Τάρτα σφολιάτας με κολοκύθι και αρωματικά


Καλή σας μέρα! Καιρό τώρα ήθελα να χρησιμοποιήσω κάπου σφολιάτα! Πριν μερικά χρόνια την λάτρευα κυριολεκτικά και τώρα βέβαια τριγυρίζει στο μυαλό μου να την φτιάξω στο σπίτι αλλά ακόμη ...τίποτε... έμεινε μόνον σχέδιο! Κοντεύουν να τελειώσουν οι διακοπές κι ακόμη δεν συναντηθήκαμε η σπιτική σφολιάτα κι εγώ και για να είμαι ειλικρινής... δεν προβλέπεται συντόμως!!
Κι αυτό γιατί πάντα κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για τις διακοπές που τελικά αποδεικνύονται ουτοπία μιας και πάντα "ξεπετάγεται" κάτι της τελευταίας στιγμής που ναι μεν είναι ευχάριστο πλην όμως είναι κάτι διαφορετικό!!!-:)))
Επανέρχομαι, λοιπόν, στη σφολιάτα για να πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα μια ταρτούλα, από κείνες τις καλοκαιρινές κολοκυθόταρτες που με το τυράκι και τα αρωματικά τους γεμίζουν την κουζίνα μοσχοβολιά και τον ουρανίσκο ικανοποίηση. Μέχρι και η μικρή μας Βασιλικούλα, που περνάει τον "άφαγο" όταν την μύρισε ...έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι!!!!!!!!!!!
Στην συγκεκριμένη τάρτα, η ιδιαιτερότητα, αν μπορώ να το πω κι έτσι είναι η επικάλυψή της που συνδυάζει τη δροσιά του γιαουρτιού με τη νοστιμιά του τυριού σε μορφή κρέμας. Μια επικάλυψη που δεν θα την πρότεινα σε όσους δεν αγαπούν τη γιαουρτένια γεύση ή επίγευση (έτσι για να μην παρεξηγιόμαστε και μετά μου λένε κάποιοι ότι δεν τους άρεσε, χαχαχα). Πάντως, οι υπόλοιποι... αξίζει να τη δοκιμάσετε!!
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας
1 κιλό κολοκύθι τριμμένο και στραγγισμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. άνηθο
Για την κρούστα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
1 αυγό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλείφουμε με λάδι μια ταρτιέρα και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, το τριμμένο κολοκύθι, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου μαραθούν (περίπου 5-6 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Ύστερα, προσθέτουμε τα κίτρινα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το μείγμα επάνω στο φύλλο της σφολιάτας κι ετοιμάζουμε την κρούστα.
Για την κρούστα
Σε ένα μπολ, "χτυπάμε" με το σύρμα το τυρί κρέμα έως ότου αφρατέψει.
Ύστερα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το αβγό και χτυπάμε ξανά το μείγμα της κρούστας έως ότου ομογενοποιηθεί καλά.
Περιχύνουμε την τάρτα μας και με ένα πηρούνι και πολύ προσεκτικά, "τρυπάμε" σε διάφορα σημεία το υλικό της γέμισης ώστε το υγρό της κρούστας να προχωρήσει μέσα στην γέμιση.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.
Tante Kiki
32 Comments
No