Κομπόστα φρούτων


Καλησπέρα σας!!! Μόλις επέστρεψα και κάθισα να "τσιμπήσω" κάτι για δείπνο. Αλήθεια, εσείς τί τρώτε για βράδυ;;; Κανονικό γεύμα έχετε ή μήπως κάτι πιο ελαφρύ. Εγώ πάντα ήθελα κάτι ελαφρύ για το βράδυ και ακόμα κι όταν είμαι σε διατροφή το κυρίως γεύμα μου είναι το μεσημέρι. Το βράδυ θα φάω ένα γιαούρτι, ένα τοστ, ένα σάντουιτς ή θα πιω ένα γάλα. Βέβαια, όταν έχω κομπόστα, αυτή είναι που κερδίζει πάντα το ενδιαφέρον μου. 
Στο σπίτι μας πολλές φορές η κομπόστα ήταν το βραδινό μας και ο πατέρας μου, ειδικά, την "τιμούσε" αλλά όχι μόνη της, παρέα με ...ψωμί και μανούρι (ή και φέτα αν δεν υπήρχε μανούρι)! Δεν ξέρω αν σας φαίνεται περίεργο αλλά, και σαν γνήσια κόρη του μπαμπά της, σας διαβεβαιώνω είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός. Η κομπόστα μέτρια σε γλύκα και το μανούρι μέτριο σε αλμύρα. 
Τον χειμώνα η κομπόστα ζεστή και μερικές φορές με λίγο γλυκό κρασί μέσα, το καλοκαίρι κρύα από το ψυγείο για περισσή δροσιά. Ταιριαστό ζευγάρι και αν στην παρέα μπει και μια φέτα ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί, τότε δεν έχω λόγια να σας περιγράψω την ικανοποίηση του ουρανίσκου. Μοναδική, τέλεια ισορροπία γεύσης!!
Το Σαββατοκύριακο που ήμουν στην Πέραμο, λοιπόν, αγόρασα μερικά ξινόμηλα, λίγα αχλάδια και λίγα μηλοροδάκινα αλλιώς νεκταρίνια. Πήρα λίγα με σκοπό να φτιάξω μια κομπόστα για τις δύο μέρες αλλά δεν ...πρόκανα!!! Πότε το ένα, πότε το άλλο, πότε η βόλτα στο χωριό, πότε στην Καβάλα τα φρουτάκια μου έμειναν ...παραπονεμένα ως σήμερα το πρωί που, αφού τα νεκταρίνια θύμωσαν τόσο που δύο, απ' αυτά, σάπισαν από το κακό τους κατάφερα, με τη βοήθεια της μανούλας μου, να τα καθαρίσω και να φτιάξω την κομπόστα. Θέλετε να δούμε τις λεπτομέρειες;;; Είμαι σίγουρη, φυσικά, ότι επειδή η κομπόστα είναι από τα πιο συνηθισμένα εδέσματα στο τραπέζι μας και δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει φτιάξει κάθε μια από σας έχει τη δική της συνταγή για κομπόστα
...αλλά δεν βλάπτει ακόμα μία...
Παρόλα αυτά, η κομπόστα μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ γεύμα, ένα δροσιστικό ή θερμαντικό (ανάλογα με την εποχή) σνακ, ένα διαιτητικό γλυκό παρέα με λίγη σαντιγύ ή μια γλυκιά φρουτοσαλάτα.
ΥΛΙΚΑ
1.400 γρ. καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους φρούτα (500 γρ. ξινόμηλα - 600 γρ. αχλάδια - 600 γρ. νεκταρίνια ή μηλοροδάκινα)
3 φλ. τσ. νερό
2 φλ. τσ. ζάχαρη (αν σας φανεί λίγο προσθέστε άλλη 1/2 φλ. τσ.)
2 ξυλάκια κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα φρούτα κομμένα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, την κανέλα και τη ζάχαρη και βράζουμε σε  μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν τα φρούτα, περίπου 30-40 λεπτά.
'Υστερα, απολαμβάνουμε την κομπόστα όπως θέλουμε και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες τύψεις.
Φυσικά, μπορούμε να προσθέσουμε στην κομπόστα σταφύλια αλλά και άλλα φρούτα που μας αρέσουν... τα μόνα φρούτα που δεν έχω κάνει κομπόστα είναι το πεπόνι και το καρπούζι!!!! Λέτε να τα δοκιμάσω σε κομπόστα;;;;;;
Καλό σας βράδυ!!!
Tante Kiki
24 Comments
No