Μπισκότα Comtesses... μικρές, λαχταριστές μπουκιές, νηστίσιμες ή μη


Καλημέρα σας! ΚΑΛΗ και ΔΡΟΣΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού!!! 
Πάντα τέτοια εποχή, προσπαθώ να αποφύγω να σκέφτομαι ότι το καλοκαιράκι τρέχει προς το τέλος του γιατί μελαγχολώ... όχι, μη φανταστείτε ότι "τα βάφω μαύρα" αλλά κάπου εκεί... στο βάθος του μυαλού μου υπάρχει μια θλίψη που αφήνω τη θάλασσα κι επιστρέφω στη δύσκολη καθημερινότητα. Γιατί, εδώ που τα λέμε, εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε το καλοκαίρι, τις παραλίες μας, την καταγάλανη θάλασσά μας (σε όποια γωνιά της Ελλάδας μας κι αν βρίσκεται) αλλά και την ξενοιασιά που μας χαρίζει έστω και προσωρινή... έστω κι αν γνωρίζουμε καλά ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας κι ότι σχεδόν τίποτε εύκολο δεν υπάρχει πια στην καθημερινότητά μας. 
Αλλά ακόμη δεν έφτασε ούτε ο Δεκαπενταύγουστος...ας μην το σκεφτόμαστε...
Τί θα λέγατε τώρα, έτσι για να σας φτιάξω τη διάθεση, για ένα μπισκοτάκι βουτυρένιο ή νηστήσιμο που όμως μοιάζει στην υφή με τον πολυαγαπημένο μας κουραμπιέ αλλά κουραμπιές δεν είναι;;;; Ειναι μια γλυκομπουκιά, άνευ προηγουμένου και η προέλευσή του ...γαλλική. Ένα μπισκοτάκι, κάτι σαν το αγγλικό shortbread αλλά στη γαλλική του εκδοχή.
Η συνταγή είναι από ένα μικρό βιβλιαράκι που παρήγγειλα μέσω Amazon από τη Γαλλία, μαζί με άλλα βιβλία για γλυκά αλλά και για τη δουλειά μου (ελπίζω τα τελευταία να τα χρησιμοποιήσω και να μην τα αγόρασα άδικα... μιας και με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει ή θα υπάρχει από Σεπτέμβριο... ελπίζω να έχω μαθητές και να μην πάει άδικα και η σημαντική μείωση των τιμών που έκανα από πέρισυ!!!!).
Στο βιβλιαράκι αυτό, λοιπόν, υπάρχουν διάφορες συνταγές για μπισκότα και ανάμεσα σ'αυτές ήταν και οι ...comtesses. Τις έφτιαξα αλλά η ποσότητα που έδινε η συνταγή για το αλεύρι ήταν απειροελάχιστη και δεν έβγαινε με τίποτε ζύμη!!! Έτσι αύξησα την ποσότητα του άλευρου, πρόσθεσα βανίλια και ξύσμα για άρωμα  και αύξησα κατά 15 γραμμάρια τη ποσότητα της άχνης.
Το αποτέλεσμα εκπληκτικό...μικρά ροδοψημένα, μοσχοβολιστά μπισκοτάκια, τραγανά όσο χρειάζεται, που λιώνουν στο στόμα. Κάποια λίγο πιο στολισμένα με  ένα απλό γλάσο λεμονιού (τα στόλισα με ένα κουταλάκι γιατί στο χωριό δεν έχω όλα τα απαραίτητα...ναι, σήμερα θα αγοράσω ένα κορνέ και κάποια άλλα πράγματα για την κουζίνα) κάθονται πια στην πιατελίτσα και περιμένουν τη σειρά τους για να μας χαρίσουν την απολαυστική τους νοστιμιά.
Δοκιμάστε τα, σας τα συστήνω μιας και μπορούν να γίνουν πολύ ωραία νηστήσιμα, για να συνοδεύουν τον καφέ μας αλλά και το γάλα των παιδιών!
ΥΛΙΚΑ για 30-35 μπισκοτάκια
450 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για τη νηστίσιμη εκδοχή τους
660 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το αφήνουμε να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή το βάζουμε για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμμάτων στην σκάλα του ξεπαγώματος.
Κοσκινίζουμε τοαλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο.
Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη ομοιογενή.
Απλώνουμε τη ζύμη με 1 εκατοστό πάχος και κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης.
Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική άσπρη ή καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή έως ότου ψηθούν χωρίς να ροδοκοκκινήσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φυλάγουμε σε αεροστεγές κουτί.
Tante Kiki
15 Comments
No