Το καλοκαιρινό κέικ που έγινε ... ροζ cupcakes!!!


Καλησπέρα μπλογκογειτονίτσα μου αγαπημένη!!! Καλοκαίριασε πια και σήμερα η Θεσσαλονίκη είχε πολύ ζέστη... άρχισαν να πιάνουν κι οι ζέστες των εκλογών... σε λίγο θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε!!
Παρόλα αυτά, εγώ τον χαβά μου... εκεί...μαγειρική μέχρι τελικής πτώσεως!!! Η όρεξή μου επανήλθε και η προηγούμενη ιστορία μπήκε πια στο ...χρονοντούλαπο της ιστορίας... να δω πότε θα της κάνει παρέα και η οικονομική μας κρίση που δεν λέει να μας βαρεθεί και να φύγει... ίσως με τον καύσωνα το καλοκαίρι να πάει σε πιο βόρειες και ψυχρές χώρες... πού ξέρετε;;;;; 
Αυτές τις μέρες, λοιπόν, απέκτησα άλλο κόλλημα... να φτιάξω ένα κέικ καλοκαιρινό... τί εννοώ;;; Ένα κέικ χωρίς αβγά και γαλακτοκομικά (για κολατσιό στην παραλία και στις εκδρομές τις ζεστές μέρες είναι ό,τι πρέπει), δηλαδή πιο ελαφρύ από τα κανονικά, αλλά εξίσου νόστιμο και αφράτο! Έτσι ξεκίνησα τα πειράματα και ... όχι, όχι δεν θα συνεχίσω για πολύ, γιατί βρήκα ένα που είναι πολύ ωραίο, συνδυάζει όλα όσα θέλω και σηκώνει πολλές παραλλαγές.Επιπλέον είναι ανοιχτόχρωμο... του χρειάζεται ηλιοθεραπεία και οι μικρές μας το καταβροχθίζουν (αυτό κι αν είναι επιτυχία!!!) χαχαχαχα.
Από την άλλη, το συγκεκριμένο κέικ μάλλον δεν ήθελε να σας παρουσιαστεί, έτσι με τα απλά του ρούχα και προτίμησε μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση σε συμφωνία του ροζ και άσπρου!!! Παντρεύεται κανείς;;;;;; Ίσως... πάντως όχι εγώ!!!!-:))))
Θέλετε να το δείτε;;; Ακολουθήστε με...και θα σας πω και τις παραλλαγές του!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
300 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
300 γρ. πορτοκαλάδα με ανθρακικό (ή σόδα με ανθρακικό ή λεμονάδα)
3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
3 κ.σ. κονιάκ (ή λικέρ πορτοκαλιού ή λεμονιού ή Grand Marnier)
2 κ.σ. ξύσμα από πορτοκάλι (ή λεμόνι)
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1/2 κ.γλ. μπέικιν
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το ξύσμα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τη σόδα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια ανακατεύοντας έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Τέλος, ρίχνουμε το μπέικιν μέσα στο αλεύρι. 
Προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, εναλλάξ αλεύρι και πορτοκαλάδα (ή λεμονάδα ή σόδα) πάντα ανακατεύοντας.
Μόλις έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα το βάζουμε σε φόρμα για κέικ που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 1 ώρα, περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
Ελέγχουμε με τον γνωστό τρόπο (βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του που πρέπει να το βγάλουμε στεγνό) εάν είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο.
Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα.

TIPS
* Εάν βάλουμε το μείγμα του κέικ σε ατομικά φορμάκια να ψηθεί ή στη φόρμα με τις θήκες για τα κεκάκια, ψήνουμε για 25-30 λεπτά και δοκιμάζουμε, πόσο ακριβώς χρόνο χρειάζεται. Στον δικό μου φούρνο χρειάστηκε λίγο περισσότερος χρόνος (6 λεπτά περισσότερο)από τα κανονικά κέικ.
* 'Οταν μιλούσα για περισσότερα πειράματα εννοούσα ότι θέλω να το δοκιμάσω και με άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά τύπου κόλα ή βυσσινάδα για να δω το αποτέλεσμα...
* Τα στολισμένα cupcakes είναι αυτά που μου ζήτησε μια μπλογκοφίλη κι ελπίζω να της αρέσουν. -:))))))
Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!!!
Tante Kiki
60 Comments
No