Μαριναρισμένα καλοκαιρινά λαχανικά με ψητή φέτα και η θέα που με συντροφεύει χειμώνα - καλοκαίρι


Καλησπέρα σας! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Η καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και ... άντε να δούμε τί θα μας φέρει εκτός, βέβαια, από τον καύσωνα που, εν μέρει, ευχάριστος ή όχι, είναι φυσιολογικός για την εποχή μας. Οι παραλίες γέμισαν, κάναμε κι εμείς τα πρώτα μας μπάνια το Σαββατοκύριακο κι απολαύσαμε δροσιά και παιχνίδια στην άμμο... οι ανιψούλες μου, δηλαδή, που δεν ήθελαν να "ξεκολλήσουν" από την "παλαλία" όπως λέει η μικρούλα Βασιλική μας. 
Τέλος πάντων, ωραία ήταν αν και μας φάνηκε λίγο... κυρίως γιατί θυμηθήκαμε ότι κάποτε, όταν μέναμε μόνιμα στην Καβάλα, τα μπάνια για μας ξεκινούσαν Ιούνιο και τελείωναν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς!!! Απολαύσαμε βόλτες στο χωριό, λουκουμάδες παραδοσιακούς αλλά και ψαράκι φρεσκότατο.
Επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη και βρήκαμε τα φυτά στον κήπο μας φορτωμένα με μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές και ντοματούλες. Έτσι σήμερα, πρωί πρωί, αποφάσισα να ετοιμάσω ένα ελαφρύ πιάτο, πολύχρωμο και μεσογειακό, γεμάτο γεύση και άρωμα καλοκαιριού. Κάθε μπουκιά του σε γεμίζει ευχαρίστηση και, μπορεί να μην σου αλλάζει τη ζωή, αλλά η γευστική απόλαυση είναι μια στιγμή ευτυχίας που μας βοηθάει να ...ξεστομίσουμε τη λέξη "αααα! ωραίο γεύμα" και να ξεχαστούμε για λίγο μέσα στη δίνη της ικανοποίησης. 
Το συγκεκριμένο πιάτο έχει κι άλλα προτερήματα... μπορεί, ας πούμε, να γίνει ένα τέλειο συνοδευτικό για ψητό κοτόπουλο ή μπιφτέκια αλλά κι ένα ελαφρύ κύριο πιάτο λαχανικών. Αν χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο τυρί (πχ. μοτσαρέλα ή ανθότυρο)... μετατρέπεται σ' ένα πιάτο διαίτης με... ελάχιστες θερμίδες ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να σκεπάσει τέλεια μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού ή κρίθινου παξιμαδιού παίρνοντας τη μορφή μιας μπρουσκέτας ή να γεμίσει μια ωραία αραβική πίτα για να μας συντροφέψει σε κάποια εκδρομή... 
Θέλετε κι άλλα;;; Μπορείτε να το φτιάξετε και να το συντηρήσετε σε μπολ στο ψυγείο για 3 μέρες έτσι ώστε να είναι στη διάθεσή σας όποτε χρειάζεστε τη συντροφιά του. Σας έπεισα;;; Αν ναι ...πάμε να δούμε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
300 γρ. φέτα σε κύβους (ή φέτα και χαλούμι)
2 μέτρια κολοκύθια, σε ροδέλες
1 μεγάλη μελιτζάνα, σε ροδέλες
2 μέτριες πατάτες, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
2 μέτριες ντομάτες, σε κυβάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
Για τη μαρινάτα
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ. λουίζα
1/2 κ.γλ. βασιλικό
χυμό από 1/2 λεμόνι
Τρίχρωμο πιπέρι
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε, κόβουμε τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα, τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Με το 1/4 της μαρινάδας περιχύνουμε τη φέτα.
Με το υπόλοιπο περιχύνουμε τα κομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά.
Ανάβουμε το φούρνο για να τον προθερμάνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, τα ψήνουμε σε μια τοστιέρα έως ότου μαλακώσουν.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και να τα ψήσουμε στο γκριλ για 10 λεπτά (έως ότου μαλακώσουν) ή στο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Εάν χρησιμοποιήσουμε τοστιέρα, τελευταία, βάζουμε να ψηθεί η ντομάτα.
