Τυροκρεμμυδόψωμο...


Ένα ψωμάκι με συνταγή προσαρμοσμένη στα "μέτρα" μας από συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου, χωρίς μαγιά. 'Οπως λέει η ίδια, ένα ψωμάκι που "ζυμώνουμε, ψήνουμε και τρώμε σε τρία τέταρτα της ώρας". Όπως προσθέτω εγώ, ένα ψωμάκι ιδανικό για καλοκαιρινές βουτιές στην διάσημη και πολυτιμημένη ελληνική, χωριάτικη σαλάτα. Ιδανικό συμπλήρωμα, σας διαβεβαιώνω... και εξακολουθώ να είμαι αμετανόητη για την επέλαση κάποιων ...θερμίδων μετά τις βουτιές...-:))))
Πέμπτη απόγευμα, κατά τις 7 ετοίμασα τα υλικά, με μερικές μικροαλλαγές που θα σας επισημάνω λίγο πιο κάτω. Στον χρόνο ρεκόρ, για ψωμί, των 14 λεπτών, μαζί με το πλύσιμο του φρεσκοκομμένου από τον κήπο δεντρολίβανου, του τεμαχισμού του κρεμμυδιού και του τριψίματος στον τρίφτη του κεφαλοτυριού το ψωμί ...φουρνιζόταν!!! Ναι, έμπαινε στον φούρνο... όπου όμως έμεινε 15-20 λεπτά παραπάνω από τον αναγραφόμενο χρόνο (που ήταν 40 λεπτά) έτσι ώστε να ροδοκοκκινήσει καλά! Η αλήθεια είναι ότι, επειδή το έψησα στις αντιστάσεις, όπως αναγράφεται στη συνταγή, άρχισα να προβληματίζομαι μήπως η κάτω αντίσταση έχει πρόβλημα αλλά τελικά σκέφτηκα ότι ίσως οι αντιστάσεις του δικού μου φούρνου δεν είναι τόσο "δυνατές". Γι αυτό, τονίζω πάντα ότι την πρώτη φορά που φτιάχνουμε κάτι. πρέπει να ελέγχουμε το ψήσιμό του έτσι ώστε να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο ψησίματος στο δικό μας φούρνο.
Πάντως, έγινε ένα πεντανόστιμο ψωμί (την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ήδη μασουλώ ένα ζεστό, μοσχοβολιστό, κομμάτι  του) σκούζοντας μμμμμμ!!!  'Εχει όντως  ...γεύση ακαταμάχητη! Η πρώτη σου επαφή μαζί του είναι τυρένια, μετά έρχεται... ραφινάτη... η γεύση του κρεμμυδιού και στο τέλος καταφθάνει το δεντρολίβανο που δεν μετανιώνω καθόλου γιατί έβαλα μόνον 1 κ.σ. (αντί για 2 που αναγραφόταν)! Η καημένη η ρίγανη... χάθηκε κάπου στο δρόμο... εξαφανίστηκε, σας λέω!!! Ίσως χρειαζόταν λίγη περισσότερη για να καταφέρει να συνυπάρξει με την έντονη προσωπικότητα του δεντρολίβανου. Πάντως, επιβεβαιώνω ότι αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για ένα ελαφρύ γεύμα με χωριάτικη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές!!! Θα μου πείτε... μαααα... πού πήγε η υγιεινή διατροφήηηη;;; Εντάξει, εντάξει τουλάχιστον τηγανιτές πατάτες φούρνου αλλά ...καλοκαίρι είναι ...ας κάνουμε και καμιά παρασπονδία!!!!! Δεν συμφωνείτε;;;; Πάμε λοιπόν τη συνταγή, μετά τις αλλαγές που έκανα...
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι άσπρο που φουσκώνει μόνο του 
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του 
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2  κ.σ. γάλα
1 κ.σ. δεντρολίβανο
1/2  κ.γλ. ρίγανη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνον το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο)
1 φλ.τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι Μετσόβου
250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο γάλα για το άλειμμα + λίγο κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν έως ότου γίνουν διάφανα (δηλαδή για 3 λεπτά περίπου).
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Κοσκινίζουμε το άσπρο αλεύρι σε μια λεκανίτσα,  προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης και το μπέικιν.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Τρίβουμε τα υλικά για λίγο με το χέρι μας και μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας συνεχώς, έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Τη ζυμώνουμε για λίγο, στον πάγκο της κουζίνας που τον έχουμε πρώτα αλευρώσε έτσι ώστε να γίνει αφράτη.
Δοκιμάστε κι ένα κόλπο που μάθαμε στην Αμ.Γεωργική Σχολή, στα σεμινάρια... αν η ζύμη σας φανεί λίγο "σφιχτή", σηκώστε την και πετάξτε την με δύναμη επάνω στον πάγκο της κουζίνας (εκεί που είστε κι εσείς εεεεε;;; όχι κάπου αλλού που ...έχουμε θέμα!!! χαχαχαχα... αστειεύομαι για την παρένθεση όχι για το προηγούμενο!). 
Χτυπώντας την 3-4 φορές, επάνω στον πάγκο της κουζίνας με δύναμη, θα δείτε αμέσως διαφορά... θα γίνει πιο μαλακή, γιατί "ενεργοποιείται" η γλουτένη που περιέχει το αλεύρι.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκατοστά και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο
Φτιάχνουμε με τη ζύμη ένα στρογγυλό καρβέλι και το τοποθετούμε στο ταψί.
Με ένα μαχαίρι το χαράζουμε βαθιά σε 3-4 μέρη.
Το αλείφουμε με γάλα και το πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά (η συνταγή έλεγε 40 λεπτά, αλλά το δικό μου ψωμί ήθελε κι άλλο ψήσιμο) ή έως ότου το ψωμάκι μας ροδοκοκκινήσει.
Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στο ταψί και μετά το βάζουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα για να μην "ιδρώσει" η κάτω πλευρά του και "μαλακώσει".
Ετοιμάζουμε πατάτες τηγανιτές ή τηγανιτές φούρνου, χωριάτικη σαλάτα και απολαμβάνουμε το μεγαλείο της γεύσης του.
Tante Kiki
24 Comments
No