Αγκιναρόπιτα


Καλησπέρα σας! Το ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκά είναι γνωστό σε όλους, αλλά ξέρετε και την δεύτερη αγάπη μου... τις πίτες!! Μια πιτούλα ...χρειάζεται, έτσι δεν είναι;;;; Ειδικά, αν είναι εύκολη και νόστιμη αλλά έχει και πολύ γνωστή μαμά... Η σημερινή μου πίτα, έχει μαμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αλλά ...νονά εμένα... χαχαχαχα!!! Σας προβλημάτισα εεεεε;;;; Δεν πειράζει... αυτοί είναι ωραίοι κι εύκολοι προβληματισμοί (όχι σαν τους άλλους... αυτούς, της Κυριακής που μόλις μας πέρασε!!!!!!)... Επειδή όμως δεν θέλω να σας τσακίζω τα νεύρα (αρκετά το κάνουν οι πολιτικοί μας και κάποιοι ξένοι που ...ενδιαφέρονται για το μέλλον μας -:(((() θα σας εξηγήσω... Η πίτα που θα σας δώσω είναι παραλλαγή της αγκιναρόπιτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, μιας κι έκανα κάποιες μικροαλλαγές για να έχω γευστικά αυτό που επιθυμούσα!!!
ΥΛΙΚΑ
12 καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες (ή φρέσκιες) σε φέτες
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αβγά
200 γρ. γιαούρτι
1 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη για την πίτα + 1/2 φλ. τσ. για το ταψί
1 1/2 φλ.τσ. κεφαλοτύρι  ψιλοτριμμένο
1/2 φλ. τσ. ρεγκάτο ψιλοτριμμένο
6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λευκό πιπέρι
1 πρέζα λουίζα ή μελισσόχορτο
Αλάτι (προσεκτικά γιατί υπάρχει το κεφαλοτύρι)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεπαγώνουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε φέτες.
Ανάβουμε τον φούρνο για να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά), πιπέρι, λουίζα, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το κεφαλοτύρι.
Ανακατεύουμε προσεκτικά έτσι ώστε τα μυρωδικά και το κεφαλοτύρι να αναμειχθούν με τις αγκινάρες χωρίς όμως να λιώσουν οι τελευταίες.
Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με το 1/2 φλ. τσ. φρυγανιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα με τις αγκινάρες.
Έπειτα, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των αβγών με το γιαούρτι και το ρεγκάτο και με ένα πηρούνι, πολύ προσεκτικά, ανοίγουμε χώρο ανάμεσα στις αγκινάρες για να προχωρήσει και προς τα κάτω το υγρό αυτό μείγμα .
Βάζουμε την αγκιναρόπιτα στο φούρνο να ψηθεί για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της και να "σφίξει" η πίτα.
Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα μας και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.
Συνοδεύεται τέλεια με μια απλή ντοματοσαλάτα με ελάχιστη ρίγανη.
Tante Kiki
15 Comments
No