Ύστερα τοποθετούμε τα ψητά μαριναρισμένα λαχανικά σε πυρίμαχο ταψάκι και τα περιχύνουμε (ή τα ψεκάζουμε με το βαλσαμικό ξίδι).
Αραδιάζουμε από πάνω και τα κομμάτια της φέτας και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι της μαρινάδας.
Βάζουμε να ψηθούν έως ότου η φέτα ή το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε μαλακώσει πολύ, δηλαδή για 15-20 λεπτά. 
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι.
Και τώρα κάτι διαφορετικό... η γλυκιά Έρη του Captain Cook με κάλεσε να παίξω το παιχνίδι "Τί βλέπω από το παράθυρό μου". Ο κανονισμός του παιχνιδιού λέει ότι πρέπει να διαλέξω ένα παράθυρο, μπαλκονόπορτα ή φεγγίτη και να φωτογραφίσω τί βλέπω από κει. 
Διάλεξα, λοιπόν κι εγώ, την μπαλκονόπορτα του σαλονιού μου... μιας και το παράθυρο του υπνοδωματίου μου έχει θέα ένα τεράστιο πράσινο δέντρο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα βλέπει τα γυμνά κλαδιά του και την απέναντι γειτονιά. Ευτυχώς, έχω την τύχη να ζω σε προάστιο κι έτσι έχω γύρω μου πολλά δέντρα που ναι μεν ...εμποδίζουν την θέα στον ορίζοντα αλλά όμως λατρεύω να ακούω το θρόισμά τους και το κελάηδημα των γλυκόλαλων κατοίκων τους. Η θέα που αντικρίζετε στην πρώτη φωτογραφία είναι αυτή που έχω όλο τον χρόνο, από την μπαλκονόπορτα του σαλονιού κι όσο για το πλέγμα που βλέπετε, εεεεεε, αυτό είναι για ευνόητους λόγους, απόκτημα των τελευταίων ετών που έχουμε τους θησαυρούς μας, τις μικρές μου ανιψούλες. Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω τη συγκεκριμένη βεράντα όπου περνάμε τις ζεστές μέρες της κάθε εποχής και μπορεί να μην έχει την τέλεια θέα, έχει όμως αυτό που εγώ λέω "ανοιχτωσιά" εννοώντας ότι τα άλλα σπίτια είναι μακριά και πολύ πράσινο!
Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε τη θέα από την μπαλκονόπορτα του σαλονιού στο εξοχικό μας. Η ίδια θέα είναι και από την μπαλκονόπορτα του υπνοδωματίου μου. Εδώ, βέβαια, μιλάω για την απόλυτη θαλασσοαπόλαυση και φυσικά τη λατρεύω αυτή τη θέα. Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει η ώρα να την αποχωριστώ για να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη και να προετοιμαστώ για το φθινόπωρο και το χειμώνα, προσπαθώ να την κλείσω στη καρδιά μου, στο νου μου αλλά και στις φωτογραφίες γιατί μου χαρίζει τόση μα τόση χαλάρωση και ηρεμία. Αγναντεύοντας τη θάλασσα, ξεχνάω όλες τις σκοτούρες της καθημερινότητας! Ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων νιώθω ...ζωντανή αλλά και χαρούμενη γιατί μπορώ και απολαμβάνω αυτή την απλή αλλά ταυτόχρονα υπέρτατη γήινη απόλαυση. Εξ άλλου, η ευτυχία βρίσκεται στις απλές καθημερινές απολαύσεις αλλά και μέσα μας.
Κι αφού μοιράστηκα μαζί σας, θέα, σκέψεις και συναισθήματα καλώ με τη σειρά μου τις παρακάτω φίλες να παίξουν στο παιχνίδι.
1- Λίτσα από το http://fraulitsasworld.blogspot.gr/
2- Κατερίνα από το http://kapaworld.blogspot.gr/
3- Σωσώ από το http://para-kelsoscooks.blogspot.gr/
4- Ειρήνη από το http://syntageskardias.blogspot.gr/
6- Βάλια από το http://kaneoneira.blogspot.gr/
7- Νάσια από το http://lacasitadeamistad.blogspot.gr/
8- Χρυσαυγή από το http://laxtaristessyntages.blogspot.gr
9- Έλενα από το http://syntageskardias.blogspot.gr/
10- Conna από το http://saborconna.blogspot.gr
Καλό σας βράδυ!!!
Tante Kiki
16 Comments
No