"Φρουτάλια" με πατάτες και τυρί


Καλησπέρα σας!! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε καλά!
Ομελέτα, φρουτάλια, σφουγγάτο... όλα έχουν ένα κοινό συστατικό ...το αβγό! Ουσιαστικά είναι όλα μια ομελέτα, στο τηγάνι ή στο φούρνο. Γρήγορο φαγητό και πολύ νόστιμο, εύκολο ακόμα και για όσους μπαίνουν στην κουζίνα ελάχιστες φορές αλλά και γι αυτούς που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστό ή χλιαρό, από μικρούς και μεγάλους, μεσημέρι ή βράδυ!

Μια από τις πιο έντονες αναμνήσεις μου είναι, όταν πρωτοετής φοιτήτρια και καλομαθημένη κόρη (κυρίως του μπαμπά), μη γνωρίζοντας να μαγειρεύω έφτιαχνα άπειρες ομελέτες (άλλοτε στο τηγάνι κι άλλοτε στο φούρνο) με ό,τι υλικό σκεφτόμουν (κυρίως όμως με πατάτες, τυρί και ζαμπόν). Είχα γίνει εξπέρ!!! χαχαχα αλλά ταυτόχρονα είχα πήξει στην ...ομελέτα!!!!!-:))))
Τελικά, όμως, μια ομελέτα μπορεί να "ξελασπώσει" μια νοικοκυρά σε πάρα πολλές περιπτώσεις... όταν "βαριέται" να μαγειρέψει (άνθρωποι είναι και οι νοικοκυρές, γιατί όχι;), όταν έχει ξαφνικές επισκέψεις, όταν τα παιδιά δεν θέλουν να φάνε κάτι άλλο αλλά κι όταν "επιστρέφει", Κυριακή βράδυ από τις διακοπές και στο ψυγείο υπάρχουν ελάχιστα "πράγματα"!!! 
Κι όταν όμως περιμένουμε επισκέψεις μια ωραία ομελέτα, κομμένη σε τετράγωνα, τρίγωνα ή ακόμα και με κουπ πατ για μπισκότα, μπορεί να γίνει ένα ωραίο μεζεδάκι ή ένα ωραίο κι ευπαρουσίαστο πρώτο πιάτο (π.χ. το mille feuilles με κατίκι που υπάρχει ΕΔΩ).
Ας δούμε, λοιπόν, μια ακόμα εκδοχή ομελέτας φούρνου αυτή τη φορά, έτσι για να είναι και λίγο πιο ...ελαφριά...
Κι αν θέλουμε ένα, πιο "πλούσιο", πιάτο... δεν έχουμε παρά να συνοδέψουμε τη φρουτάλια μας με μια ωραία σάλτσα ντομάτας!
ΥΛΙΚΑ
4 πατάτες, τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
2 κρεμμύδια, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές κέρατα, ψιλοκομμένες
150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
6 αβγά
1 φλ.τσ. γάλα
1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
Ελάχιστο αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
μερικά φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και 1/2 φλ. τσ. νερό και τα σοτάρουμε έως ότου τελειώσει το νερό τους και μαραθούν .
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
Μόλις το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα, το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, ελάχιστο αλάτι, το πιπέρι και το μπέικιν με το σύρμα ή με μίξερ χειρός, έως ότου το μείγμα φουσκώσει λίγο.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και, αν θέλουμε, δυόσμο.
Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα, αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο (ή ελαιόλαδο αν προτιμάμε) και βάζουμε μέσα το μείγμα της γέμισης.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή έως η φρουτάλια μας στερεοποιηθεί και ροδοκοκκινήσει.
Προσωπικά επειδή τη θέλω καλά ψημένη, τη δοκιμάζω με ένα μαχαίρι αν μέσα έχει "στεγνώσει" (όπως τα κέικ) και μετά την βγάζω από το φούρνο.
Ζητώ συγγνώμην γιατί με κάποιο τρόπο και χωρίς να το θέλω "εξαφανίστηκε" ή μάλλον "έσβησα" ένα κομμάτι του κειμένου της διαδικασίας. Τώρα είναι ΟΚ.
Καλό σας απόγευμα!
Tante Kiki
22 Comments
No