Κρουασάν βουτύρου, μικρά και τρυφερά


Μικρά και τρυφερά, νόστιμα και με τη γεύση του βουτύρου να κατακλύζει στόμα και νου. Σκανδαλιστικά νόστιμα θα τα χαρακτήριζα κι έτσι πως είναι μικρά αν βάλουμε στη μέση ένα μικρό σοκολατάκι υγείας μπαίνουν στην χώρα της μικρής αμαρτίας που καταναλώνεται με ...λίγες τύψεις ξεσηκώνοντας όμως ...όλες τις ορμόνες της χαράς.
Χωρίς να είναι τα γνωστά κρουασάν σφολιάτας, έχουν μια δική τους προσωπικότητα αλλά κάνουν, επίσης, καλή παρέα με λίγο τυράκι κι ένα μικρό ντοματάκι... άντε και μια καρδιά από μαρουλάκι. 
Αφήστε που ετοιμάζονται εύκολα αν και ...τον θέλουν τον χρόνο τους. Αξίζει όμως τον κόπο μιας και δεν γίνεται να κάνουμε πάντα εύκολες λιχουδιές!!! 
Η συγκεκριμένη συνταγή ανακαλύφθηκε στο πολύ γνωστό Cook Book, 365 συνταγές, του "Έθνους". Εφαρμόστηκε με μικρές τροποποιήσεις και μπορώ να πω ότι απέφερε πολύ ωραία αποτελέσματα, τόσο σε υφή όσο και σε γεύση. Μπορούν να γίνουν 20-25 μικρά κρουσανάκια ή λιγότερα μεγάλα, που μπαίνουν στην κατάψυξη και βγαίνουν από 'κει όταν τα θέλουμε για να είναι μετά από το ξεπάγωμα... φρέσκα κι έτοιμα να μας χαρίσουν στιγμές γευστικής απόλαυσης. 
Η μόνη "αρνητική" έκπληξη που είχα... ήταν ότι η φωτογραφία στο βιβλίο είναι από κρουασανάκια σφολιάτας κι έτσι, ευτυχώς μόνον για λίγο ...μετά την πρώτη ανάγνωση της συνταγής, περίμενα ότι θα έχουν υφή σφολιάτας αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η συνταγή δεν είχε την τεχνική, ούτε, φυσικά, τα αποτελέσματα της σφολιάτας. Πάντως, αν και διαφορετικά, τα μικρά κρουασανάκια βουτύρου δεν αφήνουν κανέναν ουρανίσκο χωρίς ικανοποίηση!!!!
Ααααααα! Ξέχασα να σας πω... εγώ είχα στο δίπλωμα και δύο πολύτιμους και πολυαγαπημένους βοηθούς που, παράπονο δεν έχω... δεν μ' αφήνουν ποτέ χωρίς βοήθεια!!! Εντάξει, ξέρω, το έχω δηλώσει ότι είμαι χαζοθεία!!!!!!-:))))
Πάρτε κι εσείς τους δικούς σας πολύτιμους βοηθούς, λοιπόν και ανασκουμπωθείτε!!! -:)))))
Πάμε να δούμε τη διαδικασία;;; Ακολουθείστε με στην κουζίνα... μας περιμένει  καφές, μπισκότα αλλά και δουλειά...γιατί, τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπο!!!
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
150 ml χλιαρό νερό
130 ml χλιαρό γάλα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 βανίλια
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 κρόκο αβγού με λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Η ζύμη και το δίπλωμα
Μετά το ψήσιμο και το γέμισμα για τους μικρούς βοηθούς που ανυπομονούσαν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε κατά μέρος (εκτός ψυγείου).
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, τη μαγιά, το νερό και το γάλα.
Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή, λεία, ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.
Λιώνουμε το βούτυρο, βάζοντάς το σε ειδικό σκεύος, στον φούρνο μικροκυμμάτων στη σκάλα για ξεπάγωμα για 2-3 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε παραλληλόγραμμο φύλλο και με ένα πινέλο αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνειά του.
Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος σε μικρό φάκελο και με τον πλάστη, ανοίγουμε και πάλι σε μακρόστενο φύλλο.
Απλώνουμε με το πινέλο, βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του και διπλώνουμε σε μικρό φάκελο αλλά στην άλλη του διάσταση (στην φαρδιά).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άνοιγμα φύλλου, άλειμμα με βούτυρο και δίπλωμα σε μικρό φάκελο, εναλλάξ κατά μήκος ή κατά πλάτος, μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
Στο τελευταίο άνοιγμα σε μακρόστενο φύλλο, πάχους 1 εκατοστού, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες και χωρίζουμε τις λωρίδες σε τρίγωνα (φωτό) στο μέγεθος που επιθυμούμε.
Διπλώνουμε το τρίγωνο, ξεκινώντας να τυλίγουμε από τη φαρδιά πλευρά και τελειώνουμε με τη "μύτη" του τριγώνου που έχει γίνει πια κρουασάν.
Δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου και τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες φούρνου με απόσταση 2-2.5 εκατοστά ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα αφήνουμε για 30 λεπτά, σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν και τα βάζουμε να ψηθούν για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Στο σημείο αυτό, η συνταγή έλεγε 15 λεπτά ψήσιμο αλλά στον δικό μου φούρνο τα κρουασανάκια ήθελαν κι άλλο γιατί ήταν εντελώς άσπρα. Ψήθηκαν καλά στα 27 λεπτά. 
Εσείς, καλό είναι να τα προσέχετε για να βρείτε τον ιδανικό χρόνο ψησίματος (ανάλογα με το μέγεθος που θα έχουν) στον δικό σας φούρνο.
Απολαύστε τα γεμιστά ή σκέτα με καφέ, κρύο τσάι ή απλά γάλα.
Τα πιτσιρίκια μας πάντως ξετρελλάθηκαν... ελπίζω και τα δικά σας!!!
Καλή σας νύχτα!!!
Tante Kiki
34 Comments
No