Μπισκότα καπουτσίνο


Καλησπέρα σας! Κυριακή μεσημέρι, η αδελφούλα μου και ο γαμπρός μου επέστρεψαν από το Μόντρεαλ κι εμείς οι υπόλοιποι, τα κορίτσια, οι παππουδογιαγιάδες κι εγώ τους υποδεχθήκαμε με μια τεράστια αγκαλιά και διάφορα καλούδια φτιαγμένα από τα χεράκια μας. Ειδικά οι μικρές μας, που τόσες μέρες τους είχαν πεθυμήσει παρά τα τηλέφωνα και τις βιντεοκλήσεις, είναι πια μέσ' την τρελλή χαρά (όχι ότι εμείς είμαστε αλλιώς !!!). Οι ανιψούλες μου όμως, κι αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση και δεν το περίμενα στον βαθμό που το αντιμετώπιζα καθημερινά, δεν μπορούσαν να συνηθίσουν τον αποχωρισμό. Η μεγάλη ένιωθε ανασφάλεια γιατί, όπως έλεγε, είναι τόσο μακριά που δεν μπορούν να έρθουν ό,τι ώρα ήθελε η ίδια κι όσο για την μικρή... τις 4-5 πρώτες μέρες ρωτούσε κάθε τέταρτο πού πήγε η μαμά. Κι όταν λέω δεν το περίμενα, το λέω γιατί έτσι κι αλλιώς ούτε σπίτι άλλαξαν αλλά ήταν και μαζί μου που είναι έτσι κι αλλιώς καθημερινά!!!! Για να μην σας πω για μένα, που, παρ' όλο ότι τις φροντίζω τα πρωινά που δουλεύει η αδελφούλα μου, από τη στιγμή που γεννήθηκαν, πέρασα το απόλυτο χάος και τον απόλυτο πανικό... ειδικά τις 2 πρώτες μέρες που ένιωσα να έχω όλη την ευθύνη και έπρεπε να κάνουμε τα πάντα μαζί όλο το 24ωρο!!!! Αισθάνθηκα κάπως ...ακύρωσα μαθήματα, δεν έγραφα συνταγούλες και ...ό,τι μα ό,τι μαγείρεψα (ευτυχώς όχι για τα κορίτσια αλλά για να δοκιμάσω και να σας δώσω τη συνταγή)... μου απέτυχε!!!! Μέχρι που κάποια στιγμή, αποδέχθηκα την κατάσταση και δεν ξαναπειραματίστηκα στα άδυτα της κουζίνας! Το καλύτερο που έκανα ήταν να στοιβάξω στα ντουλάπια υλικά για να ξεκινήσω από αύριο τα πειράματα!!!!!!!!!-:))))) Για να μην μιλήσω για εκλογές... εκλογές;;;;;;;; τί είναι αυτό;;;;;;;;;;;; Η απόλυτη αποδιοργάνωση σας λέω... έχασα τα αβγά και τα καλάθια που λέει και η παροιμία. Τέλος καλό όλα καλά όμως και η εμπειρία, πραγματικά, πολύτιμη!
Αυτός ήταν ο λόγος που δεν εμφανιζόμουν καθημερινά με συνταγούλα αλλά και με επισκέψεις στα μπλογκοσπιτάκια σας που τόσο αγαπώ!!! Τέλος πάντων, από σήμερα όλα μπαίνουν ξανά σε μια γνωστή σειρά (μην τρελλαθούμε κιόλας... στην Ελλάδα πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για σειρά σε κανένα επίπεδο) αλλά εννοώ προς το παρόν τουλάχιστον σε μια γνωστή καθημερινότητα! Φυσικά, λίαν προσεχώς σας έχω φωτογραφίες από το Μόντρεαλ και την πόλη του Κεμπέκ.
'Ετσι, σήμερα, σας κερνάω  από τα υπέροχα αυτά μπισκοτάκια, που είχα ετοιμάσει μια δυο μέρες πριν φύγουν. Ποιά είναι η μεγάλη μας απόλαυση τα απογεύματα;;; Μπισκότα ή κέικ και καφές  ή κρύο τσάι, τώρα το καλοκαίρι!
Προς το παρόν για μένα... μπισκότα καπουτσίνο γιατί σε όλους μας αρέσει ο καφές (βέβαια, εγώ τα έφτιαξα με καπουτσίνο ντεκαφεϊνέ για να μπορούν να φάνε κι οι μικρές μας... εσείς μπορείτε να τα κάνετε με κανονικό καπουτσίνο) με μια συνταγή που βρήκα ΕΔΩ και είναι πράγματι πεντανόστιμα, γλυκά και καφεδένια, με μιαν υπέροχη υφή (όσο πρέπει τραγανά αλλά και συνάμα αφράτα). Αφήστε που έγιναν χωρίς καμιά δυσκολία και κυρίως χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, εκτός από το γεγονός ότι κάποια τα στόλισα με ζαχαρόπαστα γιατί είχα να πάω δώρο σ΄ένα νεογέννητο αγοράκι (γι αυτό έκανα διπλή δόση). Τα δικά μας τα περισσότερα τα άφησα σκέτα, μερικά στόλισα με ζαχαρόπαστα για την Ιωάννα αλλά δεν τα κάλυψα με λευκή σοκολάτα γιατί μου φάνηκαν ήδη γλυκά και δεν ήθελα να προσθέσω κι αυτή της σοκολάτας. Φυσικά εσείς μπορείτε να τα στολίσετε με λευκή σοκολάτα και να τα πασπαλίσετε με λίγη κανέλα ή κακάο σκόνη... είμαι σίγουρη ότι τους πάει πολύ.
