Μπατόν σαλέ με κεφαλογραβιέρα Μετσόβου και πέστο βασιλικού


Καλή σας μέρα! Σήμερα, προτελευταία μέρα του Ιούλη, είπα να ξεκινήσουμε την εβδομάδα με μια αλμυρή νοστιμιά μιας και είναι ένα ιδανικό σνακ για καλοκαιρινή εκδρομή, για την παραλία, για πάρτι αλλά και για ξαφνικές λιγούρες! Απλά, αλλά νόστιμα μπαστουνάκια, πανεύκολα στην παρασκευή τους, χωρίς απαιτήσεις μαγειρικής δεξιοτεχνίας ούτε και πείρας μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά τα καλοκαιρινά μας ντιπ... δοκιμάστε τα με το πατέ κόκκινης πιπεριάς που θα βρείτε ΕΔΩ και θα σας ενθουσιάσει ο συνδυασμός των γεύσεων. Φτιάξτε τα για το πάρτι του μικρού σας πρίγκιπα ή της μικρής σας πριγκίπισσας και ...σε χρόνο ρεκόρ θα αναρωτιέστε ...πού πήγαν! Μοσχοβολούν κυριολεκτικά και η αλήθεια είναι ότι τούτη τη στιγμή που γράφω τη συνταγή, μου "έχουν σπάσει τη μύτη" κι έτσι δεν μπόρεσα να αντισταθώ και έφαγα ...δύο!!!! Αυτά τα μπαστουνάκια θα σας "σέρνουν από τη μύτη" γι αυτό προσέξτε είναι άκρως ...επικίνδυνα με την ιδιαίτερη νοστιμιά τους και την επίγευση που αφήνουν στο στόμα... αυτή του πέστο βασιλικού.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο "Μαγειρική για κορίτσια" των εκδόσεων "Ψυχογιός".
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 - 80 γρ. καλαμποκάλευρο
125 γρ. κρύα μαργαρίνη σε κυβάκια
60 γρ. κεφαλογραβιέρα Μετσόβου ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το πασπάλισμα
40 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο (π.χ. Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
1 αβγό ολόκληρο + 1 κρόκο (από αβγά μεγέθους L) 
2 κ.σ. σάλτσα πέστο βασιλικού *
1 πρέζα αλάτι** 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε και τα δύο άλευρα και ρίχνουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τους κύβους της μαργαρίνης και ζυμώνουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας έως ότου γίνει ένα μείγμα "ψιχουλιαστό".
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα αβγά και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Ύστερα, την ανοίγουμε σε φύλλο 28x23 εκατοστά με τον πλάστη (αν χρειαστεί αλευρώνουμε την επιφάνεια ανοίγματος του φύλλου) και το κόβουμε στη μέση.
Κάθε κομμάτι το ισομοιράζουμε σε 15 μπαστουνάκια.
Μπορούμε βέβαια να τα πλάσουμε με τα χέρια μας αλλά ο πρώτος τρόπος είναι πολύ πιο γρήγορος κι εύκολος.
Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να είναι το φύλλο ισόπαχο παντού.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητική επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τα μπαστουνάκια μας.
Αλείφουμε με το ασπράδι αβγού που μας περίσσεψε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τυρί τριμμένο.
Βάζουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
Βγάζουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν πιο εύκολα, χωρίς να νοτίσει η κάτω πλευρά τους.
TIPS
* Αντί για πέστο βασιλικού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέστο ρόκας (θα το βρείτε ΕΔΩ) ή πέστο μαϊντανού (θα το βρείτε ΕΔΩ) ή πατέ κόκκινης πιπεριάς (θα το βρείτε ΕΔΩ).
** Προσοχή στην ποσότητα του αλατιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Εξαρτάται από το πόσο αρμυρά είναι τα τυριά και το πέστο που θα χρησιμοποιήσουμε. Για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τη ζύμη καλό είναι να ακολουθήσουμε την εξής σειρά:
Βάζουμε πρώτα τα τυριά και το πέστο.
Δοκιμάζουμε πόσο αρμυρό είναι το μείγμα μας και προσθέτουμε το αλάτι, έχοντας κατά νου ότι  θα τα πασπαλίσουμε και με λίγο ακόμη τυρί.
Τέλος, προσθέτουμε τα αβγά και ζυμώνουμε.
*** Η κεφαλογραβιέρα Μετσόβου που χρησιμοποίησα δεν είναι ένα τυρί αρμυρό, το κεφαλοτύρι αλλά και το πεκορίνο είναι πιο αρμυρά τυριά.
Καλή σας εβδομάδα!!!
Tante Kiki
26 Comments
No