Μπιφτέκια με μελιτζάνες και κόκκινη σάλτσα βασιλικού στο φούρνο


Καλοκαιρινό φαγητό μιας και οι μελιτζάνες είναι τώρα στα καλύτερά τους. Έχοντας την τύχη να ζω σε προαστιακό δήμο της Θεσσαλονίκης, σε σπίτι με μικρό κήπο, κάθε χρόνο, ο μπαμπάκας μου, που δεν μπορεί να ξεχάσει το επάγγελμά του γεωπόνου, αν και συνταξιούχος πια, φυτεύει διάφορα λαχανικά.
Κατακόκκινες ντομάτες, καταπράσινες αρωματικές πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ρόκα, άνηθος, μαϊντανός, είναι μερικά από τα φυτά που νοστιμίζουν το καλοκαιρινό μας τραπέζι... κι όλα δικά μας, βιολογικά (μιας και δεν ραντίζει) και φυσικά νοστιμότατα... όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί όταν τα μαζεύεις σου φαίνονται πιο νόστιμα. Ο μπαμπάκας μου δε, καμαρώνει τη σοδειά του (έστω και μικρή). Βέβαια, μην νομίζετε ότι είναι όλα τόσο ειδυλλιακά γιατί κάθε χρόνο όταν φεύγουμε για διακοπές έχουμε την, μόνιμη πια διαφωνία, για το πόσο συχνά θα ερχόμαστε να κόβουμε λαχανικά και να ποτίζουμε (μιας και αρνείται πεισματικά να βάλει αυτόματο πότισμα), χαχαχα! Όλα, όμως, μέσα στο πρόγραμμα είναι...
Ουχχχχ! έπιασα πάλι την φλυαρία!!! Όχι, δεν καθυστερώ άλλο και περνάω στο σημερινό φαγάκι που είμαι σίγουρη ότι όποιος το φτιάξει, θα το λατρέψει μιας και είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο (η αρχική του ιδέα γεννήθηκε από την γκρίνια του μπαμπάκα μου για το κρέας που δεν το θέλει ιδιαίτερα ενώ τον κιμά τον τρώει!!!) με όλη τη νοστιμιά του μεσογειακού καλοκαιριού...
Δεν μπορώ, βέβαια, να πω ότι δεν έχει την διαδικασία του αλλά αξίζει τον κόπο, το αποτέλεσμα αποζημιώνει όποιον το γευτεί! Είναι ένα καταπληκτικό πιάτο που θα ικανοποιήσει όλους τους αγαπημένους μας αλλά και μας, αν το παρουσιάσουμε σε τραπέζι καλεσμένων! Είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, αν και ...οι δικές μου φωτογραφίες το αδικούν (χωρίς να το θέλω βέβαια!).
Ελάτε, πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες της παρασκευής του...
ΥΛΙΚΑ
8 μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές μακρόστενες φέτες
6 πιπεριές πράσινες κέρατα, κομμένες στη μέση
Για τα μπιφτέκια
1/2 κιλό κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κέτσαπ (προαιρετικά)
1 κ.γλ. σουμάκ
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα  (έτοιμη)
1 πρέζα πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. νερό
Για τη σάλτσα ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες
1 μέτριο καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
400 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (2x200γρ. pumarrò)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)
2 φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε νερό με αλάτι και τις αφήνουμε για 30-40 λεπτά, για να ξεπικρίσου,.
Ύστερα, τις βγάζουμε από το αλατόνερο, τις ξεπλένουμε καλά και τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς έως ότου μαλακώσουν.
Μπορούμε, επίσης, να τις "τηγανίσουμε" στο τηγάνι-ψηστιέρα με ή χωρίς λιπαρή ουσία.
Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές.
Μελιτζάνες και πιπεριές τις αφήνουμε στην άκρη ή μπορούμε να τις ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο*.
Για τα μπιφτέκια
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 6-7 λεπτά και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Καλό θα είναι να φροντίσουμε ώστε το κάθε σουτζουκάκι να έχει τέτοιο μέγεθος που να τυλίγεται με μια φέτα μελιτζάνας ή λίγο μεγαλύτερο ώστε να τυλίγεται με δύο φέτες μελιτζάνας.
Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Μόλις ετοιμαστούν τα μπιφτέκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Βάζουμε τις ντομάτες, το καρότο και τη πιπεριά στο multi και τα πολτοποιούμε.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το πέστο βασιλικού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τα φύλλα φρέσκου βασιλικού, το νερό και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις χωρίς όμως να βράσει εντελώς.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε κι αυτή να κρυώσει.
Σύνθεση του φαγητού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τυλίγουμε τα μπιφτεκάκια με 1 ή 2 φέτες μελιτζάνας και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
Ανάμεσα στα τυλιγμένα με τις μελιτζάνες μπιφτεκάκια, τοποθετούμε τις πιπεριές.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, περίπου, ή έως ότου εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας.
Σερβίρουμε προαιρετικά με λίγη θρυμματισμένη φέτα ή κεφαλοτύρι ή αφήνουμε σκέτο με ψωμάκι για ...καλοκαιρινές βουτιές στην αρωματική σάλτσα.
TIPS
* Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές 4-5 μέρες πριν και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να τις βγάλουμε και να τις βάλουμε στο ψυγείο αποβραδίς έτσι ώστε να ξεπαγώσουν μέχρι να τις μαγειρέψουμε ή να τις ξεπαγώσουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Tante Kiki
21 Comments
No