Κρέμα καραμελέ με μπισκότα κανέλας ή speculoos


Μια κρέμα καραμελέ λίγο διαφορετική ή μάλλον η κλασσική κρέμα καραμελέ με μπισκοτένια γεύση κανέλα που την κάνει ιδιαίτερη. Τα μπισκότα κανέλας ή τα μπισκότα speculoos παίρνουν ενεργά μέρος στην αλλαγή της γεύσης της. Προσωπικά χρησιμοποίησα μπισκότα Goody κανέλας γιατί δεν βρήκα speculoos (!!!) αλλά η αλήθεια είναι ότι θα το προτιμούσα με τα κανονικά speculoos.
Η συνταγή είναι προσαρμογή από ένα γαλλικό βιβλιαράκι με τίτλο "Petits-beurre et speculoos" και που έχει συνταγές μ'αυτά τα μπισκότα.
Αυτή τη φορά, οι γνωστοί άγνωστοι του τριωρόφου που αποτελούν και την ...κριτική επιτροπή, μαζί με κάποιους επιπλέον "κριτές" που κατέφθασαν ξαφνικά διχάστηκαν. Σε σύνολο 10 κριτών οι 7 ήταν θετικοί και οι 3 (μεταξύ των οποίων και η αδελφούλα μου) αρνητικοί μιας και είναι "κολλημένοι" με την κλασσική γεύση της συγκεκριμένης κρέμας.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μου άρεσε (αν και θα πρότιμουσα να είχα βάλει τα μπισκότα speculoos μιας και η γεύση τους είναι ελαφρώς πιο κανελάτη και πιο έντονη).
Εάν, λοιπόν, σας αρέσει ο γευστικός συνδυασμός καραμέλας - κανέλας σε μια κρέμα δοκιμάστε την... νομίζω ότι δεν θα απογοητευτείτε... εκτός κι αν σας αρέσει μόνον η κλασική κρέμα καραμελέ!
Πάντως η ετοιμασία της είναι εύκολη με μόνη "δυσκολία" την καραμέλα που, απλώς, θέλει λίγη προσοχή. Πάμε να την φτιάξουμε μαζί;;;
YΛΙΚΑ για 4 άτομα
150 γρ ζάχαρη άχνη
400 ml γάλα
3 αβγά
6 μπισκότα κανέλας speculoos, θρυμματισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε 60 γρ. από την ζάχαρη με 2 κ.σ. νερό και φτιάχνουμε την καραμέλα.
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνουμε 2 ακόμα κουταλιές της σούπας βραστό νερό (με προσοχή γιατί κοχλάζει έντονα).
Μόλις σταματήσει η καραμέλα να κοχλάζει, την ισομοιράζουμε σε 4 μπολάκια μεταλλικά ή πυρίμαχα (ή μιας χρήσεως από αλουμινόχαρτο).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το γάλα να βράσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν.
Ρίχνουμε το βραστό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών προσεκτικά, ανακατεύουμε με το σύρμα και μετά προσθέτουμε και τα μπισκότα.
Αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά χτυπάμε το μείγμα με σύρμα ή μίξερ χειρός.
Βάζουμε τα μπολάκια σε βαθύ ταψί που έχουμε γεμίσει κατά το ήμισυ με νερό.
Ψήνουμε τις κρέμες για 35-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο ή έως ότου πήξουν.
Ελέγχουμε εάν οι κρέμες έχουν ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο τους κι αν είναι καθαρό όταν το βγάλουμε τότε είναι έτοιμες.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Έπειτα, βάζουμε για 3 ώρες ή έως ότου σφίξει και κρυώσει εντελώς, στο ψυγείο.
Σερβίρουμε είτε μέσα στο μπολάκι είτε με ένα μαχαίρι ξεκολλούμε γύρω γύρω την κρέμα και αναποδογυρίζουμε σε πιάτο.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Tante Kiki
14 Comments
No