Μπριζόλες λαιμού με μαρινάδα καπνιστής πάπρικας και σάλτσα Jack Daniel's


Καλησπέρα σας!!! Τί θα λέγατε σήμερα για παραλλαγή μιας συνταγής ενός γνωστότατου και αγαπημένου εστιατορίου;;; Μια γεύση ...Αμερικανιάς με μια πινελιά μεσογειακή;;;; Προσωπικά δεν αρνούμαι ποτέ την καπνιστή και γλυκιά γεύση μιας σάλτσας που λούζει προκλητικά, νοστιμότατες μπριζόλες λαιμού. Είναι από τις αγαπημένες μου αν και δεν την γεύομαι συχνά γιατί, ειλικρινά σας λέω, την βρίσκω εθιστική!
Ο διαγωνισμός των TGI FRIDAY'S ήταν η αιτία για να φτιάξω τις παραπάνω μπριζόλες που ξετρέλλαναν όλους (εκτός από τον πατερούλη μου που, λόγω ηλικίας είναι πιο συντηρητικός στις γεύσεις του αλλά κι εγώ του έφτιαξα μια μπριζόλα απόλυτα ελληνική κι έτσι δεν είχαμε παράπονα-:))).
Φυσικά, η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή και μάλιστα με αρκετές διαφοροποιήσεις από τη δική τους συνταγής αλλά το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ικανοποιητικό έως μη αναμενόμενα εκπληκτικό!
Αν, λοιπόν, σας αρέσουν αυτού του είδους οι γεύσεις ...δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και ...περιμένω τις εντυπώσεις σας. Φτιάξτε την για το Κυριακάτικο τραπέζι γιατί έχει τη διαδικασία της και θέλει το χρόνο της... αλλά αξίζει τον κόπο! Η νοστιμιά θα σας ανταμείψει...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
  • 6 μπριζόλες λαιμού
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
Για τη μαρινάδα
  • Χυμό από 2 λεμόνια και 2 γλυκολέμονα
  • 2-3 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 φλ.τσ. νερό
  • 1 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου
Για τη σάλτα ουίσκυ
  • 2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
  • 1/3 φλ. τσ. ουίσκυ
  • 1/2 φλ. τσ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2/3 φλ. τσ. κέτσαπ
  • 1/2 φλ. νερό
Για το γαρνίρισμα
  • Πατάτες τηγανιτές
  • 1 μαρουλόφυλλο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε μέσα τις μπριζόλες και, επειδή δεν καλύπτονται εντελώς τις αλείφουμε με ένα πινέλο και στα σημεία που είναι έξω από τη μαρινάδα.
  3. Τις αφήνουμε στη μαρινάδα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
  4. Μετά, στραγγίζουμε προσεκτικά τις μπριζόλες και βάζουμε προσεκτικά τη μαρινάδα σε μια μικρή κατσαρόλα και την βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
  5. Τις μπριζόλες τις αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
  6. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  7. Ύστερα, βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί (ή στη γάστρα) 1 ποτήρι νερό (τόσο όσο να υπάρχει λίγο κάτω από τις μπριζόλες, όχι να τις καλύπτει).
  8. Τοποθετούμε προσεκτικά μέσα τις μπριζόλες και τις περιχύνουμε με την βρασμένη μαρινάδα.
  9. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί πρώτα και μετά με αλουμινόχαρτο (ή εάν πρόκειται για γάστρα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε το καπάκι).
  10. Αφήνουμε να ψηθούν οι μπριζόλες για 2- 2.5 ώρες, περίπου ή έως ότου είναι μαλακές  (τις δοκιμάζουμε με το πηρούνι).
  11. Κλείνουμε το φούρνο και τις βγάζουμε από το ταψί.
  12. Μετά τις βάζουμε σε τηγάνι - γκριλιέρα έως ότου ψηθούν λίγο και αποκτήσουν τις γραμμές της γκριλιέρας και μετά σε ένα ταψάκι.
  13. Τις αφήνουμε στο φούρνο έως ότου ετοιμάσουμε τη σάλτσα με το ουίσκυ.
Για τη σάλτσα με το ουίσκυ
  1. Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε έως ότου μαραθούν και γίνουν διαφανή.
  2. Σβήνουμε με το ουίσκυ και το μηλόξιδο και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βράσουν.
  3. Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε την κέτσαπ και το νερό.
  4. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου πήξει η σάλτσα.
Ετοιμάζουμε το πιάτο
  1. Λίγο πριν σερβίρουμε τις μπριζόλες, τις αλείφουμε με λίγη σάλτσα (όπως είναι μέσα στο ταψί) και τις βάζουμε στο γκριλ, έως ότου δούμε τη σάλτσα να κάνει μικρές φούσκες (που σημαίνει ότι έχει καραμελώσει ελαφρά). 
  2. Στο δικό μου γκριλ χρειάστηκαν γύρω στα 3 λεπτά.
  3. Σερβίρουμε τις μπριζόλες ζεστές και γαρνίρουμε με τηγανιτές πατάτες σκέτες ή επάνω σε ένα μαρουλόφυλλο (εγώ δεν είχα! -:(().
TIPS
Εάν θέλουμε μπορούμε τη μαρινάδα να την προσθέσουμε στη σάλτσα (να βράσουν όλα τα υλικά μαζί) αντί στις μπριζόλες
Καλή σας όρεξη!!!
Tante Kiki
33 Comments
No