Σας κούρασα όμως με τη γνωστή μου φλυαρία, γι αυτό... πάμε να δούμε τη συνταγή;;;
ΥΛΙΚΑ
6 κ.σ. καπουτσίνο στιγμής (χρησιμοποίησα 4 φακελάκια-δόσεις αντίστοιχο Ντεκαφεϊνέ)
2 κ.σ. ζεστό νερό για να διαλύσουμε τον καφέ
1 φλ.τσ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλ. τσ. ζάχαρη
1 κρόκο από μεσαίου μεγέθους αβγό, ελαφρά χτυπημένο
2 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρειάστηκα 2-3 κ.σ. περισσότερο αλεύρι)
1 πρέζα αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μικρό μπολ, αναμιγνύουμε τον καφέ με τις 2 κουταλιές νερό, ανακατεύοντας έως ότου σχηματισθεί μια πάστα.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, με το εξάρτημα Κ, έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο.
Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και την πάστα του καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα για ζύμωμα και, σταδιακά, προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι.
Μόλις τα υλικά μας τυλιχτούν σαν "μπάλα" γύρω από το εξάρτημα ζυμώματος, βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και την ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο ακόμη αλεύρι, εάν χρειάζεται.
Η τελική ζύμη μας, είναι μαλακή και κολλάει πολύ ελαφρά στα χέρια.
Προσοχή: ζυμώνουμε καλά τη ζύμη προτού καταλήξουμε να προσθέσουμε αλεύρι για να μην γίνουν σκληρά τα μπισκότα μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες φούρνου και βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο.
Το αφήνουμε 2-3 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού.
Κόβουμε με κουπ-πάτ διάφορα σχέδια ή κόβουμε τετράγωνα ή μακρόστενα μπισκότα με ένα μαχαίρι και τα βάζουμε στο ταψί.
Επάναλαμβάνουμε το ίδιο και για το άλλο κομμάτι ζύμης και ψήνουμε για 10-14 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος ή έως ότου αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο (είναι ακόμα μαλακά) και τα αφήνουμε για 6-7 λεπτά να κρυώσουν μέσα στο ταψί.
Ύστερα, προσεκτικά τα μετακινούμε, με μια σπάτουλα,  σε σχάρα για να κρυώσουν χωρίς να "ιδρώσουν" από την κάτω πλευρά και να μας γίνουν μαλακά.
TIPS
* Εάν θέλουμε να στολίσουμε τα μπισκότα με γλάσο άσπρης σοκολάτας, λιώνουμε απλά μιαν άσπρη κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμμάτων (εδώ πολύ προσεκτικά) και κάνουμε σχέδια μ' αυτή στα μπισκότα. Ύστερα, πασπαλίζουμε με κανέλα ή κακάο σε σκόνη.
* Όταν τα μπισκότα καλύπτονται με άσπρη σοκολάτα, γίνονται ελαφρώς πιο μαλακά στο κέντρο ενώ παραμένουν πιο τραγανά γύρω γύρω.
Κι αυτά είναι τα μπισκοτάκια που πήγα για δώρο στον νεογέννητο μπέμπη με όλες τις ευχές για υγεία, αγάπη, τύχη κι ευτυχία. Αφού τα στόλισα με ζαχαρόπαστα και το απλό γλάσο (όχι το ρουαγιάλ γιατί δεν ήθελα να έχει αβγό αν και είναι  καλύτερο σε υφή και πιο άσπρο) τα έβαλα σε σακουλάκια, τα έδεσα άλλα με λευκές κι άλλα με σιελ υφασμάτινες κορδελίτσες και τα έβαλα σε ένα υφασμάτινο καλάθι, ξέρετε από αυτά που βάζουν μέσα τα καλλυντικά των μωρών που το τύλιξα με σελοφάν, του έβαλα κι ένα σιελ μπαλόνι και να ένα ωραίο και  καθόλου ακριβό δώρο ή ένα ωραίο συμπλήρωμα του κανονικού δώρου!
Καλή εβδομάδα να έχουμε από αύριο κι όπως είδατε... απέφυγα να σχολιάσω οτιδήποτε σχετικό με την πολιτική επικαιρότητα και τις εκλογές γιατί απλά... δεν θέλω να νευριάσω για πολλοστή φορά!!
Καλή εβδομάδα!!
Tante Kiki
43 Comments
No