Λικέρ βύσσινο από... γλυκό βύσσινο ή φράουλα


Καλησπέρα σας!! Αλήθεια, τί το κάνετε το σιρόπι που περισσεύει από τα γλυκά του κουταλιού;;; Το ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε λικέρ;;; 
Μέχρι πριν δύο χρόνια το σιρόπι αυτό το κρατούσα και το έβαζα σε σιρόπι που έφτιαχνα για να "μουσκεύω" το παντεσπάνι όταν έκανα τούρτα ή για να σερβίρω παγωτό. Κάποιες φορές, όταν ήταν σιρόπι από γλυκό φράουλα ή βύσσινο, το έβαζα μέσα στο παγωτό βανίλια για να το "εμπλουτίσω" με ακόμα μια γεύση ή πολύ απλά τα έβαζα σ' ένα ποτήρι με κρύο νερό κι έφτιαχνα, στη στιγμή, φραουλάδα ή πολυαγαπημένη βυσσινάδα!
Ένα βράδυ που επέστρεψα στο σπίτι μετά τα μαθήματα και κάθισα να φάω, είδα μπροστά μου ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με ένα σιρόπι μέσα, σκούρου χρώματος, κάτι ανάμεσα σε μαύρο, πράσινο και καφέ. Φυσικά, το άνοιξα και τη μύτη μου γαργάλισε το άρωμα του γαρίφαλου που η μαμά μου βάζει στο γλυκό καρύδι (είναι το παραδοσιακά "φημισμένο" γλυκό της γιαγιάς μου κι όλοι στο σόι μας όταν πήγαιναν στο σπίτι της το "τιμούσαν". Όσο για μένα... το "αποδεκάτιζα"!! -:))) που φτιάχνει υπέροχα!!!
Γεμάτη απορία και πριν δοκιμάσω τη ρωτάω: "Μαμά, τί είναι αυτό;;;; Να δοκιμάσω;;;;" 
"Φυσικά, μου απαντάει, είναι λικέρ από το σιρόπι του γλυκού με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο".
Στην αρχή, απόρησα και μετά το δοκίμασα!!! Τέλειοοοοο!!!!! Καμία διαφορά με το κανονικό λικέρ!!! Θα μου πείτε γιατί να έχει διαφορά, αφού είναι κανονικό λικέρ.
Να λοιπόν ακόμα μια χρήση για τα σιρόπια από τα γλυκά του κουταλιού...όταν αυτά περισσεύουν.
Προσωπικά όταν κάνω γλυκά του κουταλιού φτιάχνω αρκετό σιρόπι κι έτσι σχεδόν πάντα περισσεύουν έστω και σε μικρή ποσότητα.
Η αναλογία σιροπιού με αλκοόλ είναι συνήθως 1 ποτήρι σιρόπι με 1 ποτήρι αλκοόλ (+ λίγο ακόμη σιρόπι κάποιες φορές). Κάποια γλυκά του κουταλιού με ελαφρύ άρωμα εξαιρούνται και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού από αλκοόλ π.χ. για το γλυκό μελιτζανάκι ( 1 δόση σιρόπι με 1/2 δόση κονιάκ) και το γλυκό φιστίκι (3 δόσεις σιρόπι με 1/2 δόση τσίπουρο).
Εάν, κι εσείς θέλετε να δοκιμάσετε (με σιρόπι βύσσινο ή φράουλας) διαβάστε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1 1/4 δόση σιρόπι (π.χ. 1 ποτήρι)
1 δόση τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο*
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε το σιρόπι με το τσίπουρο και ελέγχουμε εάν μας φαίνεται αρκετά γλυκό ή όχι.
Προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας.
Εάν το λικέρ μας φανεί πολύ γλυκό, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα αλκοόλ.
Εάν, πάλι, μας φανεί δυνατό τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα σιρόπι.
Αφήνουμε το λικέρ να αναπαυθεί για 15-20 μέρες και ...στην υγειά μας!!!!
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε βότκα τότε βάζουμε ίση ποσότητα σιροπιού και βότκας, εκτός αν δεν το θέλουμε τόσο δυνατό, οπότε αυξάνουμε το σιρόπι ...έως ότου "φτάσουμε" στο γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε!
Καλό σας βράδυ!
Tante Kiki
26 Comments
No