Τούρτα Black Forest με βύσσινο


Καλησπέρα σας! Μια τούρτα σήμερα... η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλια της μικρής μου αδερφής, στις 13 Αυγούστου και που ξεχάστηκε έως σήμερα που την ξαναείδα σε φωτογραφία!!!!!!! Τί να γίνει;;; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, όπως συνηθίζουμε να λέμε... Μια τούρτα black forest που είχα καημό να φτιάξω γιατί λατρεύω εκείνον τον γλυκόξινο συνδυασμό βύσσινου, σαντιγύ και σοκολάτας. Ήθελα να την φτιάξω αλλά την φοβόμουν ταυτόχρονα... τελικά, όμως, δεν ήταν βουνό, όπως την φανταζόμουν, αλλά λοφάκι (όπως λέω και στους μαθητές μου) κι όσοι έχετε φτιάξει αυτή την τούρτα μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Είναι μια τούρτα που ακόμη και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα μπορεί να την ετοιμάσει με λίγη υπομονή.
Μια τούρτα που αξίζει τον λίγο κόπο που χρειάζεται και μας ανταμείβει με την απίστευτη νοστιμιά της αλλά και που κάνει περήφανα την εμφάνισή της σ' ένα φιλικό ή πιο επίσημο τραπέζι. Αξίζει, λοιπόν, την προσοχή μας!
Εάν, κι εσείς αγαπάτε αυτόν τον γλυκόξινο συνδυασμό φρούτου, σοκολάτας και σαντιγύ, μην αργείτε... ελάτε μαζί μου στην κουζίνα για να το ετοιμάσουμε παρέα!
Το σοκολατένιο παντεσπάνι με συνταγή προσαρμοσμένη από την Χρ. Παραδείση, έγινε τέλειο!!! Όσο χρειάζεται αφράτο και ταυτόχρονα "δεμένο" έτσι ώστε να κόβεται πολύ εύκολα σε 2 λεπτές φέτες, μιας και ετοίμασα 2 παντεσπάνια σε 2 ξεχωριστά ταψάκια.
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό), κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. κακάο, κοσκινισμένο μαζί με το αλεύρι
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη (ή βούτυρο)
3 αβγά μεγάλα
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 φακελάκια βανίλια (με ζάχαρη) ή 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση
2 φακελάκια σαντιγύ με γεύση βανίλια σε σκόνη (ή 1.300-1.400 γρ. σαντιγύ)
400 ml κρύο γάλα
200 γρ. μαρμελάδα βύσσινο**
1 βάζο βύσσινο κομπόστα (ή 800-900 γρ. σπιτική κομπόστα βύσσινο)
100 γρ. νιφάδες ή ξύσμα κουβερτούρας
Για το σιρόπι
2-3 κ.σ. μαρμελάδα βύσσινο
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ.τσ. από το ζουμί της κομπόστας
2 κ.σ. λικέρ βύσσινο 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) να λιώσει.
Στο μπολ του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός), χτυπάμε τα αβγά έως ότου φουσκώσουν, πήξουν και αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Μετά από 4-5 λεπτά, όταν το μείγμα έχει πια ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ.
Τώρα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλεύρου με το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και το μείγμα του γάλακτος με το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη (με ένα πινέλο), αλευρώνουμε και βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο, δύο ταψάκια με 22-24 εκατοστά διάμετρο.
Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και βάζουμε να ψηθούν για 40 περίπου λεπτά.
Ελέγχουμε, βάζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του παντεσπανιού, και αν αυτή είναι καθαρή (όταν θα την βγάλουμε από το κέικ) τότε είναι έτοιμο, αλλιώς χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
Όταν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φόρμα (ταψάκι) να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά, ώστε να κρυώσει καλά, και μετά το κόβουμε σε 4 φέτες για να φτιάξουμε την τούρτα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά, μια μικρή κατσαρόλα με το ζουμί της κομπόστας, τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαρμελάδα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Τέλος, προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Για τη γέμιση
Βγάζουμε τα βύσσινα από το βάζο και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τελείως τα υγρά τους.
Ελέγχουμε με τη μύτη ενός ψαλιδιού κουζίνας, μήπως σε κάποιο από τα βύσσινα που θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχει κουκούτσι.
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε, για 4-5 λεπτά, τα 2 φακελάκια της σαντιγύ σε σκόνη με το κρύο γάλα έως ότου πήξει.
Βάζουμε στο ψυγείο έως ότου ετοιμάσουμε το παντεσπάνι. 
Σύνθεση της τούρτας
Σε μια πιατέλα, βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι και τον βρέχουμε καλά με το σιρόπι (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο).
Καλύπτουμε το παντεσπάνι με μια στρώση κρέμας σαντιγύ.
Γεμίζουμε την επιφάνεια με βυσσινάκια** κομπόστα και από πάνω πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας. 
Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπανιού και τον ξαναβρέχουμε με σιρόπι.
Ύστερα, στρώνουμε μια καλή στρώση μαρμελάδας βύσσινου.
Πασπαλίζουμε και πάλι με νιφάδες σοκολάτας (προαιρετικά).
Τοποθετούμε τον τρίτο δίσκο παντεσπανιού και τον καταβρέχουμε κι αυτόν με το σιρόπι.
Καλύπτουμε, και πάλι, με σαντιγύ.
Τοποθετούμε πάλι βύσσινα κομπόστα και πασπαλίζουμε με λίγες νιφάδες.
Τέλος βάζουμε και τον τέταρτο και τελευταίο δίσκο παντεσπανιού.
Στρώνουμε επάνω την υπόλοιπη σαντιγύ και με ένα κορνέ φτιάχνουμε μερικά σχεδιάκια (όπως στη φωτό) όπου θα τοποθετήσουμε βυσσινάκια.
Καλύπτουμε τα πλάγια και την επιφάνεια με νιφάδες σοκολάτας και τοποθετούμε μερικά βυσσινάκια επάνω στο σχέδιο που φτιάξαμε.
Γίνεται μια υπέροχη τούρτα που έχει τα πάντα... σοκολάτα, βανίλια, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα αλλά και την πιο υπόξινη γεύση της κομπόστας.
TIPS
* Μπορούμε να βάλουμε το παντεσπάνι σε μια βαθιά φόρμα (καλύτερα με σούστα) με διάμετρο 24-26 εκατοστά και να το κόψουμε μετά σε 4 φέτες.
**  Ελέγχουμε τα βυσσινάκια προσεκτικά με τη μύτη ενός ψαλιδιού μήπως έχουν κάποιο κουκούτσι. Εγώ, βρήκα 3 που είχαν κουκούτσια και φυσικά τα έβγαλα!! Γι αυτό πρέπει να είμαστε από προσεκτικοί έως σχολαστικοί.
*Φυσικά, εάν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το παντεσπάνι σε 3 φέτες και να παραλείψουμε τη στρώση με τη μαρμελάδα, η οποία κάνει πιο γλυκό το γευστικό αποτέλεσμα.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να υπερισχύει η υπόξινη γεύση δεν βάζουμε τη στρώση με τη μαρμελάδα ή την αντικαθιστούμε με μια ακόμη στρώση σαντιγύ με βύσσινα και νιφάδες σοκολάτας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να τα ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ αδερφούλα!!! Να είσαι καλά και του χρόνου κι όλοι εμείς που σε λατρεύουμε να σε χαιρόμαστε.
Tante Kiki
52 Comments
No