Triffle με φρέσκα φρούτα κι ένα διαφορετικό σιρόπι


Καλησπέρα σας! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!! Η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει εχθές αλλά ένα πρόβλημα στο Ίντερνετ του υπολογιστή μου, με εμπόδισε να κάνω οτιδήποτε και με έβαλε στη διαδικτυακή απομόνωση... έτσι περίμενα ήσυχα ήσυχα να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη (κάτι που έγινε μόλις πριν από λίγο) για να μπορέσω να ξαναβρεθώ στη μπλογκογειτονιά μας!!!
Σκέφτηκα, λοιπόν, να ξεκινήσω γλυκά τον μήνα ...έτσι για να μην είναι όπως και προηγούμενος... όπου ό,τι μα ό,τι μπορούσε να με δυσκολεύει και να μου πάει στραβά... πήγαινε. Τον ξέρετε τον νόμο του Μέρφη, εεεεε, νομίζω ότι τον σπούδασα για τα καλά τον προηγούμενο μήνα (και μη χειρότερα)! Τέλος πάντων, το σημερινό είναι μια γλυκιά φρουτοσαλάτα, που έχει κι αυτή την ιστορία της αλλά που είναι άκρως καλοκαιρινή, ενδιαφέρουσα αλλά και διαφορετική λόγω του σιροπιού που την γλυκαίνει και που, αν και αυτοσχέδιο, έγινε μοναδικό σε γλύκα και άρωμα! Αφήστε που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ζέστη και δυσκολίες της καθημερινότητας!!! -:))))) Η ιστορία της, βέβαια, είναι μια απλή καθημερινή ιστορία, όπως πολλές άλλες... παρ' όλα αυτά, θέλετε να την μάθετε;;;; Αν ναι, διαβάστε όλο το κείμενο... αν πάλι όχι ...τότε...τρέξτε κατ΄ευθείαν στη συνταγή!!!
Τί κάνουμε όταν συνειδητοποιήσουμε ότι αργήσαμε να φτιάξουμε γλυκό για το μεσημεριανό Κυριακάτικο τραπέζι;;;; Λίγο χαζολόγημα από δω, λίγο από κει, την περασμένη Κυριακή πήγε 12.30 και δεν είχα ετοιμάσει τίποτε για γλυκό!!! Θα μου πείτε... και τί έγινε;;;; Εεεεεε πώς!!!!! Κυριακάτικο τραπέζι χωρίς γλυκό γίνεται;;;; Δεν γίνεται (για μένα ...χωρίς φαγητό είναι πιο εύκολο!!! χαχαχαχα), αφήστε που θα υπήρχε και γκρίνια από τους άλλους γλυκομανείς του τριωρόφου!Κάτι τέτοιες ώρες, ανοίγω το ψυγείο και τα ντουλάπια μου και ψάχνω τί υπάρχει για να ετοιμάσω κάτι, έστω και πρόχειρο. Φυσικά, καλοκαίρι είναι, κι έτσι το πρώτο φρούτο που αντίκρυσα να κάθεται ήσυχο στη γωνιά του ήταν το πεπόνι, δίπλα τα κεράσια και παραδίπλα κάτι ωραία βερίκοκα!!! Γάλα έχω πάντα (χωρίς αυτό δεν γίνεται... αφού να φανταστείτε ότι έτσι και μου πουν ότι θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ... το πρώτο που θα σκεφτώ να αγοράσω είναι ...γάλα!!! Και να σκεφτείτε ότι μικρή ούτε να το δω δεν ήθελα!!!), σαντιγύ σε σκόνη έχω πάντα όπως και κόρν φλάουρ. Άρα, πού ...καταλήγουμε σε ένα τράιφλ με φρέσκα φρούτα, σαντιγύ και κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα βανίλια ή λεμόνι. Όλα αυτά τα υπέροχα καλοκαιρινά αρώματα (και οι υπέροχες γεύσεις) μαζί σε ένα ποτήρι, λιγότερο ή περισσότερο επίσημο, συνθέτουν ένα εύκολο, καλοκαιρινό γλυκό που αξίζει να το δοκιμάζουμε. Εξ άλλου, τα γλυκά σε ποτήρι ή αλλιώς verrines στα γαλλικά, είναι τα αγαπημένα μου!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
4-5 φέτες πεπόνι σε κυβάκια
35-40 κεράσια χωρίς κουκούτσι (32 κομμένα στη μέση + 8 ολόκληρα )
10-12 βερίκοκα σε φετούλες
1 φακελάκι σαντιγύ με άρωμα βανίλιας, σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 lt γάλα
9 κοφτές κ.σ. κούσταρ πάουντερ
6-7 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
100 ml λευκό κρασί γλυκό Σάμος
100 ml σιρόπι γρεναδίνης
5 κ.σ. ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα
1 φακελάκι σαντιγύ με άρωμα βανίλιας, σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Σπασμένα  μπισκότα digestive
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε το γλυκό, βάζουμε τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε για να σερβίρουμε το γλυκό, στο ψυγείο, έτσι ώστε να είναι κρύα, όταν θα τα γεμίσουμε.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής *
Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικής, βάζοντας τα 2/3 του γάλακτος να βράσει με τη ζάχαρη.
Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το κούσταρ και το ρίχνουμε στο γάλα που έβρασε.
Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου η κρέμα να πήξει.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού για να πάρει μιαν ελαφριά λεμονάτη γεύση που θα ενισχύσει τη γεύση και το άρωμα των φρούτων.
Για το σιρόπι *
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το κρασί, το σιρόπι γρεναδίνης και τη ζάχαρη και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να βράσει για 4-5 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Για το γαρνίρισμα
Χτυπάμε το γάλα με τη σκόνη σε μια σφιχτή σαντιγύ βανίλιας, που της χαρίζουμε επιπλέον άρωμα με ξύσμα από 1/2 λεμόνι.
Για τη σύνθεση του γλυκού *
Κόβουμε τα φρούτα σε κυβάκια και τα κεράσια στη μέση, αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι.
Αφαιρούμε το κουκούτσι και από μερικά κεράσια ολόκληρα, χωρίς να πειράξουμε το κοτσανάκι τους, για να τα χρησιμοποιήσουμε για το γαρνίρισμα (θέλουμε τόσα κεράσια όσες μερίδες έχουμε βγάλει).
Τώρα είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε τη γλυκιά μας verrines...
Μοιράζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στα ποτήρια.
Από πάνω βάζουμε τα κυβάκια των φρούτων.
Μετά, βάζουμε με κορνέ ή με κουτάλι (ανάλογα με το εμφανισιακό αποτέλεσμα που θέλουμε) μια ροζέτα σαντιγύ, φροντίζοντας αυτή να αφήνει γύρω γύρω ένα κενό για να προχωρήσει το σιρόπι, που θα ρίξουμε, μέχρι τα φρούτα.
Προσεκτικά, περιχύνουμε με το ήδη κρύο σιρόπι κρασιού.
Γαρνίρουμε με ένα από τα κερασάκια, που δεν έχουν κουκούτσι αλλά έχουν κοτσανάκι και ένα κομμάτι, ανέμελα σπασμένο μπισκότο digestive. 
TIPS
* Αποφεύγουμε να βάλουμε αβγά στην κρέμα ζαχαροπλαστικής για να είναι πιο ελαφριά και καλοκαιρινή, εάν όμως θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε τους κρόκους 2 αβγών.
* Προαιρετικά, στο σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε και ένα κομματάκι από ξυλάκι κανέλας, το οποίο θα αφαιρέσουμε μόλις αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά.
* Εάν θέλουμε να γεμίσουμε εντελώς το ποτήρι με μπόλικη σαντιγύ, μπορούμε να περιχύσουμε με σιρόπι τα φρούτα πριν να βάλουμε τη σαντιγύ, αφού όμως κρατήσουμε και λίγο για να ρίξουμε στο τέλος, επάνω στη σαντιγύ.
Tante Kiki
39 Comments
No