Μαφινάκια ντόνατς ή αλλιώς doughnut muffins


Καλησπέρα σας (τί καλησπέρα σας δηλαδή...καλό βράδυ θα έπρεπε να πω και το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω!!!!) και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!  

Μια νέα εβδομάδα αρχίζει και μια που είναι η τελευταία του Αυγούστου... θέλω να την αρχίσω γλυκά. 'Ετσι για να έχουμε ένα ήρεμο και γλυκό φθινόπωρο (που, φοβάμαι, πώς δεν θα έχουμε, αλλά λέμε τώρα, ας κάνουμε την ευχή μήπως και ...πιάσει!). Είχα πολύ καιρό να φτιάξω κέικ!!! Τόσο που μέχρι και οι ανιψούλες μου ...επαναστάτησαν!!!χαχαχαχα. Τί να κάνω, λοιπόν, κι εγώ, ως σωστή θεία πήρα τα βιβλία μου κι έψαξα για ιδέες. Και μέσα σε κάποιο από τα αγγλικά βιβλιαράκια μου βρήκα την παραπάνω συνταγή, την οποία ετοίμασα το Σαββατοκύριακο που ήμασταν στο χωριό και συγκεκριμένα για το ευλογημένο Κυριακάτικο πρωινό που όλοι είμαστε χαλαροί.
Αποφάσισα να την φτιάξω κι επειδή δεν είναι  και για να το σκεφτόμαστε πολύ πολύ, όταν η "επανάσταση" των μικρών που ζητούσαν κέικ, είναι ...εν εξελίξει και για να κατευνάσω τα "εξεγερμένα" πνεύματα... πέρασα αμέσως στην εφαρμογή!!!
Υπέροχο το αποτέλεσμα, τέρψη του ουρανίσκου και θρέψη των μικρών, απίστευτο άρωμα και φανταστική υφή, κρύα ή ζεστά αλλά και απόλυτα δικαιολογημένο το λογότυπο στο εξώφυλλο "Τriple tested recipes". Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα καμία συνταγή από το συγκεκριμένο βιβλίο και να μην γίνει καταπληκτική και χωρίς αλλαγές, μάλιστα!!!
Τώρα, βέβαια, αν με ρωτήσετε γιατί τα λένε doughnut muffins θα σας απαντήσω ...δεν ξέρω... ίσως επειδή είναι γεμισμένα με μαρμελάδα. Ελπίζω να μην γίνει καμία παρεξήγηση με το συνδυασμό των ονομάτων και δεχθώ πάλι ...αυστηρά σχόλια για το όνομά τους αλλά σας ...ορκίζομαι ότι "νονός" τους είναι το περιοδικό GoodFood και όχι εγώ...χαχαχα. Πάντως, ντόνατς δεν είναι...κεκάκια είναι και μάλιστα κεκάκια γεμάτα με σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο που όμως ...κάθισε θυμωμένη στον πάτο και δεν κατάφερα με τίποτε να την πείσω να "σταθεί" εκεί που την ήθελα ...δηλαδή στη μέση των "μαφινακίων". Κι επειδή τσατίστηκα, άλλη φορά θα τα γεμίζω με μαρμελάδα μετά το ψήσιμο, κατά τον κλασσικό τρόπο... εκτός κι αν κάποια φίλη γνωρίζει κανένα κόλπο και μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
Δεν συνεχίζω, όμως την πολυλογία, γιατί αυτή η συνταγούλα θα "έσκαγε" μύτη στον αέρα μια ώρα πριν και μόλις μπήκα για να βάλω απλώς τις φωτογραφίες που δεν είχα "κατεβάσει" από τη μηχανή ...ανακάλυψα, "όλο χαρά" ότι το κείμενο της ανάρτησης που έγραφα χθές το βράδυ μεταξύ 12.30 και 1.10 είχε εξαφανιστεί κι όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα...δεν μπορώ να καταλάβω τί συνέβη!!!!!!!!! Έτσι, το ξαναγράφω... (γλυτώσατε και τη γνωστή μου φλυαρία!!!-:))))) και πάμε στη συνταγούλα...
ΥΛΙΚΑ για 10-12 μαφινάκια
140 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
140 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 καψουλάκια βανιλίνη (ή 2 φακελάκια ζάχαρη με βανίλια)
110 γρ. γιαούρτι παραδοσιακό ("ζωντανό" όπως λέω)
2 μεγάλα αυγά
10-12 κ.γλ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε χάρτινες θήκες για κεκάκια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν και τη σόδα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 8-9 λεπτά έως ότου φουσκώσουν και αποκτήσουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ, προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, βάζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το λιωμένο βούτυρο.
Μετά, γεμίζουμε τα φορμάκια μας με τα 2/3 του μείγματος.
Ρίχνουμε από 1 κ.γλ. μαρμελάδα σε κάθε φορμάκι και ισομοιράζουμε το υπόλοιπο μείγμα σε όλα τα φορμάκια.
Ψήνουμε για 16-20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο) και αφού βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε τα κεκάκια για 5-6 λεπτά να κρυώσουν.
Ύστερα, βγάζουμε από τα φορμάκια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, χλιαρά ή κρύα... είναι το ίδιο νόστιμα και αρωματικά και προσοχή... εξαφανίζονται απίστευτα γρήγορα!!!!
Πηγή: GoodFood, Easy baking recipes, BBC Books
Tante Kiki
21 Comments
No