Οι μαρινάδες για BBQ και μια μαρινάδα με λεμόνι και σκόρδο


Καλησπέρα σας! Καλοκαιράκι ακόμα κι όσο ο Αύγουστος με τις υπερβολικές του ζέστες προχωρά προς το τέλος του και πριν έρθουν οι συχνές φθινοπωρινές μπόρες πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν το μπάρμπεκιου ή επί το ελληνικότερον... το ψήσιμο κρεάτων και λαχανικών στα κάρβουνα.
Προσωπικά, από μικρή είχα μια μεγάλη αδυναμία στη γεύση του ψημένου στα κάρβουνα λαχανικού ή κρέατος (με μια σταθερή προτίμηση στα μανιτάρια, μπιφτέκια, παϊδάκια και παντσέτες). Βέβαια, δεν θα αρνηθώ ντομάτες και πιπεριές ή μελιτζάνες ψημένες στα κάρβουνα και ραντισμένες με πολύ λεμόνι... Μοναδική γεύση και επίγευση... δεν συμφωνείτε;;;; 
Μια παγκόσμια και ίσως πολύ πολύ παλιά μαγειρική τέχνη (ας μην ξεχνάμε ότι πολύ πριν ανακαλυφθούν τα σκεύη ο άνθρωπος έψηνε στα κάρβουνα) που κατέληξε σε μια γευστική συνήθεια με φανατικούς οπαδούς αν και υπάρχουν πάντα οι πολέμιοι του συγκεκριμένου τρόπου ψησίματος (για λόγους υγείας και, μάλιστα, χωρίς να έχουν εντελώς άδικο).
Φυσικά, με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις φορητές ψησταριές, το μπάρμπεκιου έγινε συνήθεια παντός καιρού και παντός τόπου αλλά το ψήσιμο στον κήπο ή στην βεράντα, με τον ήλιο να λάμπει εξακολουθεί να είναι το απόλυτα ιδανικό ψήσιμο για απόλαυση και παρέα.
Η επιτυχία ενός μπάρμπεκιου εξαρτάται από τις γνώσεις αυτού που θα ψήσει, τον εξοπλισμό αλλά και την προετοιμασία της "τροφής" που θα ψήσουμε. Υπάρχουν πολλά μυστικά για κάθε ένα από αυτά αλλά εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για τις μαρινάδες, που δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στα ψητά αλλά και μας βοηθούν να αποφύγουμε το πολύ αλάτι.
Οι μαρινάδες αποτελούνται κυρίως από ελαιόλαδο, λαχανικά, αρωματικά, ξίδι ή λεμόνι και μπαχαρικά.
Ο χρόνος που θα μείνουν, το κρέας ή τα λαχανικά, μέσα στη μαρινάδα είναι πολύ σημαντική παράμετρος γιατί επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα των ψητών.
Το σκεύος, επίσης, πρέπει να είναι γυάλινο, καλής ποιότητας πλαστικό, κεραμικό  ή ανοξείδωτο καλής ποιότητας γιατί ένα σκεύος π.χ. αλουμίνιο, μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις που θα περάσουν στο τρόφιμο και θα είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας.
Το σκεύος με τη μαρινάδα και το τρόφιμο για ψήσιμο, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και όταν βάζουμε το τρόφιμο να ψηθεί και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαρινάδα σαν συνοδευτική ή να την βάλουμε μέσα στην συνοδευτική σάλτσα πρέπει πάντα να την βάλουμε πρώτα να βράσει για 10-15 (για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που έχουν περάσει από το ωμό κρέας σ' αυτήν) και μετά να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
Όταν, βέβαια, πρόκειται για μαρινάδα λαχανικών "τα πράγματα" είναι πιο απλά γιατί τα λαχανικά μας πάντα τα βάζουμε σε μαρινάδα καλά πλυμένα και καθαρισμένα.
Και τώρα μια συνταγούλα για μαρινάδα, που ταιριάζει και σε κρέατα και σε λαχανικά και είναι η πρώτη μιας σειράς που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πολύ πιο νόστιμα όχι μόνον τα ψητά στα κάρβουνα αλλά και τα ψητά σε ηλεκτρική ψηστιέρα, στο γκριλ ή στο φούρνο. 
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο ή 1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
1 κ.γλ. ψιλοκομμένη ή 1 πρέζα ξερή μαντζουράνα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και αφήνουμε τη μαρινάδα να "σταθεί" για μισή ώρα.
Μετά περιχύνουμε με τη μαρινάδα το κρέας ή τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ανακινώντας το μπολ 3-4 φορές έως ότου τα ψήσουμε.
Συνεχίζεται...
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ  &   ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!


Tante Kiki
17 Comments
No