Καλή Κυριακή!


Καλή σας μέρα... Ο Ιούλιος τελειώνει... το καλοκαίρι προχωρά! Ας μη χάνουμε καιρό κι ας απολαύσουμε θάλασσα, νοστιμιές, χαλάρωση και παρέα με αγαπημένους!!! Ας απολαύσουμε διάβασμα στην παραλία ή στη βεράντα... έτσι για να ταξιδέψουμε λιγάκι ...έστω και νοερά.
Σήμερα θα σας δείξω 2 βιβλία που διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα κι ενθουσιάστηκα. Βέβαια, δεν έχουν καμμιά σχέση μεταξύ τους αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα...
1- "Ό,τι μετράει στη ζωή" του Γιαν Γκόλντσταϊν    Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2005

Η ιστορία με δυο λόγια: 
Μια κοπέλα που πιστεύει πως δεν αξίζει πια να ζει.
Μια γριά γυναίκα, η γιαγιά της, που της μένει ακόμα λίγη ζωή.
Τι μπορούν να μάθουν η μια από την άλλη;
Απλά, τι θα πει εμπιστοσύνη κι ελπίδα, καθώς και το γέλιο και το κλάμα της ζωής.
2- "Η μαγειρική των Περιστάσεων" του Θάνου Ποταμιάνου  από τις εκδόσεις "ΕΣΤΙΑ".
Η επανέκδοση ενός βιβλίου που εκδόθηκε το 1943, λίγους μήνες πριν από την Aπελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Ένα, σχεδόν ιστορικό βιβλίο που μοιάζει επίκαιρο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά που μας δείχνει τί ακριβώς συνέβαινε στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων εκείνες τις δύσκολες εποχές.
Oπως έγραφε, τότε, ίσως, προφητικά ο Θάνος Ποταμιάνος «H μαγειρική των περιστάσεων είναι η μαγειρική των δύσκολων καιρών! Mια μαγειρική ιδιότυπη, πρωτότυπη, εκκεντρική, που δεν συγγενεύει με καμιά από τις γνωστές κουζίνες και που τις ξεπερνάει όλες σε πρωτοτυπία και σε σοφούς συνδυασμούς». 
Βιβλίο καλογραμμένο, καθόλου καταθλιπτικό (όπως ίσως θα πίστευε κάποιος) αλλά αντίθετα αισιόδοξο με τον τρόπο του, μιας και δείχνει την εφευρετικότητα των Ελλήνων που καταφέρνουν με ταπεινά και φτωχά υλικά να δημιουργούν νοστιμιές και να ξεπερνούν την δύσκολη καθημερινότητα. Προσωπικά το διάβασα μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.
Να περάσετε όλοι μιαν υπέροχη Κυριακή κι από αύριο πάλι με συνταγούλα... αυτή τη φορά ...λίγο διαφορετική από τις άλλες!
Tante Kiki
20 Comments
No