες και μπάνιο για όσους είναι σε διακοπές ακόμα ή κοντά σε θάλασσα.
Αυτό, βέβαια, σημαίνει και παρέες, εκδρομούλες αλλά και επισκέψεις σε φίλους. Με τόση ζέστη, τί άλλο να σκεφτεί κανείς παρά ένα δροσερό επιδόρπιο, απολαυστικό αλλά και ελαφρύ, που γίνεται γρήγορα και χωρίς ψήσιμο (ποιός θέλει να ψήνει στην κουζίνα με τέτοια ζέστη;;;; Πάντως εγώ προσπαθώ να το αποφύγω όσο μπορώ!!). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω και γλυκό (καλά ξέρω θα σκεφτείτε... πότε δεν θέλεις εσύ γλυκό;;;;). 
Τη  συγκεκριμένη mousse  την έφτιαξα την εβδομάδα που μας πέρασε γιατί άρχισα τα μαθήματα και ήρθαν οι πρώτοι μου μαθητές. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ήθελα μια γλυκομπουκιά για να τους κεράσω και να αρχίσουμε γλυκά τη σχολική χρονιά (γι αυτό μετά μου ζητούν διάφορα γλυκάκια να τους φτιάξω κατά τη διάρκεια της χρονιάς...χαχαχα και βέβαια, γευόμαστε διάφορα και μάλιστα τα συζητάμε στα γαλλικά κάνοντας έτσι και μάθημα!!!! Όχι που θα γλίτωναν χωρίς αυτό!!!! χαχαχα).
Κατέληξα, λοιπόν, στη συγκεκριμένη mousse, με πολύ ισορροπημένη γεύση, που δεν είναι ούτε πολύ γλυκιά ούτε πικρή και που παρέα με τα σοκολατένια μπισκότα δημητριακών γίνεται πεντανόστιμη, υγιεινή και κανένας δεν μπορεί να την ...αγνοήσει. Την έβαλα μέσα σε πολύ μικρά πλαστικά ποτηράκια (φαίνονται πόσο μικρά είναι) έφτιαξα και για τους υπόλοιπους της οικογένειας μερικά πιο μεγάλα και με δύο δόσεις τελείωσαν τα κερασματάκια της πρώτης εβδομάδας.
Περιττό να σας πω ότι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το γλυκάκια ...νομίζω δε, ότι οι καινούργιοι μου μαθητές "εντυπωσιάστηκαν" με το διαφορετικό καλωσόρισμα στα μαθήματα γαλλικών κι αυτό το λατρεύω γιατί πάντα θέλω να νιώθουν ότι το να μάθουν μια ξένη γλώσσα δεν είναι καταπίεση αλλά μπορούν να μαθαίνουν και ταυτόχρονα να περνούν καλά. Φυσικά, πάντα φροντίζω να ενημερωθώ από τους γονείς αν υπάρχει κάτι που απαγορεύεται να φάνε εξ αιτίας κάποιας αλλεργίας ή άλλου προβλήματος... έτσι για να είμαστε πάντα καλά.
Σκεφτείτε, λοιπόν, την συγκεκριμένη mousse και σαν γλυκάκι για παιδικό πάρτυ... έτσι σε μικρά ποτηράκια - δαχτυλήθρες...
Τί λέτε, διαβάζουμε τη συνταγή;;;
ΥΛΙΚΑ
Για τη mousse σοκολάτα
1 φακελάκι σαντιγύ σοκολάτα σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
100 γρ. κουβερτούρα
1/2 φλ.τσ. γάλα πλήρες 
Για τη mousse καραμέλα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα φτιαγμένο καραμέλα
1 φακελάκι σαντιγύ βανίλια σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
Για το crumble από μπισκότα δημητριακών
1 κουτί μπισκότα δημητριακών με σοκολάτα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη mousse σοκολάτα
Βάζουμε σε μπαιν μαρί την κουβερτούρα με το μισό φλιτζάνι γάλα και την αφήνουμε να λιώσει καλά.
Βάζουμε σε μπολ, τη σκόνη από το φακελάκι σαντιγύ σοκολάτας και 200 ml γάλα κρύο και τα χτυπάμε, με το μίξερ χειρός, για 5 λεπτά, έως ότου γίνουν μια σφιχτή σαντιγύ.
Ύστερα, ανακατεύουμε την κουβερτούρα με τη σαντιγύ και μόλις ομογενοποιηθούν μοιράζουμε τη mousse σοκολάτας στα ποτηράκια.
Κρατάμε στην άκρη 4 μπισκότα για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα τα θρυμματίζουμε και τα βάζουμε πάνω από τη mousse σοκολάτας.
Βάζουμε τα ποτηράκια στο ψυγείο.
Για τη mousse καραμέλα
Φτιάχνουμε καραμέλα με το ζαχαρούχο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τους τρόπους που δίνονται ΕΔΩ.
Αφήνουμε το κουτί να κρυώσει καλά πριν το ανοίξουμε.
Χτυπάμε τη σαντιγύ βανίλια σε σκόνη με το γάλα, χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός, για 5 λεπτά, έως ούτε γίνει μια σφιχτή σαντιγύ.
Ύστερα, παίρνουμε τα 2/3 από την καραμέλα γάλακτος (ή, αν θέλουμε, όλη) και την χτυπάμε καλά με τα 2/3 της σαντιγύ (την υπόλοιπη την κρατάμε για να γαρνίρουμε ή αν θέλουμε την χρησιμοποιούμε όλη στη mousse) μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα γεμάτο αέρα.
Βάζουμε τη mousse καραμέλας στα ποτηράκια, πάνω από τα θρυμματισμένα μπισκότα δημητριακών.
Σπάζουμε σε ακανόνιστα, μεγαλύτερα κομμάτια τα υπόλοιπα μπισκότα για να στολίσουμε τις mousse.
Γαρνίρουμε με λίγη σαντιγύ, θρυμματισμένα μπισκότα και ένα κομματάκι μπισκότο.
Εάν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τις mousse με νιφάδες (όχι σταγόνες) ή ξύσμα κουβερτούρας που θα φτιάξουμε μόνοι μας τρίβοντας κουβερτούρα στον τρίφτη.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και η mousse είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλό και γλυκό Σαββατοκύριακο!
Tante Kiki
15 Comments
No